"Weather Engines": έργα που εκφράζουν την ποιητική των καιρικών φαινομένων έρχονται στη Στέγη και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Διάφορες μορφές τέχνης αποδίδουν με τον δικό τους τρόπο φυσικά και καιρικά φαινόμενα, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου για την κλιματική αλλαγή.

Alexandra Daisy Ginsberg-The Wilding of Mars

Η έκθεση "Weather Engines", που φιλοξενείται από 1η Απριλίου στους χώρους της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξερευνά την ποιητική, τις πολιτικές και τις τεχνολογίες του περιβάλλοντος, από τη γη ως τον ουρανό και από το χώμα ως την ατμόσφαιρα. 

Εγκαταστάσεις ήχου και βίντεο, γλυπτά, ταινίες και αντικείμενα τρισδιάστατης εκτύπωσης εμπνέονται από την κλιματική κρίση, την εκμετάλλευση αλλά και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό φέρνουν στην Αθήνα απρόσμενα φυσικά και καιρικά φαινόμενα, προσκαλώντας τους θεατές να μελετήσουν τη λειτουργία της φύσης και του καιρού μέσα από διάφορες περιοχές του κόσμου καθώς και αφηγήσεις της παγκόσμιας κουλτούρας και διαφορετικών εθνικοτήτων.

Thomas Wrede-Rhonegletscher II - Weather Engines (2018)
Thomas Wrede-Rhonegletscher II - Weather Engines (2018)

Ο καιρός προσεγγίζεται ως ένα περίπλοκο σύστημα, αντικείμενο παρατήρησης και ελέγχου, αλλά και ως βιωμένη εμπειρία. Τα πρότζεκτ και οι εκδηλώσεις αναφέρονται στα φυσικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή, σε παλαιότερες και σύγχρονες στρατηγικές μηχανικής του καιρού, καθώς επίσης σε διαφορετικές οινωνικοπολιτικές ατμόσφαιρες τις οποίες αναπνέουμε και βιώνουμε. Έτσι, το "Weather Engines" θίγει την ανάγκη για κλιματική δικαιοσύνη.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων περιλαμβάνει ένα τριήμερο με ομιλίες, συζητήσεις και περφόρμανς. Οι δράσεις του προγράμματος θα ολοκληρωθούν τον Μάιο με εργαστήρια. Στα πλαίσια της έκθεσης εκδίδεται το "Words of Weather: A glossary / Λέξεις για τον καιρό: Ένα γλωσσάρι", μια έκδοση που χαρτογραφεί όρους για μια πολιτική οικολογία της εμπειρίας και κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε ελληνική και αγγλική έκδοση. Την επιμέλεια της έκδοσης αλλά και των γενικότερων δράσεων του "Weather Engines" έχουν αναλάβει ο Jussi Parikka και η Δάφνη Δραγώνα.

Afroditi Psarra & Audrey Briot "Listening Space: waiting for satellites"

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Kat Austen, Anca Benera & Arnold Estefan, Πάκυ Βλασσοπούλου, Felipe Castelblanco, Kent Chan, Coti K., DESIGN EARTH, Matthias Fritsch, Geocinema (Asia Bazdyrieva & Solveig Qu Suess), Abelardo Gil-Fournier & Jussi Parikka, Alexandra Daisy Ginsberg, Hypercomf, Λητώ Κάττου, Ζήσης Κοτιώνης, Manifest Data Lab (Tom Corby, Gavin Baily, Jonathan Mackenzie, Louise Sime, Giles Lane, Erin Dickson, George Roussos), Barbara Marcel, Matterlurgy (Helena Hunter & Mark Peter Wright), Πέτρος Μώρης, Sybille Neumeyer, Αφροδίτη Ψαρρά & Audrey Briot, Susan Schuppli, Rachel Shearer & Cathy Livermore, Denise Ferreira da Silva & Arjuna Neuman, Στεφανία Στρούζα, Superflux, Thomas Wrede.

Το πρόγραμμα του "Weather Engines"

Παρασκευή 01/4 (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

5 μ.μ.: Καλωσόρισμα και εισαγωγή από τον Χρήστο Καρρά, Εκτελεστικό Διευθυντή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, και τους επιμελητές της έκθεσης, Δάφνη Δραγώνα και Jussi Parikka 
5.10 μ.μ.: "What’s with the weather?” (Ομιλία για την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους από τον Χρήστο Γιαννακόπουλο (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)

Συζήτηση με τον James Bridle 
6 μ.μ.: "Cold Matters” (Διάλεξη για τις πολιτικές της θερμοκρασίας και ζητήματα δικαιοσύνης με τη Susan Schuppli του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου)

Συζήτηση με τον Jussi Parikka
7 μ.μ.: "The Anthropogenic Weather of Nano-spectacular Space”, Jessika Kharzik (Μια ηχητική περφόρμανς που εξετάζει τον πρώτο ανθρωπογενή διαστημικό καιρό και τις τεχνητές ζώνες ακτινοβολίας, διερευνώντας τον ρόλο του στρατού)
7.30 μ.μ.: Εγκαίνια έκθεσης 

Σάββατο 02/4 (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

2.30 μ.μ.: Εισαγωγή από τους επιμελητές, Δάφνη Δραγώνα και Jussi Parikka
2.40 μ.μ.: "Casting the Ocean”, Matterlurgy (Επιτελεστική παρουσίαση πολυμέσων που εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο ωκεανός αποτυπώνεται, υπολογίζεται και μοντελοποιείται)

3 μ.μ.: "Aesthetics of Weather”
"Sensing, Measuring, Perceiving: On the Aesthetics of Meteorology and Climate”, Birgit Schneider (Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ)
"Political Atmospherics”, Tom Corby (University of Arts, Λονδίνο). Συντονισμός: Jussi Parikka

4.15 μ.μ.: "Weather Stories”
"Whiteout”, Rosa Menkman (Μια διάλεξη-περφόρμανς για μια εξαντλητική ορεινή πεζοπορία με χιονοθύελλα και έναν μετεωρολογικό σταθμό)
"Stories on Heat”, Kent Chan (Μια αφηγηματική περφόρμανς για τις κοινές ιστορίες και τα κοινά μέλλοντα της τέχνης με τη ζέστη)

5 μ.μ.:  Διάλειμμα για καφέ
5.15 μ.μ.: "Anthropogenic Weather”, Yuriko Furuhata (McGill University, Μόντρεαλ) (μαγνητοσκοπημένη ομιλία για τις στρατηγικές μηχανικής του καιρού του παρελθόντος και του παρόντος)
5.30 μ.μ.: "Oceans of Eternity: A Contract Unto Extinction”, Ανδρέας Φιλιππόπουλος-Μιχαλόπουλος (Διάλεξη-περφόρμανς για το νερό, τον Τιτσιάνο και τον πλανητικό θάνατο)

6 μ.μ.: "Ecological Justice”
"Severe, widespread, long-term: Defining the crime of ecocide using visual and spatial evidence”, Nabil Ahmed (Ακαδημία Καλών Τεχνών, Τρόντχαϊμ)
"What Nature in the Rights of Nature?", Xenia Chiaramonte (ICI, Βερολίνο). Συντονισμός: Ανδρέας Φιλιππόπουλος-Μιχαλόπουλος 

7.15 μ.μ.: Διάλειμμα για καφέ

7.30 μ.μ.: "Weather as Weapon”
"Border Weathers: The environment as weapon at the edges of Greece”, Στέφανος Λεβίδης (Συζήτηση με τον Γιάννη Ορέστη Παπαδημητρίου)
"Corpus Infinitum”, Denise Ferreira da Silva (μαγνητοσκοπημένη ομιλία για την αναγκαιότητα στροφής προς μια εικόνα της ύπαρξης χωρίς διαχωρισιμότητα
8.30 μ.μ.: "The Forest Curriculum's Weather Stress Index”, The Forest Curriculum (Μια καταληκτική ομιλία για τις ευαισθησίες και τις νοημοσύνες κόσμων πέρα από τον άνθρωπο)

Κυριακή 03/4 (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)

5 μ.μ.: "Mετεωροσοφιστεία", διάλεξη-περφόρμανς, Φοίβη Γιαννίση
5.30 μ.μ.: Καλωσόρισμα από τη Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικό, Υπεύθυνη επικοινωνίας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Εγκαίνια και ξενάγηση στην έκθεση στο Αστεροσκοπείο με τους επιμελητές και καλλιτέχνες
6.30 μ.μ.: "Listening Space”, ηχητική περφόρμανς, Αφροδίτη Ψαρρά & Audrey Briot

01–03/4 (Φουαγιέ 5ου ορόφου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

"CO(3)5", εγκατάσταση των 3 137

Εργαστήρια

07 & 08/5: "open-weather", Sophie Dyer και Sasha Engelman
12/5: "Ασυνήθιστες μπουκιές: Μαγειρεύοντας ξενικά είδη", Hypercomf, Μάρκος Διγενής)
"Μηδενίζοντας τα πλαστικά: Οι νέες γενιές σκέφτονται και σχεδιάζουν μια εναλλακτική καταναλωτική εμπειρία", Hypercomf, Μάρκος Διγενής
*Οι ακριβείς ημερομηνίες και ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα

Οι ομιλίες και οι περφόρμανς θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Εκθεσιακός Χώρος -1)| 01/4-15/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 4-10 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης στο onassis.org

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών |03/4-15/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Παρ., Σάβ. (και τις Κυριακές 3 Απριλίου και 15 Μαΐου): 5-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Λόφος Νυμφών
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.