Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (14-20/03)

Έργα αφιερωμένα σε ιστορικές στιγμές της Ελλάδας, δημιουργίες που μας προσκαλούν να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους και αναδρομές στην καριέρα των καλλιτεχνών στις ανερχόμενες εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία.

Under Acupressure

Under Acupressure

Το κλασικό hit των Queen "Under Pressure" γίνεται ο πυρήνας της θεματικής για την Νατάσσα Παπαδοπούλου και έτσι η καλλιτέχνιδα μελετάει την ιδέα της πίεσης και τον τρόπο ενσώματης αντίστασης. Η φροντίδα του εαυτού εφαρμόζεται παράδοξα, καθώς σωματικές πιέσεις λαμβάνουν χώρα πάνω σε στρώματα γιόγκα, ένα βίντεο "εκπαίδευσης" ή "διαφήμισης" υποδέχεται το κοινό και συστήματα αυτομασάζ μπορούν να φορεθούν από τους επισκέπτες. Η άμεση επαφή με τα διαδραστικά εκθέματα οδηγεί σε απελευθέρωση της μυϊκής έντασης και προωθεί την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να ηρεμεί ή να διεγείρεται.

Info: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | 17/03-06/05 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ.: 10 π.μ. – 5 μ.μ., Πεμ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος: 2€

Μιχάλης Κατζουράκης "Έργα 1968 - 1970"

Σειρά G.T.
Σειρά G.T.

Μινιμαλιστικά έργα του καλλιτέχνη από την περιόδο 1968-1970 εκφράζουν τον έντονο ρυθμό σχημάτων και χρωμάτων και δημιουργούν ένα προσωπικό λεξιλόγιο. Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν δύο μακέτες σε χειροποίητο χαρτί του 1968, ένα μεγάλο ζωγραφικό έργο και ένα γλυπτό από πλεξιγκλάς του 1969, μια σειρά μικρών γλυπτών του 1970 και ένα ανοιχτό κουτί από ζωγραφισμένο αλουμίνιο και ακρυλικό καθρέφτη. Τα εκθέματα βασίζονται στην ιδέα του αναπτύγματος κουτιών συσκευασίας και στην ανασύνθεση του σχήματος του κύβου. Τα γεωμετρικά σχήματα που αναπαριστώνται χάρισαν στον καλλιτέχνη "απεριόριστες δυνατότητες συνθέσεων, παρόλα τα προκαθορισμένα όριά τους".

Info: Roma Gallery | 17/03-30/04 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ναυσικά Πάστρα: Τα Χρόνια της Βιέννης (1956-1963)

Torso, 1960, μπρούτζος
Torso, 1960, μπρούτζος

Η Πάστρα ονόμασε την περίοδο στη Βιέννη (1957 - 1963) "περίοδος της αθωότητας", επειδή επρόκειτο για ένα διάστημα δημιουργικής έρευνας και πειραματισμού με την ιδέα της αναγκαιότητας και της φύσης. Τη δημιουργική αυτή περίοδο εκφράζεται η κυρίαρχη επιθυμία του καλλιτέχνη να εξωτερικεύσει ανησυχίες και απόψεις μέσω των έργων του.

Info: Kalfayan Galleries | 17/03-30/04 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ., Τρ, Τετ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Genesis: The Plan & The Promise

Amponsah

Η μαύρη ταυτότητα αναδεικνύεται μέσω των έργων του Larry Amponsah, καθώς εκείνος παρουσιάζει ζωγραφικά έργα με κολάζ σε μεγάλη κλίμακα, τα οποία απεικονίζουν εικόνες περιοδικών μόδας (Vogue, Vanity Fair, Bazaar) με εμφανείς στερεοτυπικές προβολές "λευκής ομορφιάς" αλλά και διάφορες άλλες αφηγήσεις. Έτσι, ο Amponsah τιμάει τη Γκανέζικη καταγωγή του.

Info: The Breeder | 17/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.,: 11 π.μ. -  7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The wing beat of a butterfly

Belladonna Atropa

Το αποκαλούμενο "φαινόμενο της πεταλούδας" είναι μία ποιητική μεταφορά στη θεωρία του χάους σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί να γίνει προβλέψιμο το κατά πόσο μικρές ή ασήμαντες αλλαγές στις αρχικές συνθήκες ενός συστήματος θα επηρεάσουν την εξέλιξη του μακροπρόθεσμα. Βάσει αυτού του φαινομένου, η ιδέα ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις διαφορετικές κατευθύνσεις που θα πάρει η ζωή μας αναιρείται. Ορισμένες εξελίξεις στην κοινωνία ελέγχονται από χαοτικά συστήματα που είναι υπεράνω των δυνάμεών μας.

Στις ελαιογραφίες του Δημήτρη Τζαμουράνη, θεατρικές σκηνές στημένες στο στούντιό του αντικατοπτρίζουν παλαιές ηθικές και πολιτισμικές αρχές που διατηρούνται ακόμη στη συλλογική συνείδηση. Ο καλλιτέχνης θέλει να αποδώσει την απελπισμένη στάση της ζωγραφικής απέναντι στην απώλεια αυτών των αξιών.

Info: Γκαλερί Σκουφά | 17/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 10.30 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Άυπνα Σπίτια

Εσωστρέφεια
Εσωστρέφεια

Η Μαίρη Νταγιαντά μας ξεναγεί στις αστικές συνοικίες με φόντο τον έναστρο ουρανό και αποκαλύπτει στον θεατή τους εσωτερικούς χώρους των "κοιμισμένων" σπίτιων. Η ιδέα της αντιστροφής του εσωτερικού σε εξωτερικό πηγάζει από τις συνθήκες του εγκλεισμού και επαναπροσδιορίζει την σχέση του σπιτιού με την πρόσφατα αναγεννημένη πόλη. Τις νυχτερινές ώρες, όπου τα πάντα "κοιμούνται", η καλλιτέχνιδα αποκρυπτογραφεί και αναζητάει το γεωγραφικό και ψυχογραφικό της στίγμα.

Info: Genesis | 15/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Long Shadows

Long Shadows

Η πρώτη ατομική έκθεση του Ally Rosenberg στη χώρα προβάλλει γλυπτικές εγκαταστάσεις βασισμένες πάνω σε μια έρευνα του ίδιου σχετικά με τη γνωστική νευροεπιστήμη. Οι μελέτες του εστιάζουν στην ανατομική δομή και τη συνειδητή εμπειρία μέσω εικόνων MRI. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι δημιουργίες του καλλιτέχνη αναπαριστούν το σώμα με ανευλαβείς συνήθως προσεγγίσεις και τα υλικά που χρησιμοποιούνται επιχειρούν την ανάπτυξη μιας σχέσης μεταξύ εικόνας και αντικειμένου.

Info: Dio Horia Gallery | 15/03-15/04 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση Αφίσας

Έκθεση αφίσας

Καλλιτέχνες από διάφορους χώρους της τέχνης ερευνούν τη θέση που έχει η σημερινή τέχνη στο ευρύτερο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων, νεοαποικιακών πολιτικών και κοινωνικών αποφάσεων. Η τέχνη της αφίσας θεωρήθηκε η καταλληλότερη μορφή για την ευαισθητοποίηση, προπαγάνδα και παρακίνηση του κοινού για ενεργή δράση. Τα έργα της ομάδας "Σαλονιού Αποαποικιοποίησης", συνδυαστικά με άλλα εκθέματα στον χώρο, αποτελούν μέρος της συνολικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε.

Info: 1927 art space | 17-31/03 | Ώρες λειτουργίας: Παρ.: 6- 9 μ.μ., Σαβ.: 3-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μάνη, άνθη της πέτρας χαίρε πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν

Κουκόπουλος

Ο Στάθης Κουκόπουλος, με ρίζες από την ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου, εμπνέεται από το κακοτράχαλο τοπίο και αποτυπώνει στα έργα του περιβάλλοντα μοναχικά και σιωπηλά. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει έναν εικαστικό διάλογο με  "ετούτο το τοπίο που είναι σκληρό σαν τη σιωπή", ακολουθώντας μια θεματική που πηγάζει από την αίσθηση μοναξιάς των τοπίων. Ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου ήρθε να δέσει με την ανάπτυξη αυτού του διαλόγου και έτσι ο Κουκόπουλος αφιερώνει την ανερχόμενή του έκθεση στις ερημικές εικόνες της Μάνης.

Info: Γκαλερί Αργώ | 15/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Το ’21 μου

μουσείο φιλελληνισμού

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου φέρνει στο Μουσείο Φιλελληνισμού 17 εκθέματα από την ιδιωτική συλλογή του Αλέξανδρου Πατούλη, μαζί μία σειρά από πίνακες, αντικείμενα φιλελληνικής τέχνης και τεκμήρια που σχετίζονται με τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα. Τα ιστορικά εκθέματα του μουσείου αλληλοεπικοινωνούν με τα έργα της ανερχόμενης έκθεση, προβάλλοντας τον ηρωισμό και τις αξίες όσων συμμετείχαν στον Αγώνα του 1821 και τιμώντας παράλληλα το διεθνές φιλελληνικό κίνημα.

Info: Μουσείου Φιλελληνισμού | 15/03-15/04 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ.

Inhale. Notes from behind a window

Απόλλωνας Γλύκας έκθεση

Ο Απόλλωνας Γλύκας φωτογράφισε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες σπιτιών, κεραίες και άλλες συσκευές επικοινωνίας επί περίοδο καραντίνας, θέλοντας να δώσει έμφαση στην ανάγκη του ατόμου να διατηρήσει ένα είδος επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Μεταλλικές κατασκευές αντανακλούν λεπτομέρειες των φωτογραφικών κολάζ και μαζί συνθέτουν μια εγκατάσταση που εκφράζει την αίσθηση της αυτονομίας και της οικειότητας.

Info: Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου | 17/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

01:43:29

έκθεση Domatio

Η καλλιτέχνις και performer Mummy Maskara παρουσιάζει έργα video art από 32 καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι δημιουργοί αφήνουν το προσωπικό τους στίγμα στον χώρο με ιδιαίτερα έργα και παρουσιάσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: A.Gabriel (Gabi) Ruiz Soto, Alexandre KELLER, Antoinekeene, Charis Sergiou, Chris Zinas, ΣRª, Danaé Brissonnet, Emmanuel Barrouyer, Filthy Rich, Blake Francisco Sanabria, Irving de Jesús Segovia Pérez, Tuxamee, I’m a punk sex toy (aka William Vecchietti), Joana Stefanutto aka It’sNotForYou, Juan Pedro Solórzano Moncada, Kahraman Turan, Kolby Keene, Konstantinos Chaldaios, LoboLoto, Lyse, Marco Tullio Siviglia aka Markeyew, Maria Triantafyllou, Mario Leko, Mary Stefanou, Medicine Madison, Metaraph, Miguel Cervantes, Miya Turnbull, Mummy Maskara, Paulius Sliaupa, Thodoris Margaritis, Unseethat, Yorgos Dousos.

Info: Domatio | 17-20/03 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Πέρα από τη σφαίρα του Εγώ / Not me possessions

Πέρα απο τη σφαίρα του εγώ

Οι μορφές του προηγούμενου έργου της Μαριάννας Κατσουλίδη φαίνεται να ενηλικιώθηκαν. Νέες σχέσεις συνάπτονται μεταξύ των φιγούρων, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς της καλλιτέχνιδας. Οι συνθέσεις διανθίζονται εικαστικά, με τα αντικείμενα, τα παιχνίδια, τα μπιμπελό να συνάπτουν πολλαπλές σχέσεις μεταξύ τους. Ο τίτλος της έκθεσης εμπνέεται από τη ψυχαναλυτική θεωρία του D. W. Winnicott, περί των μεταβατικών αντικειμένων και φαινομένων. Με την έκφραση "not me possessions” εκφράζεται η στοιχειώδης και κομβική συνειδητοποίηση του βρέφους, σχετικά με ένα αντικείμενο που αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά ως κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό του.

Info: Gallery Περίτεχνων Καρτέρης | 17/03-07/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 7μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ.  | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.