Η Μαίρη Νταγιαντά αποκαλύπτει τα μυστικά των "Άυπνων Σπιτιών" στη γκαλερί Genesis

Οι εσωτερικοί χώροι των σπιτιών αναπτύσσουν έναν διάλογο με τον έξω κόσμο, σε μια πόλη που σταδιακά επανακτά τη ζωντάνιά της.

Άυπνα Σπίτια

Ο Γιώργος Τζάνερης επιμελείται τη νέα ατομική έκθεση της Μαίρης Νταγιαντά "Άυπνα Σπίτια" που θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί Genesis την Τρίτη 15 Μαρτίου (8 μ.μ.).

Αθόρυβα και αόρατα, η Νταγιαντά μας ξεναγεί στις αστικές συνοικίες με φόντο τον έναστρο ουρανό και αποκαλύπτει στον θεατή τους εσωτερικούς χώρους των "κοιμισμένων" σπίτιων. Η ιδέα της αντιστροφής του εσωτερικού σε εξωτερικό πηγάζει από τις συνθήκες του λοκντάουν και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την σχέση και τους συμβολισμούς του σπιτιού με την πρόσφατα αναγεννημένη πόλη. Με φόντο τη νύχτα, μία χρονική περίοδο όπου τα πάντα παύουν να λειτουργούν, η καλλιτέχνιδα αποκρυπτογραφεί και αναζητάει το γεωγραφικό και ψυχογραφικό της στίγμα.

Αμυδρά
Αμυδρά

Ωστόσο, η Νταγιαντά επιδιώκει και το βλέμμα του θεατή. Σε ένα σύνολο φωτογραφιών που τράβηξε απεικονίζονται αντανακλάσεις σε παράθυρα και γραπτά μυστικά μηνύματα. Έτσι, εγγράφεται ένα νέο είδος αφήγησης. Η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού αναφέρει ότι τα έργα της καλλιτέχνιδας επινοούν "ένα διαφορετικό είδος αυτόματης γραφής που δομείται με αναρίθμητα εγκλωβιζόμενα στη ζωγραφική επιφάνεια και μετακινούμενα στη συνέχεια χαρτάκια, που οργώνεται με τα δάχτυλα, που ζυμώνεται με το ευκίνητο χρώμα. Θυμίζοντας άλλοτε την διεσταλμένη από βουβή ανθρωπότητα ατμόσφαιρα των νυχτερινών έργων του Hopper, και άλλοτε ένα συμβολιστικό αφαιρετικό αλφαβητάριο οπτικής ποίησης". 

Info: Genesis | 15/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Genesis

Ιπποκράτους 121, Νεάπολη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.