Ο Στέφανος Δασκαλάκης προβάλλει τη γοητεία της γυναικείας μορφής σε μία νέα ατομική έκθεση

Τα έργα αποτελούν μέρος της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου και διανύουν δύο διαφορετικές ζωγραφικές περιόδους.

Νεκρή φύση, 2008, λάδι σε μουσαμά, 50 x 70 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Ο Στέφανος Δασκαλάκης εγκαινιάζει στον καλλιτεχνικό χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" την καινούρια του ατομική έκθεση με τίτλο "Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Στέφανος Δασκαλάκης: Ζωγραφική 2013 - 2021". Από τις 9 Μαρτίου το κοινό μπορεί να δει από κοντά έργα του καλλιτέχνη που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, τη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου και τη Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου.

Η Μαριλού στο πάτωμα, 2019, λάδι σε πανί, 60 x 80 εκ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Η Μαριλού στο πάτωμα, 2019, λάδι σε πανί, 60 x 80 εκ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Τα 25 ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων που θα παρουσιαστούν στον χώρο φιλοτεχνήθηκαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: η πρώτη αφορά έργα από το 2004 έως το 2009 και η δεύτερη πρόκειται για δημιουργίες από το 2013 έως το 2021, μετά την αναδρομική έκθεση του Στέφανου Δασκαλάκη στο Μουσείο Μπενάκη το 2013. Η πλειονότητα αυτών των έργων δεν είχε έως τώρα εκτεθεί στο κοινό. Η έκθεση ξεδιπλώνει την καλλιτεχνική εξέλιξη του Δασκαλάκη, προβάλλοντας τις πιο συχνές θεματικές του ενότητες: την ανθρώπινη μορφή και τη γυναικεία φιγούρα, αλλά και τον ρόλο που παίζει ο χώρος τοποθέτησης ενός μοντέλου στο ατελιέ συνδυαστικά με την αρμόζουσα σκηνογραφία και η σωστή χρήση φωτοσκιάσεων σε εσωτερικούς χώρους.

Η Άντα με μπλουτζίν, 2015, λάδι σε πανί, 188 x 166 εκ, Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου
Η Άντα με μπλουτζίν, 2015, λάδι σε πανί, 188 x 166 εκ, Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου

Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Οράτη, "ο Δασκαλάκης δεν αναζητά μια ιδεατή ομορφιά, δεν δημιουργεί εντυπώσεις "ωραίου". Με το πινέλο σκάβει, προσθέτοντας ολοένα στα πρόσωπα, στοιχεία που εκείνος διακρίνει, που εκείνος έχει επιλέξει να προβάλλει και συχνά, να φωτίσει. Εδώ ανήκουν οι θαυμάσιες μορφές της Μυρτώς, της Ναταλίας, της Ιωάννας, της Ελένης, πάνω σε αυτοσχέδιες βάσεις -μεταχειρισμένες ξύλινες παλέτες που λειτουργούν ως αναπάντεχα βάθρα-, αλλά και οι αρκετές συνθέσεις πάνω στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και κάπως αλλοπρόσαλλο πρόσωπο του Λεωνίδα."
 
Στην έκθεση θα διατίθεται πλήρως εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση.

Info: "16 Φωκίωνος Νέγρη" | 09/03-07/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

*Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/03 και 21-23/04.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.