"Περπατώντας με τους Φιλέλληνες": αποκαλυπτήρια για τις "έξυπνες" πινακίδες που αφηγούνται την ιστορία ξένων ευεργετών της χώρας

29 προσωπικότητες που αντιπροσώπευσαν το Φιλελληνικό Κίνημα τιμούνται στους δρόμους της Αθήνας.

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες

Οι αθηναϊκοί δρόμοι μας συστήνουν σε διάσημες ξένες προσωπικότητες που υπήρξαν από τους πιο ένθερμους εκπροσώπους του Φιλελληνικού Κινήματος. Το "Περπατώντας με τους Φιλέλληνες" πρόκειται για 62 "έξυπνες" πινακίδες που τοποθετήθηκαν σε διάφορους δρόμους της πόλης, τιμώντας έτσι το έργο και τη συνεισφορά των Φιλελλήνων και δίνοντας ταυτόχρονα στους περιπλανόμενους πολίτες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η δράση αποτελεί μια συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και συμπεριλαμβάνεται στις δραστηριότητες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Σανταρόζα, Γουέμπστερ, Τράιμπερ, Λόρδος Βύρωνας, Λένορμαν, Χέυδεν και Μάγερ είναι μερικοί από τους ευεργέτες που, είτε ηθικά ή υλικά, εξέφρασαν την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό. Στις 29 εγκατεστημένες πινακίδες προβάλλονται τα πορτραίτα τους συνοδευόμενα από επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα γραμμένα στα ελληνικά και στα αγγλικά, τα οποία συντάχθηκαν από μία ομάδα κορυφαίων ιστορικών. Κάθε πινακίδα διαθέτει ένα QRcode, το οποίο παραπέμπει σε ηλεκτρονική εφαρμογή με επιπρόσθετες πληροφορίες για την κάθε προσωπικότητα και για το Κίνημα του Φιλελληνισμού, καθώς και σχετικά podcast.

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες 2

Τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων έγιναν την Τετάρτη 02/02 στην οδό Φιλελλήνων υπό την παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κώστα Σταματόπουλου, των Πρέσβεων στη χώρα αλλά και της Μαρίνας Μαρτίνου, εκπροσώπου της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Ο ιστορικός και καθηγητής Θάνος Βερέμης εξέδωσε επίσης μία σύντομη ομιλία. Ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, όπου παρευρέθηκαν οι βασικοί συντελεστές του έργου.

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες 3

Ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε στον χαιρετισμό του: "Η δράση "Περπατώντας με τους Φιλέλληνες" είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που υλοποιείται με τη συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, και προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν σε βάθος, τόσο τα ιστορικά πρόσωπα, όσο και τα τοπόσημα της Αθήνας, για τα οποία όλοι κάποια στιγμή έχουμε αναρωτηθεί. Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, σάς προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Φιλελλήνων, μέσα από κείμενα και φωτογραφίες έγκριτων ιστορικών, όπως αυτά αποτυπώνονται σε Αρχεία και Ιδρύματα της χώρας μας. Έχει μεγάλη αξία να τους γνωρίσουμε, να ακολουθήσουμε νοερά τα χνάρια τους και, μέσω της εξερεύνησης στην πόλη, να ξανασυστηθούμε με το παρελθόν μας".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.