Νέα έκθεση στο χώρο Tavros: Τι κι αν παρόν, παρελθόν και μέλλον είναι επάλληλες γραμμές της ίδιας ιστορίας;

Καλλιτέχνες από Ελλάδα αλλά κυρίως εξωτερικό, και δη από χώρες πέραν του τόξου της Δύσης, συμμετέχουν στο «There is nothing inevitable about time», όπου ο χρόνος υπάρχει μόνο ως «πρόσκαιρη συνύπαρξη». Τα έργα θα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονιά διαστήματα.

There is nothing inevitable about time

 Σε μια περίοδο που το μέλλον αναιρείται επανειλημμένα και το παρόν καθίσταται ανήσυχο, ο μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης Tavros, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση πλέον αποκλειστικά της Μαρίας-Θάλειας Καρρά, επιλέγει να ανοίξει το πρόγραμμα της νέας χρονιάς με μια τριμερή ομαδική έκθεση που διερευνά το εάν και κατά πόσο υπάρχει το στοιχείο του αναπόφευκτου στο χρόνο.

Καλλιτέχνες από Ελλάδα αλλά κυρίως εξωτερικό, και δη από χώρες πέραν του τόξου της Δύσης, είναι οι οδηγοί σε αυτό το ταξίδι, το οποίο μας παροτρύνει να ξεφύγουμε από τα στεγανά της μονοσήμαντης ερμηνείας και με μία διάθεση φιλοσοφικού στοχασμού να σκεφτούμε εκ νέου την έννοια του χρόνου μέσα και έξω από την ύπαρξη μας, υποθέτοντας ότι το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον δεν είναι παρά επάλληλες γραμμές της ίδια ιστορίας.

Το "There is nothing inevitable about time", με άλλα λόγια, πηγαίνει κόντρα στην αιώνια σταθερά που ορίζει τη ζωή και την καθημερινότητά μας: ότι ο χρόνος δεν γίνεται παρά να φεύγει, να πηγαίνει μπορστά. Η έκθεση έχει, μάλιστα, να προτείνει επιμελητικά κι ένα ενδιαφέρον φορμάτ, που εντείνει τη θεματολογία της: τα έργα δεν πρόκειται να εκτεθούν, ως είθισται, όλα μαζί, αλλά θα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να συνυπάρχουν για λίγες ημέρες κι άλλα για περισσότερες, σαν πλανήτες που βάσει της τροχιάς τους συναντιούνται και απομακρύνονται. Δεν χρειάζεται να αιθεροβατήσουμε, απλά να αντιληφθούμε την επίσκεψή μας ως ένα momentum τυχαίας συνύπαρξης, που είναι μοναδική όσο και άπειρη συγχρόνως.

There is nothing inevitable about time

"Ο χρόνος που προτείνεται εντός της έκθεσης είναι μια συσχετιστική εμπειρία, ένα πεδίο ενδιάμεσων καταστάσεων, μια πρόσκαιρη συνύπαρξη", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο, ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά: "O χρόνος ρευστοποιείται, αποκτά πολλαπλές κατευθύνσεις και σημεία, κοιτάζει μπροστά και πίσω, πλάγια, περιμετρικά και μετωπικά, ανοίγοντας ένα πεδίο αμέτρητων συσχετίσεων και πιθανοτήτων". Σε αυτό το πλαίσιο σχετικοποίησης του χρόνου, πεδία όπως ο παγανισμός, ο ανιμισμός και τα τελετουργικά προσλαμβάνονται εκ νέου, χωρίς τις αμφιβολίες και τις άμυνες που φέρουμε. 

Μία δυστοπική εγκατάσταση από την Meriç Algün σε μορφή tangram με υλικό που σχετίζεται με τις έννοιες της απόστασης, του βάθους και του χρόνου της επιθυμίας, το "δέρμα" της φύσης ως μάρτυρας του χρόνου, μια ομάδα Κοσοβάρων αγροτών που θερίζουν, οι αρχές συλλογισμού του θιβετιανού βουδισμού και το επίμονο ταξίδι του καταξιωμένου καλλιτέχνη Francis Alys στους τυφώνες του Μεξικό, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα της πρώτης φουρνιάς έργων, που παρουσιάζονται από 3/2.

Συμμετέχουν οι: Etel Adnan, Meriç Algün, Francis Alÿs με τον Julien Devaux, The Athens Zine Bibliotheque, Sena Başöz, Eric Baudelaire, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ΦΡΜΚ, Κωνσταντίνος Γιώτης, Karrabing Film Collective, Lala Meredith-Vula, The Otolith Group, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Corinne Silva, Praneet Soi, Ritu Sarin & Tenzing Sonam, Sasha Streshna.

Περισσότερες πληροφορίες

Tavros

Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αρκεί ένα "Τσίμπημα της μέλισσας" για να αλλάξουν όλα;

Κάτι τέτοιο συμβαίνει, μαζί με άλλα γλυκόπικρα γεγονότα, στο νέο βιβλίο του Ιρλανδού Πολ Μάρεϊ (εκδόσεις Ψυχογιός) που ήταν στη βραχεία λίστα του Booker 2023.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2025

4+1 φορές που ο Πάπας απασχόλησε τη λογοτεχνία

Η πρώτη αυτοβιογραφία Πάπα στην ιστορία (αυτή του προσφάτως εκλιπόντα Φραγκίσκου) και άλλα τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία όπου ο Ποντίφικας παίζει κεντρικό ρόλο.

Όταν ο Πάπας "χτυπήθηκε από μετεωρίτη"

Χρόνια πριν τη διάσημη μπανάνα, ο Μαουρίτσιο Κατελάν δημιουργεί ένα εξίσου αμφιλεγόμενο έργο τέχνης.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης με διαδραστικές ξεναγήσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Εξερευνούμε τη σχέση φύσης και τέχνης μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις.

Ένα "Εγκώμιο σκιάς και φωτός" στην Γκαλερί Αργώ

Ο χώρος τέχνης υποδέχεται τον ζωγράφο Μάνθο Γαΐτη.

Κάνοντας το αίτημα για δικαιοσύνη πράξη μέσα από την τέχνη

Μια βραδιά αφιερωμένη στην καλλιτεχνική δράση ως μορφή πολιτικής πίεσης και αλληλεγγύης, με κεντρικό προσκεκλημένο τον Samir Eskanda.

Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Σάρζα, Ντόχα με τα μάτια ενός συγγενή ξένου

Ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι με αφορμή τη Sharjah Biennial γεμάτο τέχνη, σκόνη, μυστικά και ερωτηματικά.