Ιστορίες μεταναστών και προσφύγων ζωντανεύουν στο Γκέτε – Μια περφόρμανς σε διάλογο με το έργο "Αρχείο Φυγής"

Το pop up καλλιτεχνικό δρώμενο «Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμού από το Νότο» δείχνει την πραγματικότητα απ’ την πλευρά των αποσιωπημένων ατόμων της ιστορίας. Τρεις καλλιτέχνες και μια ερευνήτρια προφορικής ιστορίας συμμετέχουν. Είσοδος ελεύθερη.

Αρχείο Φυγής Γκέτε


Απαιτείται ένας βαθμός ενσυναίσθησης για να βγούμε από το comfort zone που εξασφαλίζει η ταυτότητά μας, ως λευκοί πολίτες που διαμένουμε στην πατρίδα μας, ώστε να σκεφτούμε, έστω και φευγαλέα, την άλλη πλευρά. Ποιες ιστορίες κουβαλούν μαζί τους οι άνθρωποι που φτάνουν εδώ από μια άλλη χώρα; Ποιες είναι οι δυσκολίες που βιώνει όποιος δεν μιλάει ελληνικά; Τι διαδρομές ακολουθεί για να βρει τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες; Πόσα φιλικά είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στον αλλόφωνο άτομο; Ποια η έννοια της διαδρομής και της περιπλάνησης στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πλαίσιο;

Με τέτοιου είδους ερωτήματα καταπιάνεται το καλλιτεχνικό έργο "Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμού από το Νότο", προκειμένου να δείξει την πραγματικότητα απ’ την οπτική γωνία των μεταναστών και των προσφύγων, των ατόμων δηλαδή που είναι τα περιθωριοποιημένα και αποσιωπημένα υποκείμενα της σύγχρονης ιστορίας. Πρόκειται για μία περφόρμανς-παρουσίαση, συνοδεία συζήτησης, αυτό το οποίο θα λάβει χώρα στο Ίνστιτούτο Γκέτε την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου (7.30 μ.μ.) με ελεύθερη είσοδο: μια δράση από τρεις εικαστικούς και μια ερευνήτρια προφορικής ιστορίας, που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ως ενεργοποίηση πραγματικών μαρτυριών σε καλλιτεχνικό πλαίσιο. 

Συμμετέχουν η Μαριλένα Κουκούλη, ερευνήτρια προφορικής ιστορίας και πολιτιστική διαχειρίστρια με έδρα την Αθήνα, ο καλλιτέχνης Faisal Κhodsuz που εδρεύει στην Αθήνα, ο Gervasio Muchanga από τη Μοζαμβίκη, που είναι μουσικός, φοιτητής νομικής και επιχειρηματίας, ο εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Θοδωρής Προδρομίδης, καθώς και ο Αιντίμ Τζοιμάλ από το Μπαγκλαντές, ενώ το έργο το οποίο θα παρουσιάσουν εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Rou(u)t_e_s".

Το λογοπαίγνιο του τίτλου ανάμεσα στις ρίζες και τις διαδρομές οδηγεί στο πιο καίριο ερώτημα πάνω στο θέμα: πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα και το αίσθημα καταγωγής, όταν τα άτομα μετατοπίζονται και καλούνται να ανταποκριθούν στη ρήση "όπου γη και πατρίς"; Η Αθήνα αποτελεί ένα γόνιμο πεδίο για αυτή την έρευνα, δεδομένης της ιστορία της που μετρά κύματα μεταναστών από τη δεκαετία του ’90. Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο, στόχος του προγράμματος είναι "η εξερεύνηση της αόρατης πλευράς της πόλης, όλα όσα είναι μπροστά μας αλλά δεν τα παρατηρούμε".

Αρχείο Φυγής Γκέτε

Η περφόρμανς-παρουσίαση στο παρόν πλαίσιο που πρόκειται να παρουσιαστεί λειτουργεί επιπλέον ως ένθετο υπόμνημα της βιντεοεγκατάστασης "Αρχείο Φυγής", που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες στο Ίδρυμα Γκέτε. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά ανθρώπους που ήρθαν στην Γερμανία μεταξύ του 1945 και του 2016: εμπειρίες φυγής και εκδίωξης, ιστορίες για την πατρίδα και την εξορία, του ανήκειν και του νέου ξεκινήματος. Στην οθόνη προβάλλονται δέκα επιλεγμένες συνεντεύξεις, ενώ στον ίδιο χώρο είναι διαθέσιμος ένας υπολογιστής, μέσω του οποίου θα μπορεί ο επισκέπτης να αλληλεπιδράσει άμεσα με ολόκληρο το online αρχείο προφορικής ιστορίας καθώς και να αναζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη μέθοδο και τη διαδικασία δημιουργίας του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.