Απρόσμενες ιστορίες μετανάστευσης που αξίζει να ακουστούν

Η θεατρική παράσταση «Λάθος Χώρα» αλλά και η παρουσίαση του φιλμ «I am Afro Greek: Black portraiture in Greece» αναδεικνύουν ιστορίες μεταναστών δεύτερης γενιάς που διεκδικούν τη δική τους φωνή.

Λάθος Χώρα, φωτό: Αναστασία Αράπογλου

Παιδί μιας Γαλλίδας κι ενός Αλβανού που γεννήθηκε στην Ιταλία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ο Έλιο Φοίβο Μπέικο, η Ελληνο-ουγκαντέζα Ντέμπορα Οντόγκ, με τον συνταγματάρχη παππού και τα καλά σχολεία, και ο Θανάσης Κριτσάκης, απόγονος αγοριού που είχε διαφύγει στην Ουγγαρία στον Εμφύλιο, παίρνουν σε κάποια στιγμή της παράστασης "Λάθος Χώρα" που σκηνοθετεί ο Παντελής Φλατσούσης στο Θέατρο Πόρτα το μικρόφωνο και ενσωματώνουν στο κείμενο του Γκαζμέντ Καπλανί τις δικές τους ιστορίες μετανάστευσης μολύνοντας τη στερεότυπη, πόσο μάλλον τη ρατσιστική, αφήγηση επί του θέματος με διαφορετικές εμπειρίες και συναισθήματα.

Λάθος Χώρα

Βλέποντας την παράσταση οικογενειακώς σε ένα αρκετά γεμάτο θέατρο για τα δεδομένα, θυμήθηκα ότι δεν πάνε και πολλά χρόνια που ο γιός μου έμαθε την πραγματική σημασία της λέξης αλλοδαπός - προηγουμένως από την έκθεση στα μίντια θεωρούσε ότι σήμαινε κακοποιός. Παρόλες τις δραματουργικές αδυναμίες της, η "Λάθος Χώρα" έχει ταυτότητα και άποψη αναδεικνύοντας εύγλωττα ότι, όπως επισημαίνουν και στο εισαγωγικό σημείωμα οι Δημήτρης Παπαδόπουλος και Βασίλης Τσιάνος, "Η μετανάστευση προσαρμόζεται διαφορετικά σε κάθε ιδιαίτερη περίσταση, αλλάζει όψεις, διασυνδέει απρόσμενους κοινωνικούς πρωταγωνιστές, απορροφά και αναδιαμορφώνει τη δυναμική της κυριαρχίας που στοχεύει στο έλεγχό της. (...) συγκροτεί νέους διεθνικούς χώρους που υπερβαίνουν και εξουδετερώνουν την πολιτική της κυριαρχίας."

Οι χώροι αυτοί και οι λόγοι που παράγουν έχει σημασία να ακουστούν όλο και περισσότερο και η τέχνη παρέχει συχνά ένα ασφαλές πλαίσιο για να γίνει κάτι τέτοιο. Αρκεί φυσικά να υποστηριχθούν όλο και περισσότερο αντίστοιχες φωνές, δεδομένου του οι πιθανότητες να ασχοληθεί κανείς με την τέχνη εξαρτώνται ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας, όπως επιβεβαιώνει και αναλυτικά μια μεγάλη πρόσφατη έρευνα στη Δανία.

Οι Αφροέλληνες-ίδες παίρνουν τον λόγο

Adéọlá Naomi Adérè̩mí
, I am Afro Greek: Black portraiture in Greece, 2021, film still, 20:22, HD video © Aggelos Barai
© Aggelos Barai
Adéọlá Naomi Adérè̩mí
, I am Afro Greek: Black portraiture in Greece, 2021, film still, 20:22, HD video 

Σε μια περίοδο που δυστυχώς ο ρατσισμός και η ξενοφοβία επιμένουν, η ανάδειξη της πραγματικότητας των Αφροελλήνων έχει τη δική της σημασία, περιμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τη διαδικτυακή παρουσίαση της ταινίας "I am Afro Greek: Black portraiture in Greece" της Νιγηριανής-Ελληνίδας ακτβίστριας Adéọlá Naomi Adérè̩mí που θα προβάλλει μέσω facebook την Πέμπτη 20/1 στις 7 μ.μ. το State of Concept Athens συνοδεία συζήτησης.

Η Adérè̩mí μαζί με την Jackie Abhulimen, πολιτική επιστήμονα με εμπειρία στη διεκδίκηση δικαιωμάτων των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πήραν συνεντεύξεις από Αφροέλληνες πολίτες και κατοίκους γύρω από τον όρο Αφροέλληνες που εισήγαγε στο ευρύτερο κοινό η Στέγη Ωνάση με σχετική εκδήλωση το καλοκαίρι του 2020. Όπως λέει η ίδια η Adérè̩mí: "Αυτό το φιλμ εξερευνά τις ιστορίες των συμπολιτών μας, ένα πορτραίτο Μαύρων Ελλήνων, η ιστορία των Αφροελλήνων/ίδων δοσμένη από τους ίδιους και τις ίδιες. Στο φιλμ, οι Αφροέλληνες/ίδες αναλαμβάνουν την κυριότητα των ιστοριών τους με τόλμη και θάρρος, καθώς σας προσκαλούν όλους μέσα στις ζωές και τις εμπειρίες τους." 

Adéọlá Naomi Adérè̩mí
, I am Afro Greek: Black portraiture in Greece, 2021, film still, 20:22, HD video © Aggelos Barai
© Aggelos Barai
Adéọlá Naomi Adérè̩mí
, I am Afro Greek: Black portraiture in Greece, 2021, film still, 20:22, HD video 

Της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με την Adérè̩mí, την Jessica Onyinyechi Anosike, φοιτήτρια δημοσιογραφίας, χορεύτρια και εφεδρική τραγουδίστρια σε μια Αφρο-τζαζ μπάντα, η οποία έχει δουλέψει ως παρουσιάστρια/δημοσιογράφος στο Rise TV, και τον τραγουδιστή και ηθοποιό Jerome Kaluta, γνωστό ως Γεράσιμο και δημιουργό του fashion music brand Afrogreco.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και επιδραστικά έργα τέχνης διεθνώς έχουν δημιουργηθεί από μετανάστες δεύτερης γενιάς που βρήκαν εύστοχους τρόπους να μοιραστούν την εμπειρία τους, να διεκδικήσουν τη φωνή τους. Ήρθε η ώρα να δούμε και στη χώρα μας τι αφηγήσεις μπορούν να γεννηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Κι αν προκύψουν νέες λέξεις ακόμη καλύτερα. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Μόλις "έπεσε" η "Ύπουλη νύχτα" του Αντώνη Ζαΐρη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενύπνιο η νέα ποιητική συλλογή που είναι ντυμένη με λέξεις που πιθανόν να χάνονται με το φως της μέρας.

Το Hunny Bunny υποδέχεται το "Εκεί που σκάει το Ρήμα"

Το μπαρ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Τσιανίκα.

"Στην πόρτα": Αυτό είναι το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ποταμός

Κυκλοφόρησε μόλις από τον εκδοτικό οίκο η νουβέλα του Κώστα Μίντζηρα.

ΑI Translation Slam: Τεχνητή νοημοσύνη Vs μεταφραστές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης. Είσοδος ελεύθερη.

Από τη χουντική βαρβαρότητα στην αδέσμευτη σκέψη: Νέα έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ.

ΕΜΣΤ & Εθνική Πινακοθήκη τιμούν την ιστορική γκαλερίστα και ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου

Το αφιέρωμα είναι η πρώτη κοινή δράση μεταξύ των δύο μουσείων στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματός τους.