Εγκαινιάζεται η δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη, με τίτλο "Έξοδος"

Μια σειρά ζωγραφικών έργων στην οποία κυριαρχούν οι χαρακτηριστικές κοριτσίστικες φιγούρες της εικαστικού εκτίθενται στο νέο χώρο της Γκαλερί Batagianni.

Χριστίνα Κάλμπαρη, «Έξοδος»

Η δέκατη ατομική έκθεση της γνωστής εικαστικού Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο "Έξοδος" εγκαινιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου, στον ολοκαίνουργιο χώρο της Γκαλερί Batagianni, στη γειτονιά της Εθνικής Πινακοθήκης. Η Βάσω Μπαταγιάννη επανέρχεται δυναμικά ύστερα από επτά χρόνια, έχοντας δώσει αισθητά το στίγμα της στη αθηναϊκή εικαστική σκηνή είκοσι χρόνια τώρα, με την ανάδειξη ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, τόσο στον παλαιότερο χώρο της στου Ψυρρή, όσο και μετέπειτα στο Κολωνάκι. Τη γκαλερί σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Διονύσης Σοτοβίκης.

Χριστίνα Κάλμπαρη,

H Χριστίνα Κάλμπαρη, με ιδιαίτερα ενεργή εικαστική παρουσία στο εξωτερικό, παρουσιάζει στη νέα της έκθεση, μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο. Στις εικόνες της κυριαρχούν και πάλι οι αινιγματικές κοριτσίστικες φιγούρες της, χαρακτηριστικές μιας δουλειάς  που διαθέτει ξεχωριστή κι αναγνωρίσιμη προσωπική "γραφή". 

Χριστίνα Κάλμπαρη,

Η νέα αυτή σειρά έργων χαρακτηρίζεται επίσης από θεατρικότητα και σκηνική αφήγηση, κάτι που προκύπτει από την ενεργή ενασχόληση της Κάλμπαρη στο θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Συγκεκριμένα, οι κοριτσίστικες φιγούρες της διαχειρίζονται με τον δικό τους παιγνιώδη τρόπο προσωπικές και συλλογικές ψυχικές ιστορίες, θέτοντας έμμεσα το επίκαιρο ερώτημα "προς τα που είναι η έξοδος;".

Χριστίνα Κάλμπαρη,

Σαν σε μια άχρονη παιδική εξόρμηση, σαν σε μια ανορθόδοξη σιωπηλή πομπή, τα απρόσωπα κορίτσια της ετοιμάζονται για την δική τους Έξοδο. Στοιχισμένες σε ομάδες, ντυμένες με τις παλαιικές εκδρομικές τους φορεσιές, περιπλανιούνται σε ένα γκρι, άτοπο, νοσταλγικό τοπίο. Για κάποιες η έξοδος μπορεί να σημαίνει αποχώρηση και εκτοπισμό, για κάποιες άλλες αναχώρηση προς κάτι ανοίκεια διαφορετικό και για άλλες μια απροσδιόριστη μεταμόρφωση.

Στο αρχαίο θέατρο Έξοδος είναι το τελευταίο μέρος της Τραγωδίας πριν από τη λύση της. Έτσι και εδώ, οι εικόνες της Χριστίνας Κάλμπαρη αναφέρονται στη φορτισμένη συλλογική επιθυμία όλων μας, που λόγω της πανδημίας είναι ακόμη πιο ισχυρή, για την έξοδο από μια κατάσταση που αναζητά απεγνωσμένα τη λύση της.
www.calbari.com

Info: " Έξοδος ", Γκαλερί Batagianni, 12 Φεβρουαρίου - 19 Μαρτίου 2022. Αντήνορος  17, Αθήνα 2107238047 - vbatag@otenet.gr.  Εγκαίνια: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, 12 μ.μ. – 6 μ.μ. Ωράριο Γκαλερί: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή  5 μ.μ. – 9 μ.μ., Τετάρτη & Σάββατο 11 π.μ. – 3 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης  
    

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.