Το κύκνειο άσμα του Νίκου Σταμπολίδη, προτού αφήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να αναλάβει ως (πρώτος) διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της χρονιάς αλλά και μία από τις πιο καλοστημένες κι απολαυστικές στην ιστορία του μουσείου.
Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη "Κάλλος" για τη φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων; Δεν είναι μόνον η εξωτερική ομορφιά, που άλλωστε προσδιορίζεται από τα πρότυπα της εκάστοτε εποχής. Είναι το σύνολο εκείνο που περιλαμβάνει το μέτρο, την αρμονία, τον ηρωισμό, τη δύναμη, τη σοφία και την αρετή, εξυψώνοντας κάτι στη σφαίρα του ιδανικού, πέραν της όποιας χρονικότητας – ένα σύνολο δηλαδή το οποίο είναι δύσκολα προσδιορίσιμο, αλλά αυτή η πρόκληση ήταν που κινητοποίησε τον Νίκο Σταμπολίδη και τον Δρ. Ιωάννη Φάπα, ώστε κατά τη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν να κυνηγήσουν όσες αρχαιότητες θα ήταν οι καταλληλότερες για το αφήγημα που στόχευαν να παρουσιάσουν ως επιμελητές.
Το αποτέλεσμα εγγράφεται στα 320 ευρήματα που συγκέντρωσαν από όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, με πάνω από εβδομήντα μουσεία να έχουν ανοίξει συνολικά τις συλλογές τους, καταθέτοντας τον οβολό τους για την μεγάλη έκθεση "Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά" που μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, με δυνατότητα επίσκεψης έως 16 Ιανουαρίου.
Πανέμορφοι κούροι και κόρες, φτερωτοί θεοί και απολλώνια σώματα, ρωμαλέοι αγωνιστές και λαμπερές κομμώσεις, κάτοπτρα με λαβή ή αναδιπλούμενα, τριχολαβίδες, παλέτες χρωμάτων κι άλλα σύνεργα καθημερινού καλλωπισμού απ’ την αρχαία Ελλάδα συναποτελούν ένα πλούσιο εκθεσιακό πανόραμα που προσεγγίζει την κεντρική θεματική απ’ όλες τις δυνατές πλευρές – από την καθημερινή ζωή έως τη φιλοσοφική σκέψη.
"Όττω τις έραται". Όπως είχε επισημάνει ο Νίκος Σταμπολίδης στη συνέντευξη Τύπου, ο φιλοσοφικός στίχος της Σαπφούς που απαντάει στο αιώνιο ερώτημα του κάλλιστου, λέγοντας ότι το ομορφότερο πράγμα πάνω στη μαύρη γη είναι εκείνο που καθένας ονειρεύεται, μοιάζει να συνδέει σαν αόρατο νήμα το πολυμελές εκθεσιακό σώμα που απλώνεται σε όλους τους χώρους περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τόσο στο Μέγαρο Σταθάτου όσο και στο κεντρικό κτίριο επί της Νεοφύτου Δούκα.
"Μέσα από αυτή την έκθεση κάθε θεατής νομίζω θα καταλάβει ποιός είναι και ποιος θα ήθελε να είναι", είχε δηλώσει τότε ο Νίκος Σταμπολίδης. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει η ορχούμενη Λάκαινα του Καλλιμάχου που πιθανότατα βρισκόταν στην Ακρόπολη, η κεφαλή της Σφίγγας από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ο πονηρός Έρως της Βενετίας, το περίφημο αγγείο Φρανσουά αλλά και το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης απ’ τη Ρόδο, στο οποία στραγγίζει ολόγυμνη τα μαλλιά της μετά το λουτρό.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Έως 16/1 | Τετ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 15, μειωμένο εισιτ.: € 10