Η επίσκεψη στο Εργαστήρι Μαιρηβή (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο) είναι μια μικρή αποκάλυψη για τον επισκέπτη που πιστεύει ότι οι κούκλες θεάτρου είναι κάπως αδιάφορες και μονοσήμαντες. Υπάρχει μια μικρή μόνιμη έκθεση που έχει επιμεληθεί ομάδα φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, μέσα απ’ την οποία φαίνεται με λιτό τρόπο η μαγεία της εμψύχωσης, του να μετατραπεί δηλαδή κάποιος το άψυχο σε έμψυχο (για επίσκεψη επικοινωνήστε στο 2105222181), ενώ για λίγες ημέρες τα Χριστούγεννα –όπως είθισται στο χώρο εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν είκοσι– ένα μέρος του εκθετηρίου αφιερώνεται σε κούκλες που έφτιαξαν οι κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας, αποκαλύπτοντας έτσι κι έναν άλλο τρόπο χρήσης των υφασμάτινων ηρώων.
Η έκθεση κούκλας από το σωφρονιστικό κατάστημα είναι μια προσπάθεια επανασύνδεσης. Από τότε που οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι επισκέπτες λιγοστοί. "Οι κρατούμενες στέλνουν τις χειροποίητες κούκλες τους σε εμάς, ελπίζοντας οι επισκέπτες να είναι πολλοί", όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο, εξού και ο τίτλος της έκθεσης που είναι "Επισκεπτήριο".
Τα μικρά έργα των κρατούμενων φέτος έρχονται το τριήμερα 17-19/12, στο πλαίσιο του προγράμματος "Λόγος και Ύφασμα" της "Άρσις". Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των καταστημάτων κράτησης, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.
Και επειδή η δράση έχει πρωτίστως διάθεση επαφής, το εκθετήριο συνοδεύεται από δύο δορυφορικά event το Σάββατο 18/12 (7 μ.μ.): θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου "Γυναίκες στη Φυλακή – Μαρτυρίες" της Μαρίας Φαφαλιού, στο οποίο μεταφέρονται αυτούσια λόγια, ημερολόγια, φωτογραφίες κ.ά. από τις ποινικές κρατούμενες, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή "Κλειστοί χώροι - Τα περιστέρια του Κορυδαλλού", μεταφέροντας τον πρώτο λόγο των έγκλειστων γυναικών διά της οθόνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση.