Art Athina 2021: Η φουάρ περνάει στον φυσικό κόσμο με ένα φρέσκο pop up – και όχι μόνο

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου, για όσα μηχανεύτηκε αυτή τη μεταβατική χρονιά.

Art Athina 2021: Η φουάρ περνάει στον φυσικό κόσμο με ένα φρέσκο pop up – και όχι μόνο

«Εάν η προηγούμενη διοργάνωση ήταν μια μετάβαση από τον φυσικό κόσμο στον ψηφιακό, η φετινή σηματοδοτεί το ξεκίνημα για μια αντίστροφη πορεία της Art Athina –απ’ το ψηφιακό ξανά στο φυσικό–, με τη διαφορά ότι πλέον καλείται να απαντήσει στο εξής ερώτημα: πώς επιστρέφεις σε μια ζωντανή φουάρ, κουβαλώντας το βάρος και τις αλλαγές δύο lockdown;» λέει η Σταματία Δημητρακοπούλου.

Πέρασε ένας χρόνος απ’ τη συζήτηση που είχαμε ανοίξει για το άλμα στα Online Viewing Rooms και το έδαφος του art market μοιάζει ακόμα πιο ολισθηρό. Ενώ οι πελάτες με ισχυρό κασέ δεν έπαψαν ποτέ να αγοράζουν –ίσα ίσα, τα κλικ «απ’ τον καναπέ» λειτούργησαν απρόσμενα καλά, ειδικά στη μεταπώληση των οίκων δημοπρασιών–, τα πράγματα δυσκόλεψαν για τις γκαλερί που δεν διέθεταν τέτοιου επιπέδου δίκτυο. Με την επιστροφή δημιουργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας, αλλά μένει να φανεί αν θα καλύψει τη χασούρα. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος αντιμετωπίζει όσα συνέβησαν σαν μια παρένθεση που έκλεισε, οπότε κάθε βήμα προς τα πίσω προκαλεί αυτόματα κόπωση.

«Υπάρχει ένα κλίμα να υποστηριχθούμε όλοι μεταξύ μας αυτήν τη στιγμή», παρατηρεί η Σταματία, «ακόμη κι όσοι ήταν διστακτικοί πέρσι που τα νερά ήταν αχαρτογράφητα, είδαν ότι δούλεψε και φέτος συμμετέχουν».

Έτσι, σε ένα momentum στο οποίο οι φουάρ καλούνται διεθνώς να βρουν εκ νέου τη θέση τους πειραματιζόμενες με υβριδικές φόρμες κι ενώ τα NFTs (ψηφιακά αρχεία, τα οποία είναι «μη ανταλλάξιμα» και συλλεκτικά, με τη μοναδικότητά τους να διασφαλίζεται απ’ τις τεχνολογίες κρυπτονομισμάτων) έχουν αλλάξει άρδην το παιχνίδι, η Art Athina δεν μένει αμέτοχη.

Δοκιμάζει μερικές μπουκιές απ’ τις νέες τάσεις και, προσδοκώντας να κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον έως την «κανονική» φουάρ του 2022 στο Ζάππειο, δίνει το «παρών», με το ένα πόδι στον ψηφιακό κόσμο και το άλλο στον φυσικό. Η πλατφόρμα της Art Athina Virtual (aavirtual.gr) θα τρέχει όλο τον Νοέμβριο με ανανεωμένη ταυτότητα –προστέθηκε, λόγου χάρη, το Athens Gallery Map για να οργανώσετε τις βόλτες σας–, ενώ παράλληλα, απ’ τα μέσα του μήνα, το πρόγραμμα της φουάρ δραπετεύει από την οθόνη και επιστρέφει διά ζώσης. Στο πλευρό της στέκεται σύσσωμη η σκηνή των αθηναϊκών γκαλερί, μαζί με μερικά νεότευκτα project spaces.

Art Athina 2021: Η φουάρ περνάει στον φυσικό κόσμο με ένα φρέσκο pop up – και όχι μόνο - εικόνα 1
The AfroGreeks, «Restoring Closeness» (2021)
Art Athina 2021: Η φουάρ περνάει στον φυσικό κόσμο με ένα φρέσκο pop up – και όχι μόνο - εικόνα 2
Urs Fischer, «CHAOS #1 Human» (2021), ψηφιακό γλυπτό σε μορφή NFT

«Υπάρχει ένα κλίμα να υποστηριχθούμε όλοι μεταξύ μας αυτήν τη στιγμή», παρατηρεί η Σταματία, «ακόμη κι όσοι ήταν διστακτικοί πέρσι που τα νερά ήταν αχαρτογράφητα, είδαν ότι δούλεψε και φέτος συμμετέχουν». Το περσινό πείραμα δεν πήγε καθόλου άσχημα. Η ιστοσελίδα είχε συνολικά πάνω από 146.000 χτυπήματα, κυρίως από Ελλάδα αλλά και από είκοσι τέσσερις ακόμη χώρες, ενώ το μεγάλο επίτευγμα της φουάρ ήταν ότι έφερε κόσμο στις γκαλερί.

«Πλέον, το ψηφιακό είναι ξεκάθαρα μέρος της εξίσωσης», προσθέτει η ίδια, «ακόμη και όταν επανέλθουμε πλήρως, η πλατφόρμα θα έπρεπε να λειτουργεί παράλληλα, ως σημείο αναφοράς του φυσικού». Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, επαρκή χρηματοδότηση, πράγμα το οποίο ανέκαθεν προκαλούσε άγχος· τουλάχιστον για την ώρα, η στήριξη από το ΥΠΠΟΑ ήταν αρκετή.

«Θα υπάρχει η αίσθηση του floating για τους επισκέπτες», λέει η Σταματία για το pop up που σχεδίασαν οι Objects of Common Interest, κάτι το οποίο δεν θα ήταν άστοχο να παρομοιάσουμε με το scrolling.

ΕΝΑ ΦΡΕΣΚΟ POP UP: Πώς θα μπορούσε ένα art show να παραπέμπει στο ψηφιακό περιβάλλον όπου μάθαμε να ζούμε, να επικοινωνούμε και να αγοράζουμε ελέω Covid; Με αυτήν τη σκέψη, η Σταματία ως επιμελήτρια της Art Athina απευθύνθηκε στο γραφείο Objects of Common Interest, με αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα πρωτότυπης σύλληψης pop up art show στο λόμπι του ξενοδοχείου «King George» (πλ. Συντάγματος), από 12 έως 21/11: αντί για την εικόνα που έχουμε συνηθίσει με τους ψευδότοιχους και τα ξεχωριστά booths, τα 400 τ.μ. του χώρου παρέμειναν ενιαία και τα έργα θα βρίσκονται διάσπαρτα, με τη δική τους design κατασκευή στήριξης το καθένα. «Θα υπάρχει η αίσθηση του floating για τους επισκέπτες», λέει η Σταματία, κάτι το οποίο δεν θα ήταν άστοχο να παρομοιάσουμε με το scrolling. Κάθε συμμετέχουσα γκαλερί/project space έχει επιλέξει ένα έργο να εκθέσει, ενώ το σχετικό QR από δίπλα θα παραπέμπει στο αντίστοιχο online «δωμάτιό» της, όπου τα έργα θα εναλλάσσονται.

Art Athina 2021: Η φουάρ περνάει στον φυσικό κόσμο με ένα φρέσκο pop up – και όχι μόνο - εικόνα 3
Μαλβίνα Παναγιωτίδη & Βασιλική Πλαβού, «Portraits Against His Grace» (2021)

ΚΑΤΣΕ ΚΑΙ ΔΕΣ: Στον ίδιο χώρο θα βρείτε δύο παγκάκια και μια σειρά από QR εκτυπωμένα στο απέναντι πανί. Είναι οι κωδικοί για όλο το παράλληλο πρόγραμμα των βιντεο-έργων και των περφόρμανς. Τα μεν βίντεο προέρχονται από ένα δελεαστικό τρίπτυχο συλλογών –Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Polyeco Contemporary Art Initiativ και Daata– με πρόσφατες παραγωγές, ενώ ανάμεσά τους θα βρείτε και δυο δείγματα απ’ τα περίφημα NFTs. Oι δε περφόρμανς τελούν υπό την επιμέλεια του Κώστα Στασινόπουλου και πραγματεύονται το άχρονο τώρα με μια πρόθεση υπέρβασης.

ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ: Λίγα στενά μακριά απ’ το pop up, στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου επιμελείται κατά το διάστημα 13-21/11 μια σειρά συναντήσεων με καλλιτέχνες, επιμελητές και συγγραφείς (Poka-Yio, Χριστόφορος Μαρίνος κ.ά.), για να ακουστούν προσωπικές ιστορίες ως εργαλείο επανεξέτασης θεμάτων όπως η καταγωγή, η ταυτότητα κι η μνήμη.

AR ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ: Στο ενδιάμεσο των δύο venues, απρόσμενα τετ-α-τετ αποκαλύπτονται στους επισκέπτες. Στη διαδρομή θα βρείτε τοποθετημένους QR κωδικούς, τους οποίους εάν σκανάρετε θα εμφανιστεί στο κινητό σας ένα ψηφιακό γλυπτό. Είναι οχτώ έργα τα οποία παρήχθησαν πρόσφατα ως ανάθεση από το Daata κι η Art Athina εξασφάλισε τα δικαιώματα για την τωρινή φουάρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.