28η Οκτωβρίου: Δωρεάν είσοδος και στο Μουσείο Ακρόπολης μαζί με τους χώρους που υπάγονται στο ΥΠΠΟΑ

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι καλούν για επανασύνδεση, μετά την τραυματική χρονιά που πέρασε.

28η Οκτωβρίου: Δωρεάν είσοδος και στο Μουσείο Ακρόπολης μαζί με τους χώρους που υπάγονται στο ΥΠΠΟΑ

Το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά (και) για τα μουσεία. Αρκεί να θυμίσουμε ότι απ’ το φάσμα του πολιτισμού ήταν τα πρώτα που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και τα τελευταία που την επανέφεραν, παραμένοντας κεκλεισμένων των θυρών δύο μήνες κατά το πρώτο λοκντάουν και από αρχές Νοεμβρίου ως το τέλος του έτους κατά το δεύτερο, γεγονός που οδήγησε σε απογοητευτική μείωση των επισκεπτών, της τάξεως του 80%, σε σχέση με το 2019, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο αποδελτίωσης της ΕΛΣΤΑΤ. Ίδια ποσοστά μείωσης αναγράφονται και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Συντρέχει, επομένως, ένας επιπλέον λόγος να επανασυνδεθούμε τώρα με τους χώρους πολιτισμού της πόλης, παροτρύνοντας τον εαυτό μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας να ανταμώσουμε στους μουσειακούς και τους αρχαιολογικούς χώρους, τους οποίους παρεμπιπτόντως ανέκαθεν αμελούσαμε –σε αντίθεση με τους τουρίστες–, επειδή ακριβώς είναι μες τα πόδια μας. Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μπορεί σε αυτό το πλαίσιο να λειτουργήσει ως "ξυπνητήρι", αφυπνίζοντας την όρεξη του κοινού για τα θαυμαστά εκθέματα που κρύβονται σε όλη την πόλη.

Ως γνωστόν, πέρα από ημέρα αργίας είναι και ημέρα ελεύθερης εισόδου για τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο δημόσιο, υπό τη διαχείριση του ΥΠΠΟΑ. Σε αυτόν τον άτυπο χάρτη που περιλαμβάνει εξαίρετες στάσεις, όπως είναι ο εμβληματικός Ναός του Ολυμπίου Διός, η Ρωμαϊκή Αγορά στο Μοναστηράκι κι ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμικού που αποτελεί το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, προστίθεται μαζί με τον Ιερό Λόφο και το υποδειγματικό μουσείο ενώπιον του, το Μουσείο Ακρόπολης, κατ’ εξαίρεση, λόγω του επετειακού έτους.

28η Οκτωβρίου: Δωρεάν είσοδος και στο Μουσείο Ακρόπολης μαζί με τους χώρους που υπάγονται στο ΥΠΠΟΑ - εικόνα 1

28η Οκτωβρίου: Δωρεάν είσοδος και στο Μουσείο Ακρόπολης μαζί με τους χώρους που υπάγονται στο ΥΠΠΟΑ - εικόνα 2
Χάρτα της Ελλάδος εν η περιέχονται αι νήσοι αυτής και μέρος των εις την Ευρώπην και Μικράν Ασίαν πολυαρίθμων αποικιών αυτής, Ρήγας Βελεστινλής (σχ.), Fr. Muller (χαρ.), έκθεμα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ταυτόχρονα, είναι ευκαιρία για μια βόλτα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς εγκαινίασε τον αναδιαμορφωμένο κήπο του ενώ στις προθήκες του βρίσκεται ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός των έντεκα χιλιάδων εκθεμάτων αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, μια βόλτα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, είτε στο γοητευτικό αλλά δυστυχώς λιγότερο δημοφιλές Επιγραφικό Μουσείο στην Τοσίτσα, ενώ το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο υποδέχεται τους επισκέπτες με μια από τις πιο δυνατές περιοδικές εκθέσεις που οργανώθηκαν για το ’21.

Πέραν του ότι διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές κειμηλίων και αρχείων της Επανάστασης (τα πρώτα αποκτήματα κατά την ίδρυσή του ήταν προσωπικά αντικείμενα από τις οικογένειες των αγωνιστών), οπότε αποτελεί απαράβατη στάση για να εισπνεύσουμε το μπαρουτοκαπνισμένο κλίμα της εποχής, το μουσείο έστησε και παρουσιάζει το "Επανασύσταση ’21": πρόσωπα που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις σε κάθε περιοχή, τακτικές μάχης και σχέσεις των εμπόλεμων πλευρών, ο μεγάλος ρόλος του ναυτικού κι η ζωή στα πλοία, η καθημερινότητα των αγωνιστών αλλά και των αμάχων εντυπώνονται στον επισκέπτη μέσα από σπουδαία τεκμήρια, τα οποία συμπληρώνονται από νέα διαδραστικά εκθέματα που κάνουν περισσότερο εύληπτο το περιεχόμενο, με εξέχον παράδειγμα την αποτύπωση της "Χάρτας του Ρήγα".

Σημειώνουμε, τέλος, ότι από την 1η Νοεμβρίου ξεκινά το ωράριο της χειμερινής περιόδου, ενώ η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία (που υπάγονται στο ΥΠΠΟΑ) γίνεται με μειωμένη τιμή για τους επισκέπτες και η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα λογίζεται ως μέρα ελεύθερης εισόδου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.