49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο: Περισσότερες συμμετοχές και όρεξη από άλλες χρονιές

Μετά το πλήγμα της πανδημίας και τη μακρά απουσία εκδηλώσεων, το φεστιβάλ είναι μία ανάσα για τον εκδοτικό χώρο. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΣΕΚΒ, Νικόλαο Νίκα.

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο: Περισσότερες συμμετοχές και όρεξη από άλλες χρονιές

Ο όμορφος υπαίθριος χώρος του Ζαππείου, πέρα από τους καθιερωμένους επισκέπτες που χαίρονται τα δέντρα και τα γρασίδια του τα απογεύματα, υποδέχεται με μια θερμή αγκαλιά το αναγνωστικό κοινό της Αθήνας, όσους αγαπάνε το σουλάτσο στους στοιχισμένους πάγκους των εκδοτικών, τη χαλαρή κουβέντα και το συναπάντημα με ένα βιβλίο στο χέρι – το κοινό δηλαδή, το οποίο με συνέπεια έχει χτίσει το Φεστιβάλ Βιβλίου. Μετά την περσινή αναβολή και την πολύμηνη αποχή των βιβλιόφιλων απ’ τις εκδηλώσεις, το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι εδώ, έως 19 Σεπτεμβρίου, για να δώσει μια ανάσα στο τραύμα της πανδημίας.

«Σε πείσμα των καιρών, η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας», μεταφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, Νικόλαος Νίκας. «Ο εκδοτικός κόσμος έχει ανάγκη να παρουσιάσει τη δουλειά του και να ενδυναμώσει τη σχέση του με το αναγνωστικό κοινό, γι’ αυτό και το φετινό φεστιβάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα, από πλευράς συμμετοχών». Ως εκ τούτου, τα περίπτερα διαμορφώθηκαν σε διαφορετική διάταξη απ’ τη συνηθισμένη και οι είσοδοι αυξήθηκαν σε αριθμό.

Ονομα
«Οι προσδοκίες του φεστιβάλ δεν είναι αμιγώς οικονομικές», συνεχίζει ο κ. Νίκας, «σίγουρα, ο κάθε εκθέτης αναμένει την πώληση, όμως κύριος σκοπός μας είναι η επαφή του εκδοτικού κόσμου με το κοινό, στοιχείο το οποίο ατόνησε τρομερά μέσα στην πανδημία». Χωρίς βιβλιοπαρουσιάσεις και λοιπά δρώμενα γα τόσους μήνες, οι εκδοτικοί –ειδικά οι μικρομεσαίοι– έχασαν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, βλέποντας το τζίρο τους να βουτάει απότομα.

«Η πανδημία έπληξε οικονομικά το βιβλίο», συνεχίζει ο ίδιος, παραθέτοντας την εμπειρία του από τους 250 εκδοτικούς που εκπροσωπεί ο σύνδεσμος, «όσο κι αν στράφηκε το βιβλιόφιλο κοινό στην ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, τα κλειστά βιβλιοπωλεία ήταν μεγάλο πλήγμα, καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν έτοιμο ηλεκτρονικό κατάστημα». Γι’ αυτό και η ανατίμηση στη χρέωση των τριπλών και τετραπλών περιπτέρων, που είχε πέσει πέρυσι στο τραπέζι, αναβλήθηκε προς το παρόν.

Τρεις σκηνές έχουν στηθεί στο χώρο για το φεστιβάλ, δύο εκ των οποίων απευθύνονται στις εκδηλώσεις των εκδοτικών οίκων –πολλοί έχουν έρθει με νέα βιβλία, όπως θα διαπιστώσετε με μια βόλτα–, ενώ η κεντρική είναι της διοργάνωσης, με θεματική ομπρέλα την επέτειο των διακοσίων χρόνων.

Διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο το φάσμα των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο Γιάννης Σμαραγδής, ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου παίρνουν το λόγο για να προσεγγίσουν από διαφορετικές σκοπιές το επαναστατικό γεγονός, τα έργα που γέννησε και τη σημασία του για εμάς σήμερα.

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου | Ζάππειο | Έως 19/9 | Δευτ.-Πέμ.: 6-10.30 μ.μ., Παρ.-Σάβ.: 6-11 μ.μ., Κυρ.: 10.30 π.μ.-3 μ.μ. & 6-10.30 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.