Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα «διαβάσεις» στα νέα έργα του Χριστόδουλου; (12-18/7)

Αναγνώσεις μετα-εννοιολογικού επιπέδου στη νέα έκθεση της γκαλερί Rodeo κι άλλες πέντε εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή σας μες τη ζέστη του καλοκαιριού.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα «διαβάσεις» στα νέα έργα του Χριστόδουλου; (12-18/7)

Χριστόδουλος Παναγιώτου

«January, February, May, June, July, August, September, October, December», τιτλοφορεί ο Χριστόδουλος Παναγιώτου την έκθεση που παρουσιάζει από σήμερα στη γκαλερί Rodeo στον Πειραιά, αφήνοντας υπαινικτικά μερικούς μήνες απ’ έξω για να δώσει τον τίτλο στην παράλληλη έκθεσή του στο τμήμα της γκαλερί στο Λονδίνο. Νέα έργα από τον διεθνώς καταξιωμένο Κύπριο εικαστικό δοκιμάζουν το θεατή σε αναγνώσεις μετα-εννοιολογικού επιπέδου, καθώς τα υλικά κι η χωρική τους τοποθέτηση ξυπνούν (συλλογικές) μνήμες ξεχασμένες και περιθωριοποιημένες. «Μισοκλείστε τα μάτια σας και δείτε ξανά», συμβουλεύει τους επισκέπτες ο ίδιος στο εισαγωγικό κείμενο, προμηνύοντας μια εμπειρία με πολλές ερμηνείες και θεατρικής βαρύτητας φορτίο.

Rodeo Gallery | 15/7-24/9 | Είσοδος ελεύθερη

Ωδή προς τη Νίκη

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα «διαβάσεις» στα νέα έργα του Χριστόδουλου; (12-18/7) - εικόνα 1

Για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση, το Επιγραφικό Μουσείο φιλοξενεί στον κήπο του την περιοδική έκθεση της γλύπτριας και ποιήτριας Όλγας Πλαστήρα. Γλυπτά σε μάρμαρο και χαϊκού που αποτύπωσε εγχάρακτα σε πήλινες πινακίδες μεταφέρουν το πάντοτε επίκαιρο μήνυμα της νίκης και της ελευθερίας. Από 15 του μηνός.

Επιγραφικό Μουσείο (κήπος) | 15/7-30/9 | Τετ.-Δευτ.: 8.30 π.μ.-3.30 μ.μ. | Γενική είσοδος μουσείου: € 4, μειωμένο εισίτ.: € 2

Οικειότητα: Μια σύγχρονη τυραννία

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα «διαβάσεις» στα νέα έργα του Χριστόδουλου; (12-18/7) - εικόνα 2

H έκθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που φέρνει σε απευθείας διάλογο το σινεμά και τα εικαστικά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στην The Project Gallery, από τις 15 Ιουλίου. Έμπνευση για την έκθεση αποτέλεσε το βιβλίο του Αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σένετ «Η τυραννία της οικειότητας», καθώς σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη, δώδεκα Έλληνες εικαστικοί (μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Καρούκ και η Μαρία Βαρελά) κλήθηκαν να σχολιάσουν με το έργο τους μια από τις ταινίες του φεστιβάλ.

The Project Gallery | 15/7-15/9 | Τρ.-Σάβ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λίγος Παράδεισος Ακόμη..

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα «διαβάσεις» στα νέα έργα του Χριστόδουλου; (12-18/7) - εικόνα 3

Η σχέση μνήμης και ιστορίας πρωταγωνιστεί στα έργα του Κώστα Τσώλη, μέσα απ’ τη εικαστική μεταγραφή εικόνων που βρίσκει στον Τύπο, σε αφίσες και στο διαδίκτυο. Στην αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζεται μια ενότητα της τελευταίας δεκαετίας, που όμως δεν έχει δειχθεί ποτέ σε κοινό: ζωγραφικές συνθέσεις, κολλάζ, βιβλία, γλυπτικά αντικείμενα, επιζωγραφισμένα τυπώματα και βίντεο ανασυνθέτουν το παρελθόν με ιδιοσυγκρασιακό τρόπο και πολιτική-κοινωνική σκοπιά, δοκιμάζοντας του φαινομενικούς παραδείσους που διατηρούμε στο φαντασιακό μας. Έως 24 Ιουλίου.

εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου | Έως 24/7 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Κατερίνα Σάρρα

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα «διαβάσεις» στα νέα έργα του Χριστόδουλου; (12-18/7) - εικόνα 4

Η φόρμα και το χρώμα συνηγορούν στα έργα της Κατερίνας Σάρρα για να αποκαλύψουν το βάθος και τη διάσταση του –πάντοτε απροσδιόριστου χώρου– μέσω της πολυτονικής τους σκίασης. «Ένα περιβάλλον ρευστό και υγρό, λουσμένο από φως, το προσωπικό της σύμπαν μέσα από το χρώμα και την αφαιρετική σύνθεση», αναφέρει για τα έργα η Φαίδρα Βασιλειάδου που επιμελείται την έκθεση της εικαστικού στη γκαλερί a.antonopoulou.art, η οποία θα παραμείνει προς θέαση έως 23 Ιουλίου.

a.antonopoulou.art | Έως 23/7 | Τετ., Πέμ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Learn to Swim

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι θα «διαβάσεις» στα νέα έργα του Χριστόδουλου; (12-18/7) - εικόνα 5

Από το στοιχείο της κολύμβησης, υπό τη μεταφορική έννοια που παραπέμπει στην προσαρμογή, αφορμάται η πολυπληθής ομαδική έκθεση της γκαλερί Ζουμπουλάκη που τρέχει έως τέλος Ιουλίου: «Με περιπαικτική διάθεση και σε κλίμα αναστοχασμού της σεζόν που τελειώνει, οι συνεργάτες της γκαλερί προσεγγίζουν τις έννοιες της εξέλιξης και του πειραματισμού μέσω μιας δροσερής ματιάς που προσκαλεί τον θεατή να βουτήξει μαζί τους στην καρδιά του καλοκαιριού, υπενθυμίζοντας πως δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε να κολυμπάμε», αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Μεταξύ των συμμετεχόντων, οι Γιάννης Αδαμάκης, Νίκος Μόσχος και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Γκαλερί Ζουμπουλάκη | Έως 31/7 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.