Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7)

Το «Sarca» σε ένα νέο χώρο τέχνης στα Κάτω Πετράλωνα και άλλες οκτώ εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή σας αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7)

Both Sides Of The Moon

Η αναγνωρισμένη Ελληνο-αιγύπτια καλλιτέχνιδα Farida El Gazzar υμνεί το κιτς με τον πλέον καλαίσθητο τρόπο. Στα νέα ζωγραφικά της έργα (ακρυλικό σε χαρτί, vintage κορνίζες) που παρουσιάζονται στη γκαλερί Καλφαγιάν πρωταγωνιστεί η πόλη στην οποία κατοικεί τα τελευταία χρόνια και περπάτησε εξουθενωτικά κατά τη διάρκεια του lockdown, η Αθήνα. Η αρχιτεκτονική, το πρωτόγνωρα έρημο φυσικό και αστικό τοπίο αποτέλεσαν την πρώτη ύλη στην έμπνευσή της, ενώ στο ζωγραφική της απεικόνιση οι γραμμές απενεργοποιούνται και ελαφρώς παραμορφώνονται, «δίνοντας την αίσθηση ενός αθώου και παιδικού τόπου που θα έβλεπε κάποιος σε ένα όνειρο», όπως αναφέρει η ίδια. Από 6 Ιουλίου.

Γκαλερί Καλφαγιάν | 6/7-18/9 | Δευτ. 11 π.μ.-3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Castro

Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7) - εικόνα 1

Έχοντας ως τίτλο την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο που είναι σύμβολο για ην LGBTQ+ κοινότητα των ’60, η έκθεση που ξεκινάει από 6 Ιουλίου στην Fokianou Art Space συγκεντρώνει έργα που αναφέρονται στη σεξουαλικότητα, το φύλο, τον έρωτα και την ομορφιά. Αλλά και εκ του αντιθέτου προσεγγίζει η έκθεση τον ίδιο στόχο, μέσα από αναφορές στις σκοτεινές πτυχές του ρατσισμού, της ομοφοβίας και του αποκλεισμού. Τα έργα προέκυψαν κατόπιν ανοιχτού καλέσματος.

Fokianou Art Space | 6-17/7 | Τετ.-Σάβ.: 6.30-9.50 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Soloup: 1821 - η μάχη της πλατείας

Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7) - εικόνα 2

Η ιστορία της Επανάστασης, πρόσωπα και γεγονότα, κοτζαμπάσηδες, Φαναριώτες, καραβοκύρηδες, φιλέλληνες και οπλαρχηγοί περνάνε μέσα από το πενάκι του διακεκριμένου κομίστα Soloup για να μεταμορφωθούν σε graphic novel, το οποίο επί τη ευκαιρία της κυκλοφορίας του εκτίθεται στον ανακαινισμένο χώρο υποδοχής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Αφηγηματικές ενότητες από το βιβλίο, πρωτότυπες σελίδες και προσχέδια σε μολύβι αλλά και υλικό τεκμηρίωσης (κειμήλια, αρχεία κ.ά.) παρουσιάζονται από την Τρίτη 6 Ιουλίου.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (χώρος υποδοχής) | Ιούλιος 2021-Μάιος 2020 | Τρ.-Κυρ.: 8.30 π.μ.-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ορίζοντες Τόπων

Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7) - εικόνα 3

«Ο ορίζοντας αποτελεί ένα καθολικό σχήμα προσανατολισμού και ταύτισης, αποτελώντας ένα ευέλικτο και αξεπέραστο όριο συνεχώς σε σχέση με την υποκειμενικότητα, το οποίο οριοθετεί κάθε φαινόμενο», σημειώνει ο Λευτέρης Βελέτζας, ένας νέος καλλιτέχνης που ασχολείται με τη χαρακτική και στη σειρά έργων την οποία παρουσιάζει στο χώρο τέχνης Εκτός (μέσω της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών) επιχειρεί να προσεγγίσει μορφολογία και εννοιολογικά το στοιχείο του ορίζοντα αλλά και τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτό το όριο και τον παρατηρητή. Εγκαίνια την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Χώρος τέχνης Εκτός (Δροσοπούλου 17Α , Κυψέλη) | 7-31/7 | Τετ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Sarca

Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7) - εικόνα 4

Γλυπτά από χαρτί, τα οποία παραπέμπουν σε σάρκες, σφαχτάρια και δέρματα, είναι σκόρπια μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Είναι φτιαγμένα από χρησιμοποιημένα χαρτιά και άλλα, διάφορα υλικά, όπως βερνίκια, κόλλες και σκόνες, γεγονός το οποίο κάνει το αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα να εκπλήσσει διπλά. Η συγκεκριμένη ενότητα της Θάλειας Κερούλη συνέπεσε χρονικά με το ξεκίνημα της πανδημίας. «Το δέρμα είναι η φυσική μας ταυτότητα όπου γράφεται το παρελθόν και οι στιγμές της δικής μας ιστορίας», λέει η εικαστικός, αλλά οι συμπαραδηλώσεις είναι πρόσφορες και προς το δίπολο σώματος και πνεύματος, φθοράς και αφθαρσίας. Το «Sarca» παρουσιάζεται σε ένα νέο white cube space στα Κάτω Πετράλωνα, εν ονόματι Egiidon 31, από την Παρασκευή 9 Ιουλίου.

Egiidon 31 (Αιγηίδων 31, Κάτω Πετράλωνα) | Από 9/6 | Δευτ.-Κυρ.: 7-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Άνθη-Φυτά-Στολισμοί

Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7) - εικόνα 5

Το εικαστικό και επιμελητικό δίδυμο των Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη, μετά την έκθεση «Love Boat» στην Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και το ανατρεπτικό event που ενεργοποίησε την Βίλα Ιόλα το 2019, επιστρέφουν σε έναν αντίστοιχα αναπάντεχο χώρο, στα λουλουδάδικα της Βουλής. Δύο επιτόπιες εικαστικές ανθοσυνθέσεις, δύο νέα τους έργα-δροσιά για τον καύσωνα και την πανδημία , παρουσιάζονται στα ανθοπωλεία της Βασιλίσσης Σοφίας για μία και μόνο ημέρα, την Παρασκευή 9 Ιουλίου. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουν έργα αποκλειστικά οι δυο τους και συστήνουν το σχήμα τους που ακούει στο όνομα Comotirio.

Ανθοπωλεία Συντάγματος (Βασ. Σοφίας) | 9/7 (8-11 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη

The Tenth Anniversary

Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7) - εικόνα 6

Το ετερόκλητο αλλά συνάμα άκρως δυναμικό group καλλιτεχνών που συγκεντρώνει η έκθεση με την οποία εκκινεί το Artfyer, ο νέος χώρος τέχνης στην Κηφισιά που προέκυψε ως πρωτοβουλία της Αλεξίας Αντσακλή – Βαρδινογιάννη, αποτυπώνει και την ταυτότητά του: ένα υπολογίσιμο σημείο αναφοράς με χρόνια εμπλοκής στο πεδίο των τεχνών (πρόκειται για προέκταση του ομώνυμου δικτύου που δραστηριοποιείται από το 2010), του οποίου στόχος είναι να φέρει την αφρόκρεμα της σύγχρονης σκηνής σε κοινή θέα. Στο «The Tenth Anniversary» θα δείτε έργα και προσωπικά αντικείμενα των Urs Fischer, Adel Abdessemed, David Shrigley και Tony Cragg, αλλά και ονομάτων από το χώρο του design, όπως η Bethan Laura Wood. Στα μπόνους, το εξαιρετικό νεοκλασικό οίκημα με εσωτερικό κήπο, όπου στεγάζεται ο χώρος.

Artflyer (Αργυροπούλου 15, 2108016167) | Έως 26/9 | Τετ.-Πεμ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Chloroquine Juggalo

Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7) - εικόνα 7

Κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας, ο Κωστής Σταφυλάκης εισχώρησε στους διαδικτυακούς κύκλους των Juggalos στην Αμερική –των ορκισμένων οπαδών του συγκροτήματος Insane Clown Posse που βάφονται σαν σατανικοί κλόουν και έχουν αποκτήσει διαστάσεις κινήματος με συχνά ακραίες συμπεριφορές–, απ’ όπου γεννήθηκε ένα νέο αυτόνομο σώμα δουλειάς, το οποίο παρουσιάζεται το καλοκαίρι στο χώρο KEIV (Καλύμνου 38, Πατήσια): βίντεο, αναρτήσεις στα social media, ερασιτεχνική ραπ μουσική, συνεντεύξεις, διαδικτυακό cosplay και γλυπτικές εγκαταστάσεις καταδύονται στον ετερόκλιτο κόσμο του προβοκατόρικου ρεύματος.

KEIV (Καλύμνου 38) | Έως 10/7 με ωράριο: Τετ.-Σάβ.: 8 π.μ.-11 μ.μ., τον υπόλοιπο Ιούλιο με ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Apotropaion

Εγκαίνια Εβδομάδας | Είναι σώματα; Είναι τομάρια; Είναι έργα φτιαγμένα από χαρτί (5-11/7) - εικόνα 8

Τόπο στα νιάτα δίνει ο Σωτήρης Φέλιος με την καλοκαιρινή έκθεση «Apotropaion» που τρέχει στο χώρο 16 Φωκίωνος Νέγρη (2108824681): πέντε γλύπτριες-κεραμίστριες της νέας γενιάς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα –οι Ιλεάνα Αρναούτου, Anna Gonzalez Noguchi, Ναταλία Μαντά, Αριάδνη Στροφύλλα και Δέσποινα Χαριτωνίτη– παρουσιάζουν ισάριθμες παραγωγές, οι οποίες έγιναν ειδικά για την έκθεση και αντλούν έμπνευση από το ακροκέραμο και το εννοιολογικό πλαίσιο που το περιβάλλει, ως σύμβολο προστασίας. Την έκθεση επιμελείται η επίσης κεραμίστρια Ισμήνη Κινγκ (έως 11/9).

16 Φωκίωνος Νέγρη | Έως 11/9 | Τετ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.