Νέα ημέρα ξημερώνει για την Πλατεία Θεάτρου – Ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης

Μια παρέμβαση υποδειγματικής φιλοσοφίας δρομολογείται για την ιστορική πλατεία, που μέλλει να την μετατρέψει σε ζωντανή κυψέλη με προσανατολισμό βιώσιμης ανάπτυξης.

Νέα ημέρα ξημερώνει για την Πλατεία Θεάτρου – Ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης

Μετά την ανάπλαση στην πλατεία Ομόνοιας, το βλέμμα του Δήμου Αθηναίων κατευθύνεται στην ευρύτερη περιοχή του παραμελημένου κέντρου, προσβλέποντας –όπως είχε ανακοινωθεί– στην αναζωογόνηση και την αξιοποίηση. Επόμενο βήμα, η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Θεάτρου, της οποίας η προηγούμενη παρέμβαση («Πόλη στο Τετράγωνο» επί της προηγούμενης δημαρχίας), ναι μεν αναπτέρωσε το ηθικό της αλλά η επίδραση ήταν πρόσκαιρη, καθώς πλέον οι περισσότεροι από τους χώρους που είχαν ανοίξει με νέα μαγαζιά, επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες τους και άδειασαν ξανά.

Τώρα η παρέμβαση είναι δομική και αφορά στην συνολική εικόνα της πλατείας με προσανατολισμό βιώσιμης ανάπτυξης. Η αρχιτεκτονική μελέτη των Κωνσταντίνας (Βαλεντίνη) Καρβουντζή και Ματθαίου Παπαβασιλείου, η οποία έχει κατατεθεί από το 2010 και διακριθεί σε σχετικό διαγωνισμό, επικαιροποιήθηκε και με τη στήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους (ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,9 εκατ. ευρώ), ξεκινούν οι διαδικασίες της δημοπράτησης για την ριζική ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου.

Κεντρικό στοιχείο της παρέμβασης είναι οι πεζοδρομήσεις των οδών Θεάτρου και Διπλάρη. Επίσης, στην εμπνευσμένη παρέμβαση που διακρίθηκε περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κεντρικού πλατώματος μπροστά από την Διπλάρειο Σχολή, σε χαμηλότερη στάθμη από το γύρω περιβάλλον, το οποίο θα λειτουργεί ως συλλογικό καθιστικό, ενώ μια μεγάλη ελιά θα τοποθετηθεί στο κέντρο μαζί με ένα κανάλι ανακυκλούμενου νερού κι ένα μεταλλικό γλυπτό στη θέση όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν τα υπόγεια ίχνη του μεσαιωνικού τείχους Χασεκή.

Νέα ημέρα ξημερώνει για την Πλατεία Θεάτρου – Ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης - εικόνα 1
Νέα ημέρα ξημερώνει για την Πλατεία Θεάτρου – Ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης - εικόνα 2

Όσον αφορά τη φιλοσοφία της παρέμβασης που δρομολογείται, οι δύο αρχιτέκτονες επισημαίνουν πως έχουν επιλεγεί κατασκευές και υλικά που θα έχουν διάρκεια μέσα στον χρόνο και αντοχή στις φθορές από την καθημερινή χρήση και τις συνθήκες του περιβάλλοντος: το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπεδοστρώσεων αποτελείται από υδατοπερατά και φυσικά υλικά, έχουν επιλεγεί δέντρα και τα φυτά που παραδοσιακά ενδημούν στο αττικό τοπίο, τα όβρια ύδατα θα συλλέγονται σε δεξαμενές για την άρδευση, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση φυσικού χώματος για την ανάπτυξη της φύτευσης.

«Στόχος της αρχιτεκτονικής προσέγγισης είναι να συνδέσει το παρόν με την ιστορική μνήμη της πόλης, να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος για ατομικές και συλλογικές δράσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων. «Η ανανεωμένη πλατεία Θεάτρου θα μπορεί να λειτουργεί ως ένας εσωτερικός κήπος στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της Αθήνας. Ένας δημόσιος χώρος αναφοράς στο σχεδιασμό του Δήμου, μια πλατεία επιδεκτικής αξίας για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν σε όλο το κέντρο».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Ντιντιέ Εριμπόν έρχεται στην Ελλάδα για μια "Γυναίκα του Λαού"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι εκδόσεις Νήσος υποδέχονται τον Γάλλο συγγραφέα που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίου "Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Γιατί η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη έχει συσκοτίσει το ζήτημα της δουλείας;

Φως στο ζήτημα ρίχνει το βιβλίο του Πωλέν Ισμάρ "Ο καθρέφτης του Οιδίποδα: Σκέψεις για τη δουλεία" που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Διήμερο αφιέρωμα για τον γλύπτη Θόδωρο ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής".

Ο "ιπτάμενος" Εμμανουήλ Καραλής έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που αφιερώνεται στο μοίρασμα της αλήθειας του επικοντιστή.

"Διελεύσεις": Ο χρόνος "παγώνει" στη ζωγραφική της Ντέπης Παυλίδου

Ατμοσφαιρικά τοπία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.

Πόσο ξέρουμε την Κίνα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για το πώς μας άνοιξε τα μάτια το βιβλίο της Ταϊβανο-αμερικανίδας Karissa Chen (εκδόσεις Ίκαρος), μια συναρπαστική μυθοπλαστική κατάδυση στην άγνωστη μεταπολεμική ιστορία της κινεζικής διασποράς που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα.

Το Μουσείο Μπενάκη συνεργάζεται με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ για μια μοναδική έκθεση

Παράλληλα, το ίδρυμα τέχνης παρουσιάζει ένα νέο εικαστικό πρότζεκτ στην έδρα του, στην Ύδρα.