Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας νέος εικαστικός καρπός έπεσε στο Κουκάκι (14-20/6)

Το «Anew» στον πιο φρέσκο artist-run χώρο της πόλης, στο Kȯren process space, κι άλλες έξι εκθέσεις που εξάπτουν την περιέργεια αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας νέος εικαστικός καρπός έπεσε στο Κουκάκι (14-20/6)

Μονοκονδυλιές

Ένας νέος εκθεσιακός χώρος στην οδό Χάρητος στο Κολωνάκι, το Connect, σε ένα κομψό κτίριο με ακροκέραμα, εγκαινιάζει την πορεία του με έργα του Εγγονόπουλου. Η κόρη του μεγάλου υπερρεαλιστή καλλιτέχνη, Ερριέττη Εγγονοπούλου με τον Κωνσταντίνο Μανωλάκη παρουσιάζουν πίνακες διαφορετικών χρόνων, θέλοντας να υπογραμμίσουν την κεντρική ιδέα του Εγγονόπουλου: «Πρέπει να ζεις όπως σκέφτεσαι, γιατί αν ζήσεις με άλλον τρόπο, θα καταλήξεις να σκέφτεσαι όπως ζεις». Εγκαίνια στις 15 Ιουνίου.

i Connect (Χάρητος 29, Κολωνάκι, 2163002222) | 15/6-30/9 | Δευτ.-Σάβ.: 10 π.μ.-2 μ.μ. & 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


The Feel. Backstage

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας νέος εικαστικός καρπός έπεσε στο Κουκάκι (14-20/6) - εικόνα 1

Μεταξύ άλλων έχει καταγράψει τους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων στην Αθήνα, τα αποκαΐδια στο Μάτι ένα χρόνο μετά την τραγωδία, ενώ τώρα ετοιμάζει την μεγαλύτερη, σπονδυλωτή παρουσίαση της πορείας του με αντικείμενο το underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και εξής, όπου το BDSM κι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχουν πρωταρχική θέση. Ο διακεκριμένος Έλληνας φωτογράφος Τάσος Βρεττός βρίσκεται πίσω από την εγκατάσταση «The Feel. Backstage» που εντάσσεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και παρουσιάζεται στο Χώρο Α της Πειραιώς 260 από 16 Ιουνίου. Απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου και Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

i Χώρος Α της Πειραιώς 260 | 16/6-31/7 | Δευτ.-Κυρ.: 7 μ.μ.-12π.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Anew

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας νέος εικαστικός καρπός έπεσε στο Κουκάκι (14-20/6) - εικόνα 2

Σε ένα ευρύχωρο, ευήλιο ισόγειο στην οδό Ζαν Μωρεάς 10 στο Κουκάκι ανοίγει τις πόρτες του ένας φρέσκος artist-run χώρος που εστιάζει στη διαδικασία παραγωγής ενός έργου κι όχι σε «ταχείας κατανάλωσης» εκθέσεις. Στο Kȯren process space η αρχή γίνεται την Πέμπτη 17 Ιουνίου (12 μ.-8 μ.μ.) με το «Anew», μια ομαδική έκθεση που ουσιαστικά αποτελεί τον καρπό οκτώ μηνών: το διάστημα της δεύτερης καραντίνας, έντεκα καλλιτέχνες (ανάμεσά τους και ο Ηλίας Παπαηλιάκης) ανέπτυξαν μια σταθερά επαφής και συνδιαλλαγής, μέσω εβδομαδιαίων Zoom συναντήσεων, οπού αντάλλασσαν μεταξύ τους ιδέες και πρακτικές, ερωτήματα και αγωνίες. Νέες προοπτικές και έργα προέκυψαν, δίνοντας μορφή σε όσα προηγήθηκαν.

Συμμετέχουν οι: Ηλίας Παπαηλιάκης, Irene Ragusini, Βούλα Κούκκου, Ναταλία Μαντά, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Ξένια Παπαδοπούλου, Κατερίνα Σάρρα, Χριστίνα Σπανού, Ελένη Τσαμαδιά, Θάνος Φούντας & Σωτήρης Φωκέας. Επιμέλεια: Φαίδρα Βασιλειάδου.

i Kȯren process space (Ζαν Μωρεάς 10, Κουκάκι, 2114202024) | 17/6-17/7 | Τρ.-Παρ.: 4-9 μ.μ. | Σάβ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Έξι ανάσες το λεπτό

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας νέος εικαστικός καρπός έπεσε στο Κουκάκι (14-20/6) - εικόνα 3

Μια ιδιαίτερη εικαστική εγκατάσταση παρουσιάζει η Μαρία Λουίζου στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Ιλεάνα Τούντα από την Πέμπτη 17 Ιουνίου: τρεις πήλινες κατασκευές μεγάλης κλίμακας σαν αγγεία-πιθάρια υποδέχονται τον επισκέπτη στο ισόγειο, καθώς ερμηνεύτριες-περφόρμερ στέκονται ακίνητες μέσα τους και τραγουδούν, αντηχώντας τη σύνθεση που έφτιαξε η εικαστικός. Σώμα και πηλός γίνονται ένα, κάνοντας τα γλυπτά να αποκτούν φωνή, οδηγώντας σε μεταφυσική ανάταση. Στα εγκαίνια, η περφόρμανς πραγματοποιείται τις ώρες 12.30 μ.-8.30 μ.μ.

i Κέντρο σύγχρονης τέχνης Ιλεάνα Τούντα | 17/6-31/7 | Τρ., Πέμ.: 3-8 μ.μ., Τετ., Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Ενθύμιον Κιουτάχειας

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας νέος εικαστικός καρπός έπεσε στο Κουκάκι (14-20/6) - εικόνα 4

Στις παρυφές του όρους Πουρσούκ της ασιατικής Τουρκίας, η πόλη Κιουτάχεια αποτέλεσε ένα εμπορικό σταυροδρόμι για πολλούς αιώνες, με ιδιαίτερη παράδοση στα κεραμικά Ιζνίκ. Παρά το πλήγμα των πολέμων, οι τεχνίτες της περιοχής πέρασαν μια δεύτερη περίοδο ακμής τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έως ότου εκδιώχθηκαν απ’ τους Τούρκους το ’22 και έφτασαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί δεκατρείς μήνες ελληνικής κατοχής, γι’ αυτό και εμφανίστηκαν κεραμικά με ελληνικές επιγραφές. Ένα εξαιρετικό δείγμα εξ αυτών μαζί με έργα που φιλοτεχνήθηκαν στη διασπορά, παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης από 17/6. Το κλίμα της εποχής περνάει σε καθημερινά αντικείμενα με μοναδική φινέτσα. Επιμέλεια: Ντίνος Κόγιας.

i Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης | 17/6-16/1 | Πέμ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ. | Γενική είσοδος στο μουσείο: € 9, μειωμένο εισίτ.: € 7


Οmnia caritatis

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας νέος εικαστικός καρπός έπεσε στο Κουκάκι (14-20/6) - εικόνα 5

Μια επιλεκτική αναδρομή στο ζωγραφικό έργο του Βαγγέλη Γκόκα παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων από 17 Ιουνίου. Περιλαμβάνονται πίνακες της τελευταίας δεκαετίας αλλά κυρίως έργα πρόσφατης παραγωγής: μια σειρά από σχέδια μεγάλων διαστάσεων με κάρβουνο, τα οποία αποτυπώνουν αφενός πορτρέτα (τα οποία –όπως διευκρινίζει ο εικαστικός– είναι μεταγραφές φωτογραφιών που είδε και επέκτεινε στη δική του ερμηνεία, όπως το έργο με τον Ντελακρουά) κι αφετέρου τοπία. Η ομιχλώδης ατμόσφαιρα του κάρβουνου επεκτείνεται στη θεματική των έργων, προσδίδοντας μυστήριο αλλά και γαλήνη. Τα ολοκληρωμένα έργα συνοδεύονται από σπουδές, προσχέδια και λάδια σε καρτολίνες, προκειμένου να φανεί η εξελικτική πορεία κι οι εμμονές του καλλιτέχνη.

i Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων | 17/6-26/9 | Τρ.-Σάβ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Chapped Lips

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας νέος εικαστικός καρπός έπεσε στο Κουκάκι (14-20/6) - εικόνα 6

Το Closing Soon, ένας νέος εκθεσιακός χώρος σύγχρονης τέχνης αφιερωμένος στην «ελάχιστη παραγωγή» (παρουσιάσεις δηλαδή όπου η χειρονομία υπερέχει του αντικειμένου), ξεκινάει την πορεία του με την ατομική έκθεση της Ελεάννας Μπαλέση. Στις νέες γλυπτικές της εγκαταστάσεις, η εικαστικός χρησιμοποιεί ως δομικά στοιχεία οπτικούς δίσκους, τους οποίους συνθλίβει και λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες για να γεννήσει νέες αφηγήσεις πάνω στη μνήμη, την καταγραφή και την αναπαραγωγή της. Παράλληλα, στο χώρο κατοικούν στοιχεία της φύσης και παράδοξα ζώα, επεκτείνοντας το διάλογο. Η έκθεση είναι επισκέψιμη έως 17 Ιουνίου.

i Closing Soon (Αιγηίδων 31) | Έως 17/6 | Δευτ.-Πέμ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.