Εγκαίνια Εβδομάδας | Πώς δίνεις ανανεωμένη και νεανική πνοή στην «Θεία Κωμωδία»; (7-13/6)

Η μεγάλη περιοδεύουσα έκθεση «Δάντης ο Υπερσύγχρονος» στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών κι άλλες έξι εκθέσεις που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πώς δίνεις ανανεωμένη και νεανική πνοή στην «Θεία Κωμωδία»; (7-13/6)

1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα

Στους Έλληνες καραβοκύρηδες που με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στον αγώνα της Επανάστασης αφιερώνεται η επετειακή έκθεση που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους: η ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας και το θεσμικό της πλαίσιο, οι σημαντικότερες πολεμικές επιχειρήσεις κι οι προσωπικότητες που ξεχώρισαν για την ανδρεία τους, όπως και το φαινόμενο της πειρατείας παρουσιάζονται μέσα από τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια. Παράλληλα, το υλικό της έκθεσης συμπληρώνουν νέας παραγωγής διαδραστικά εκθέματα, τα οποία κάνουν την επίσκεψη διασκεδαστική για μικρούς και μεγάλους. Από 9 Ιουνίου.

Ίδρυμα Ευγενίδου | 9/6-31/3 | Τετ.-Κυρ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο 2109469663


Πύλη

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πώς δίνεις ανανεωμένη και νεανική πνοή στην «Θεία Κωμωδία»; (7-13/6) - εικόνα 1

Το βαρύ κτίριο του Πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου επί της Λένορμαν 218 περνάει σε νέα εποχή. Μετά την ανακαίνιση που ολοκλήρωσε ο οργανισμός ΝΕΟΝ στο κομμάτι 6.500 τ.μ. που έμεναν αφημένα στο χρόνο και απρόσιτα για το κοινό, μια μεγάλη (λόγω σημασίας αλλά και διάρκειας) έκθεση σύγχρονης τέχνης με 59 υπογραφές απ’ όλο τον κόσμο –όπως Kutluğ Ataman, Brendan Fernandes και El Anatsui, μαζί με Απόστολο Γεωργίου, Γιάννη Κουνέλλη και Νίκο Ναυρίδη, μεταξύ άλλων– κάνει την αρχή. Τα έργα, μερικά εκ των οποίων και νέες παραγωγές κατόπιν ανάθεσης, αγγίζουν ζητήματα συλλογικότητας και κοινωνικής ταυτότητας, πολιτιστικής κατανόησης και αποδοχής, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο φροντίδας για τα τραύματα που βιώσαμε συλλογικά ως κοινωνία από τον εγκλεισμό. Έναρξη στις 11 Ιουνίου.

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218, Σεπόλια) | 9/6-31/12 | Τετ., Παρ.-Σάβ.: 12 μ.-8 μ.μ., Πέμ.: 12 μ.-9 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη ηλεκτρονική προεγγραφή)


Δάντης ο υπερσύγχρονος

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πώς δίνεις ανανεωμένη και νεανική πνοή στην «Θεία Κωμωδία»; (7-13/6) - εικόνα 2

Με αφορμή την επέτειο των επτακοσίων χρόνων από τον θάνατο του Δάντη, μια περιοδεύουσα έκθεση προσαράζει από 9/6 στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών για να μας συστήσει τον μεγάλο Ιταλό ποιητή με νέο (και πιο νεανικό) βλέμμα: πέντε καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας: οι Πάολο Μπαρμπιέρι, Μόνικα Μπάισνερ, Ντομένικο Παλαντίνο, Τομ Φίλιπς και Εμιλιάνο Πόντσι, έδωσαν μορφή και χρώμα στις συγκλονιστικές εικόνες που περιγράφονται στο magnum opus του Δάντη, την «Θεία Κωμωδία», ενώ με διαφορετικές εκφραστικές τεχνικές ο καθένας (μεταξοτυπίες, εικονογραφήσεις, ζωγραφικοί πίνακες κ.ά.) αναμετρώνται με το αποτύπωμα του ανθρώπου που επηρέασε όσο ελάχιστοι το δυτικό πολιτισμό.

Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47, 2105242646) | 9-30/6 | Δευτ.-Παρ.: 4-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Prizing Eccentric Talents

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πώς δίνεις ανανεωμένη και νεανική πνοή στην «Θεία Κωμωδία»; (7-13/6) - εικόνα 3

Τι είναι ένα βραβείο στη σημερινή εποχή, εάν το δούμε γυμνά και χωρίς περιστροφές; Δεν είναι μια μορφή συναλλάγματος που δίνει αξία στα ονόματα και μελλοντικά ανεβάζει τις μετοχές τους, καθώς ο κόσμος της τέχνης στρέφεται όλο και περισσότερο στην «αλήθεια» των αριθμών με τα νέα μοντέλα που εγείρονται, όπως τα NFT; Δεκατέσσερις καλλιτέχνες με αναγνωρισμένο έργο, όπως ο Σωκράτης Σωκράτους, η Ρένα Παπασπύρου και η Μαρία Παπαδημητρίου, αλληλεπιδρούν ως μια νεοσυσταθείσα κοινότητα που αρνείται κάθε δογματική ιεραρχία και βάθρο υπεραξίας, στη νέα έκθεση του P.E.T Projects στην Κυψέλη. Επισκέψιμη μόνο με ραντεβού από 9 Ιουνίου.

P.E.T. Projects (Κερκύρας 87, Κυψέλη) | 9/6-31/7 | Επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού


200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πώς δίνεις ανανεωμένη και νεανική πνοή στην «Θεία Κωμωδία»; (7-13/6) - εικόνα 4

Μετά την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και προτού ταξιδέψει σε άλλες πόλεις που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο κατά τον αγώνα της Επανάστασης, η περιοδεύουσα επετειακή έκθεση «200 χρόνια πνεύμα γαλάζιο και λευκό» από 9/6 κάνει στάση στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Τα έργα πραγματεύονται την πορεία του ελληνικού έθνους από το 1821 έως σήμερα, αποδίδοντας με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, τις μορφές και τα σύμβολα που ταυτίζονται στην κοινή συνείδηση με την πορεία μας στο χρόνο. Κυρίως Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και μερικές διεθνείς συμμετοχές από τη Λατινική Αμερική (των οποίων οι πατρίδες ανεξαρτητοποιήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο με την Ελλάδα) επαναδιαπραγματεύονται το χτες με το βλέμμα στο σήμερα. Επιμέλεια έκθεσης: Παύλος Ντεμπέμπε.

Πολεμικό Μουσείο Αθηνών | 9-19/6 | Δευτ.-Κυρ.: 9 π.μ.-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Fragility of Breath

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πώς δίνεις ανανεωμένη και νεανική πνοή στην «Θεία Κωμωδία»; (7-13/6) - εικόνα 5

Η Geeta Roopnarine είναι μία διεπιστημονική εικαστικός που διερευνά τη σχέση τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας. Στη σειρά που παρουσιάζεται από 10 Ιουνίου στο διαμέρισμα της Fokianou στο Παγκράτι, ο ελληνικός πολιτισμός συναντά αυτόν του Τρινιντάντ και της Ινδίας, απ’ όπου κατάγεται η εικαστικός. Αντλεί έμπνευση από μύθους και εικόνες, για να φτιάξει πολύχρωμα έργα σε ακουαρέλα, τα οποία διακατέχονται από αρχές πνευματικότητας και υλικής υπέρβασης.

Fokianou Art Space | 10-26/6 | Τρ.-Σάβ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Never Cross the Same River Twice

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πώς δίνεις ανανεωμένη και νεανική πνοή στην «Θεία Κωμωδία»; (7-13/6) - εικόνα 6

Τις πιο σύγχρονες εκφραστικές κατευθύνσεις στην παραγωγή video-art συγκεντρώνει η έκθεση που παρουσιάζεται στον ανεξάρτητο χώρο τέχνης Space52. Σε επιμέλεια του Γαλλο-τογκολέζου Kisito Assangni και της Ελληνο-βρετανίδας Αριάνας Καλλιγά, το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2020 και εξελίχθηκε παράλληλα προς δύο κατευθύνσεις: τους διεθνείς και τους Έλληνες καλλιτέχνες που καταγράφουν μακροχρόνιες περφόρμανς τους σε βίντεο. Τα επιλεγμένα βίντεο λειτουργούν ως οπτικός διάλογος με κινηματογραφικές αισθητικές και αφηγήσεις που διεγείρουν το μυαλό και τη φαντασία, ενώ σημαντική παρουσία έχει η ακτιβιστική καλλιτεχνική δράση. Η έκθεση ξεκινάει στις 12 του Ιουνίου και συνοδεύεται από εβδομαδιαίες παρουσιάσεις και ομιλίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.