13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε

Έργα απ’ τον σταρ Sterling Ruby, το πνεύμα του Black Lives Matter και πολλά ακόμα για να επιλέξετε, ώστε να ενεργοποιήσετε εκ νέου τις κεραίες σας, τώρα που ο πολιτισμός ζεσταίνει τις μηχανές του.

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε

Τα παντός είδους και βεληνεκούς κομμάτια του πολιτισμού, μετά απ’ τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ρίχνουν λάδι στις μηχανές τους: ζυγίζουν τις δυνάμεις τους και βλέπουν ποια σχέδια είναι σκόπιμο κι εφικτό να υλοποιήσουν για την προσεχή σεζόν του καλοκαιριού (οι ιδέες μεν αμέτρητες αλλά το φρένο της οικονομικής αβεβαιότητας, υπαρκτό), ενώ όλοι εμείς, διψασμένοι για όσα στερηθήκαμε, αναρωτιόμαστε πώς θα επανέλθουμε ψυχολογικά στο εδώ και τώρα, μετά από έξι μήνες «κρυογονικής».

Οι εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτή την εβδομάδα και την επόμενη είναι μάλλον ο καλύτερος κι αποδοτικότερος τρόπος που προτείνεται, ώστε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις κεραίες μας στην εκ του φυσικού επαφή μας με την τέχνη. Άλλωστε, η κινητικότητα είναι αξιοσημείωτη με τόσα που ανοίγουν για το κοινό (πλέον, στο παιχνίδι μπαίνουν κι οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης χωρίς εμπορικό χαρακτήρα). Απαραίτητο, φυσικά, το ραντεβού, οπότε κάντε μια επικοινωνία προτού ξεκινήσετε.

Κυρία Αρχιτέκτων [Frau Architekt]

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 1

Την γυναικεία φωνή στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο της αρχιτεκτονικής αναδεικνύει το νέο εκθεσιακό αφιέρωμα που παρουσιάζεται από 10 του μηνός στο Ινστιτούτο Γκαίτε, μέσα από 18 πορτρέτα, τα περισσότερα από Γερμανία και έξι απ’ την Ελλάδα. Ξεκινά με τις πρώτες γυναίκες που σπούδασαν και έδρασαν στην αρχιτεκτονική το 1900, ενώ κατόπιν εστιάζει σε υποδειγματικές περιπτώσεις από την περίοδο μετά την πτώση του Τείχους. Περιλαμβάνονται φωτογραφίες, δείγματα έργων και προσωπικές ιστορίες. Το αφιέρωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη (DAM) και τώρα εμπλουτίστηκε με τις Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες.

i Ινστιτούτο Γκαίτε | 10/5-10/6 (εκτός των ημερών 12-14/5 που δεν θα είναι επισκέψιμη) | Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη (για ραντεβού επικοινωνήστε στο Danae.Moraiti@goethe.de)


Gay Love in Pictures

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 2

Η έντονη, απελευθερωμένη ερωτική επιθυμία προς το ίδιο φύλο διεκδικεί τη θέση της στον παρόντα χρόνο μέσα απ’ τη δουλειά έξι καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στον ανεξάρτητο χώρο τέχνης Οχτώ από τις 11 Μαΐου: ο «βέβηλος» πίνακας του Κωνσταντίνου Λαδιανού, τα διπλά πορτρέτα του VASKOS (Νούλας-Τζημούλης), τα και παιγνιώδη έργα του Άγγελου Παπαδημητρίου, οι σκοτεινές ελαιογραφίες και τα σχέδια του Ηλία Παπαηλιάκη, οι οικείες καταγραφές του προσωπικού χρόνου του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και τα γυμνά διαπλεκόμενα σώματα του Κωστή Φωκά είναι οι ψηφίδες αυτής της έκθεσης, που οργανώθηκε με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ.

i Οχτώ (Πολυτεχνείου 8, Αθήνα) | 11/5-12/6 | Τρ.-Σάβ.: 5-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Αντώνης Γιακουμάκης: Vortex

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 3

Τα δεκαοχτώ «ομιχλώδη», ψυχογραφικά πορτρέτα –νέα έργα, μικρής και μεγάλης κλίμακας με λάδι σε καμβά, καθώς και δύο γλυπτά μεικτής τεχνικής–, τα οποία παρουσιάζει ο Αντώνης Γιακουμάκης στη γκαλερί Art Appel από 11 Μαΐου, συστήνονται ως «ένας αστερισμός άγνωστων και αινιγματικών μορφών» που υπερβαίνουν τα όρια της φυσικής υπόστασης για να καταδείξουν την εσωτερική μεταβλητότητα και πολλαπλότητα. «Τα πορτρέτα μου μεταφέρουν μέσα τους τα ανεξίτηλα ίχνη του συμπαντικού ανθρώπου στην αέναη προσπάθειά του να ξεφύγει από το δυστοπικό σύμπαν που τον περιβάλλει προκειμένου να επιτύχει την προσωπική του κάθαρση», σημειώνει ο καλλιτέχνης.

i Art Appel (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, 2111154030) | 11/5-12/6 | Τρ.-Παρ.: 1-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Melting snow as if in a room

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 4
Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Βαρσοβία, Πολαρόιντ, 2017

Ο ανεξάρτητος χώρος τέχνης Tavros επιστρέφει στα πράγματα με μια έκθεση που αναμέναμε από αρχές του έτους: δύο καλλιτέχνες με διεισδυτική ματιά που είχαν παρουσιάσει έργα τους στην documenta 14, o Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης και ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, απαντούν σε όμοια ερωτήματα χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα. Ο ένας κοιτάζει φωτογραφίες, ζωγραφίζει, συνθέτει και γράφει, ο άλλος είναι εικαστικός, συγγραφέας και κινηματογραφιστής. «Αυτή η έκθεση βασίστηκε σε μία φιλία και έναν μακροχρόνιο διάλογο για τις εικόνες και τη διαδικασία παραγωγής τους», όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Ανοιχτή από 12 του μηνός.

i Tavros | 12/5-30/6 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-6 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Sterling Ruby: That my nails can reach unto thine eyes

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 5
© Sterling Ruby. Φωτογραφία: Robert Wedemeyer

Διπλή παρουσία στην πόλη μας για τον μεγάλο Αμερικανό σταρ της σύγχρονης τέχνης Sterling Ruby, καθώς παράλληλα με τη σειρά κεραμικών έργων που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίπλα στα αρχαιολογικά εκθέματα, θα έχουμε την ευκαιρία από 13 Μαΐου να σταθούμε εμπρός στους «διχασμένους» καμβάδες που φτιάχνει απ’ το 2016 (υπό το γενικό τίτλο «WIDW»), με την ατομική έκθεση που έρχεται στη γκαλερί Gagosian. Σε αυτά τα έργα, ο Ruby αντλεί έμπνευση από το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και διχοτομώντας κάθετα κάθε καμβά με μια λωρίδα προβαίνει σε υπαινιγμούς για τη διπλή πραγματικότητα, πάνω και κάτω από τη σκηνή, μέσα και έξω από το υποκείμενο. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης ένα γλυπτό απ’ την (επίσης πολύ διάσημη) σειρά «Basin Theology», στην οποία ανασυνθέτει θραύσματα από προηγούμενα σπασμένα έργα του.

i Gagosian Gallery (Αναπήρων Πολέμου 22, 2103640215) | 13/5-31/7 | Είσοδος ελεύθερη


Good Old Days

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 6

Σαν τις παλιές καλές ημέρες μας υποδέχεται η Fokianou Art Space στο εικαστικό διαμέρισμα που διατηρεί στον έβδομο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Παγκράτι, σκορπώντας αισιοδοξία με ερεθίσματα που παραπέμπουν στην προ-covid εποχή: Έργα ζωγραφικής, κολάζ, φωτογραφίας, βίντεο και γλυπτικής είκοσι εικαστικών παρουσιάζονται από 20 Μαΐου, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Βούλγαρη και Mary Cox. «Η έκθεση, ενώ μοιάζει να κοιτά πίσω, μιλά για το σήμερα και δίνει ένα μήνυμα για το αύριο», σημειώνεται στο συνοδευτικό κείμενο.

i Fokianou Art Space | 13-29/5 | Τετ.-Σάβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Αίθουσα Αναμονής

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 7

Πόσο καλά σκηνοθετούμε τους εαυτούς μας στις τρέχουσες καταστάσεις επικοινωνίας; Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, μεταφράζοντας τα ερεθίσματα της περιόδου του εγκλεισμού σε εικαστικό υλικό –μια περίοδος κατά την οποία η επαφή μας περιορίστηκε στις ψηφιακές διασκέψεις και, κατ’ επέκταση, η δημόσια εικόνα μας συρρικνώθηκε σε όσα προβάλαμε στην κάμερα– ολοκλήρωσε έναν νέο κύκλο δουλειάς, με τον οποίο εγκαινιάζει την επιστροφή της η γκαλερί a.antonopoulou.art (από 13/5): ζωγραφικές αναπαραστάσεις από τις «ψηφιακές προτομές» των ανθρώπων που συναναστρεφόταν ο καλλιτέχνης διαδικτυακά. Το αποτέλεσμα, ένα ιδιοσυγκρασιακό ψυχογράφημα όσων βιώσαμε.

i a.antonopoulou.art | 13/5-19/6 | Τετ.-Παρ.: 1-7 μ.μ. & Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Σε Μικρή Κλίμακα: Ένα Ψηφιδωτό Σύγχρονης Δημιουργίας

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 8
«Adam and Eve» (2020), Κωνσταντίνος Πάτσιος & «Wealthy and Worthless» (2021), Κατερίνα Μερτζάνη

Η επιμελητή ομάδα της γκαλερί Alma, προσβλέποντας σε μια πολύ πλουραλιστική έκθεση για την επανεκκίνηση, σαν αντάμωμα καλλιτεχνών, όπου θα φαινόταν η εξελικτική διάθεση που ανέπτυξε ο καθένας κι η καθεμία μέσα στον εγκλεισμό προς νέες πρακτικές και τεχνικές, απηύθυνε κάλεσμα σε 39 σύγχρονους καλλιτέχνες (συνεργάτες της αλλά και μη, Έλληνες και διεθνείς) για έργα μικρής κλίμακας. Το αποτέλεσμα μετρά, εν τέλει, πάνω από πενήντα έργα –φωτογραφικά, ζωγραφικά, σχέδια, γλυπτά, κατασκευές και μεικτής τεχνικής–, τα οποία προσκαλούν το κοινό να τα γνωρίσει με τριήμερα εγκαίνια, στις 13, 14 και 15 Μαίου.

i Γκαλερί Άλμα | 13/5-12/6 | Τρ.-Πέμ.: 12 μ.-7 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Το πρόθημο «Συν»

Το 2019, σε ένα ισόγειο κατάστημα υδραυλικών στα Καμίνια που ανήκε στην οικογένειά της, η εικαστικός Μαρίνα Παπαδάκη συστέγασε το στούντιό της και παρουσίασε την πρώτη, εισαγωγική εκθεσιακή δράση του πρότζεκτ, προδιαγράφοντας ένα πρόγραμμα το οποίο μελλοντικά θα κινούταν σε διαφορετικούς (θεματικούς) άξονες, με σημείο εκκίνησης πάντοτε το χώρο και τις σχέσεις που αναπτύσσονταν μέσω αυτής της πρωτότυπης, πειραματικής συνύπαρξης. Ήγγικεν η ώρα για τον δεύτερο κύκλο του Hydroexpress Project, στον οποίον εξερευνάται η ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας κι η προέκταση που λαμβάνει –μέσω της ισχυρής φροντίδας και του πλαισίου αλληλεξάρτησης που τη χαρακτηρίζουν– προς το μοντέλο των κοινών. Καλεσμένη εικαστικός είναι η Μαρία Βαρελά με το έργο «Οικογενειακές Δομές Πεπερασμένης Κατάστασης», ενώ η έκθεση συνοδεύεται από μια πολυφωνική έκδοση που επεκτείνει τη σκέψη επί της θεματικής. Εγκαίνια στις 15 Μαΐου.

i Hydroexpress Project (Παξών 8, Πειραιάς) | 15-23/5 | Σάβ.-Κυρ.: 6-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Madder and Madder and Hotter and Hotter

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 9

Το φθινόπωρο του 2020, ο ανεξάρτητος χώρος τέχνης 1927 στην Κυψέλη σχεδίασε και ετοίμασε μια έκθεση ως άμεση ανταπόκριση στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Αμερική με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Αναζητώντας ανθρώπους που έζησαν και κατέγραψαν όσα είδαν στις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν και πλημμύρισαν τους δρόμους, όπως και καλλιτέχνες που απάντησαν σε δεύτερο χρόνο με κριτικής σκοπιάς έργα, η επιμελήτρια της έκθεσης Ακτίνα Σταθάκη μεταφέρει το πνεύμα του κινήματος Black Lives Matter, με το βλέμμα στραμμένο στις χρόνιες διακρίσεις κι αυθαιρεσίες εις βάρους της αφροαμερικανικής κοινότητας. Μετά από επανειλημμένες αναβολές λόγω πανδημίας, η έκθεση ανοίγει για το κοινό από 19 Μαΐου.

i Χώρος τέχνης 1927 (Kυψέλης 35, 1ος όροφος, 2114140970) | 19/5-19/6 | Τετ-Παρ: 5-9 μ.μ., Σάβ: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Aigaio

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 10

Το φθινόπωρο του 2020 γεννήθηκε το Mon Coin Studio στην καρδιά της Αθήνας, ένας καλαίσθητος καλλιτεχνικός χώρος αφιερωμένος στη σύγχρονη ελληνική κεραμική, φτιαγμένος από την κεραμίστρια Ελεονόρε Τρενάντο. Στο δεύτερο εκθεσιακό πρότζεκτ που διοργανώνει συμμετέχουν πάνω από εκατό καλλιτέχνες και εργαστήρια κεραμιστών ή εικαστικών, καθιερωμένων ή ανερχόμενων απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα δείξουν τη δουλειά τους τμηματικά έως τέλος Ιουλίου. Συνδετικός κρίκος όλων είναι η θεματική του Αιγαίου πελάγους κι η διαχρονική του επίδραση στη φιλοσοφία και τον εκφραστικό αέρα των ανθρώπων που το έζησαν ή το γνώρισαν. Στις 19 Μαΐου ξεκινάει το ταξίδι, με πρώτους τους καλλιτέχνες από το νησιωτικό τοπίο του Αιγαίου.

i Mon Coin Studio (Θησείου 7, Μοναστηράκι, 210 3217806) | 19/5-19/6 | Δευτ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Διπλός Κανόνας

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 11

Παραπέμποντας μέσω του τίτλου της στο κουαρτέτο εγχόρδων που έγραψε το 1959 ο Igor Fedorovič Stravinskij εις μνήμην του ζωγράφου Raoul Dufy –μια σύντομη σύνθεση ενός περίπου λεπτού στην οποία επαναλαμβάνεται μια σειρά δώδεκα φθόγγων δύο φορές–, η επικείμενη έκθεση στο The Project Gallery εστιάζει σε δώδεκα θέματα, τα οποία προσέγγισαν δώδεκα ζευγάρια καλλιτεχνών, έτσι που (με όρους κλασικής μουσικής) κάθε καλλιτέχνης γίνεται η «αντίστιξη» του άλλου, τα έργα μεταμορφώνονται σε δίπτυχα και κάθε «παρτιτούρα» αποκτά μια παράλληλη άποψη. Εγκαίνια στις 20 Μαΐου.

i The Project Gallery (Νορμανού 3, εντός στοάς, 1ος όροφος) | 20/5-18/6 | Τρ-Σάβ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Νίκος Χιωτίνης: Ονείρων Τόποι

13 νέες εκθέσεις που ανοίγουν για το κοινό και αξίζει να τις επισκεφθούμε - εικόνα 12

Η αντιθετική σχέση ανάμεσα στο όνειρο και τον (υπαρκτό) τόπο, ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το συμβολικό και το πρόδηλο, σηματοδοτεί τη νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου Νίκου Χιωτίνη που εγκαινιάζεται στη γκαλερί ArteVision στις 14 του μηνός. «Με την αισθαντικότητα και τον λυρισμό ενός “νεορομαντικού” περιηγητή», όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ευαγγελία Θ. Καϊράκη στο συνοδευτικό κείμενο, ο Χανιώτης ανασύρει εικόνες απ’ το νησιωτικό και αστικό ιστό όπου έχει υπάρξει (την Αμοργό, την Ρώμη και την Αθήνα, για παράδειγμα) για να τις περάσει στο άχρονο φάσμα της αποτύπωσης μ’ έναν προσωπικό τρόπο.

i ArteVisione | Έως 28/5 | Δευτ., Τετ.: 12 μ.-4 μ.μ., Τρ., Πέμ.: 3.30-8 μ.μ.. Παρ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.