Μοιάζει με παγωτατζίδικο αλλά «σερβίρει» παιχνίδια κι έμπνευση

Πήγαμε μια βόλτα από το Replay Toys που άνοιξε πρόσφατα στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Μοιάζει με παγωτατζίδικο αλλά «σερβίρει» παιχνίδια κι έμπνευση

Το να ακούς πως άνοιξε ένα νέο μαγαζί ενώ όλα έχουν παγώσει ελέω πανδημίας προκαλεί από μόνο του ένα αισιόδοξο ξάφνιασμα, πόσο μάλλον εάν μιλάμε για ένα πολύχρωμο happy place το οποίο δίνει ξανά ζωή σε παλιά, κλασικά παιχνίδια, επαναφέροντας τη φαντασία και την ελευθερία που στέρησε η μανία της μαζικής κατανάλωσης.

«Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών, παρατήρησέ το: τα παιδιά περισσότερο τρελαίνονται με τις συσκευασίες των παιχνιδιών παρά με το περιεχόμενο – νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο σούπερ μάρκετ όπου η λογική είναι “αγόρασε γρήγορα, παίξε για λίγο κι άστο στην άκρη για να αγοράσεις το επόμενο”», μου λένε ο Νίκος και ο Μισέλ, οι δύο ιδιοκτήτες του Replay Toys που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Τους ένωσε η αγάπη τους για τα παλιά αντικείμενα ως συλλέκτες κι η όρεξη να φτιάξουν κάτι διαφορετικό. Έτσι, γεννήθηκε ένα παιχνιδάδικο που μοιάζει με παγωτατζίδικο: ψυγεία-βιτρίνες στα αριστερά, μπολάκια με πολύχρωμες «γεύσεις» μπροστά στο ταμείο και ό,τι αγοράσεις «σερβίρεται» σε (χάρτινο) κυπελάκι. Μόνο που αντί για γλυκά, εδώ θα παραγγείλεις κομμάτια Lego, φιγούρες Playmobil, αυτοκινητάκια και χαριτωμένα πόνι, παραγωγής από τα 80’s έως και σήμερα. Επίσης, υπάρχουν καραμελάκια σε θήκες Pez με φιγούρες (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι).

Μοιάζει με παγωτατζίδικο αλλά «σερβίρει» παιχνίδια κι έμπνευση - εικόνα 1
Μοιάζει με παγωτατζίδικο αλλά «σερβίρει» παιχνίδια κι έμπνευση - εικόνα 2

«Είναι παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε και συλλέγουμε για χρόνια», λέει ο Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. «Η έμπνευση ήρθε όσο ξεχώριζα ανά χρώμα τα τεράστια bulks κομματιών που είχα σπίτι μου, διαπιστώνοντας πόσο μοιάζουν με ζαχαρωτά». Όπως όταν διαλέγεις γεύσεις, λοιπόν, βάζοντας τη μία μπάλα πάνω στην άλλη, με την ίδια λογική αγοράσεις κομμάτια με το κιλό για να κατασκευάσεις πολύχρωμες ιστορίες.

«Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από τη λογική του έτοιμου και να επιστρέψουμε στη διαδικασία του να φτιάχνουμε μόνοι μας τα παιχνίδια, να δώσουμε ιδέες ώστε το παιδί να ενεργοποιηθεί, να πειραματιστεί και να σκεφτεί out of the box», εξηγεί ο Νίκος.

Ιστορίες όπως αυτές που δημιούργησαν τα παιδιά και θα βρεις στις βιτρίνες του Replay Toys: μια υπαίθρια λαϊκή αγορά, ένα μίνι μάρκετ, μια κυρία που ταΐζει τις γάτες κι άλλα πολλά που φτιάχτηκαν κομμάτι-κομμάτι. Κι η ουσία είναι πως όλα αυτά τα κομμάτια μπορούν, σε δεύτερο χρόνο, να αποσυναρμολογηθούν για να ενωθούν εκ νέου, ώστε να αφηγηθούν άλλες ιστορίες με όπλο τη φαντασία εκείνου που θα τις κατασκευάσει.

Μοιάζει με παγωτατζίδικο αλλά «σερβίρει» παιχνίδια κι έμπνευση - εικόνα 3

«Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από τη λογική του έτοιμου και να επιστρέψουμε στη διαδικασία του να φτιάχνουμε μόνοι μας τα παιχνίδια, να δώσουμε ιδέες ώστε το παιδί να ενεργοποιηθεί, να πειραματιστεί και να σκεφτεί out of the box», εξηγεί ο Νίκος. Γι’ αυτό, στα πλάνα της ομάδας είναι διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα τρέξουν εντός ΔΑΚ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Δεν θέλουμε να λειτουργούμε ως τυπικό μαγαζί», συμπληρώνει, «θέλουμε να περάσουμε τον κόσμο μας ως experience: να έρχεται κάποιος, να παίρνει έμπνευση και να δημιουργεί, κι όταν βαρεθεί αυτό που έφτιαξε, να το επιστρέφει για να πάρει κάτι άλλο».

Εξού και το «re» στο «play» του ονόματος. Παραλαμβάνουν τα χρησιμοποιημένα, τα απολυμαίνουν σε ειδικά μηχανήματα και ξεχωρίζουν τα κομμάτια ανά χρώμα ώστε να τοποθετηθούν ξανά στα δοχεία. «Μας ενδιαφέρει πολύ το αποτύπωμα που αφήνουμε ως επιχείρηση και πρέπει να αναλογιστούμε πόσο πλαστικό γλιτώνουμε από την επανάχρηση των παιχνιδιών με αυτόν τον τρόπο», συμπληρώνουν. Επίσης, στο τέλος κάθε μήνα, μέρος των κερδών/παιχνιδιών θα δωρίζεται σε μικρές δομές της περιοχής, όπως είναι τα νηπιαγωγεία μεταναστών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Replay Toys θα βρείτε εδώ

Μοιάζει με παγωτατζίδικο αλλά «σερβίρει» παιχνίδια κι έμπνευση - εικόνα 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.