Αυτή τη στιγμή, η μόνη αχτίδα πολιτισμού λάμπει απ’ τις γκαλερί

Το μερικό lockdown παγώνει τον πολιτισμό στην Αθήνα αλλά να που ένας κλάδος καταφέρνει να ξεγλιστρήσει απ’ το παραθυράκι του (άδικου) νόμου και παραμένει ενεργός.

Αυτή τη στιγμή, η μόνη αχτίδα πολιτισμού λάμπει απ’ τις γκαλερί

Δεν χρειάζεται να κλωθογυρίζουμε τα όσα γράφτηκαν απ’ την αρχή της πανδημίας για τον πολιτισμό και την ευάλωτη θέση του εμπρός αυτής της συγκυρίας, ή για την άδικη στοχοποίηση που δέχθηκε σταδιακά από την Πολιτεία μέχρι και το τωρινό πάγωμα με τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για ένα μήνα ως απάντηση στο δεύτερο κύμα του Covid-19. Για κάποιο λόγο, θέατρα, κινηματογράφοι, ιδρύματα και πάσης φύσεως χώροι πολιτισμού εξομοιώθηκαν με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας-διασκέδασης και τις υπηρεσίες εξόδου, ως επικίνδυνες για διασπορά του ιού, και παραγνωρίστηκε εντελώς η (σαφώς πιο) ελεγχόμενη φύση και δομή τους: όταν λέμε δύο μέτρα απόσταση, εκεί το εννοούμε.

Από το σαρωτικό ξεσκαρτάρισμα που έκαναν τα νέα μέτρα μεταξύ αναγκαιότητας και «πολυτέλειας», λοιπόν, όπου ο πολιτισμός έπεσε στη δεύτερη μεριά της παλάντζας, να που ένας κλάδος ξεγλιστράει απ’ το παραθυράκι του νόμου και παραμένει ενεργός. Οι εμπορικές αίθουσες έργων τέχνης, τουτέστιν οι γκαλερί, λόγω του κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα υπάγονται σε διαφορετικό ΚΑΔ και παραμένουν σε λειτουργία ως παρακλάδι του εμπορίου, ακολουθώντας φυσικά όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τους κλειστούς χώρους (υποχρεωτική χρήση μάσκας, ανώτατο όριο ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά κ.ο.κ.).

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για κάθε χώρο που διοργανώνει εκθέσεις: μη κερδοσκοπικά μεσαίας κλίμακας ιδρύματα, όπως το State of Concept, το Arch και το Tavros, κλείνουν για το προσεχές διάστημα ενώ για τους υπόλοιπους μη εμπορικοούς χώροους τέχνης (βλ. αεξάρτητοι artist-run χώροι και project spaces) παραμένει αδιεκρίνιστο το πού υπάγονται. Άλλοι αποφασίζουν να κλείσουν για καλό και για κακό, άλλοι μένουν ανοιχτοί κι άλλοι βρίσκουν μέση οδό λειτοργώντας μόνο με ραντεβού, όπως ισχύει στο Potential Project, αλλά όλοι τους περιμένουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο.

NOW ONLINE : You are warmly invited to visit our new •Online Viewing Room• and join our group presentation, featuring...

Δημοσιεύτηκε από The Bernier-Eliades Gallery στις Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020

Οπότε, αυτή τη στιγμή, η μόνη αχτίδα πολιτισμού (στο φυσικό κόσμο) εκπέμπει από περίπου είκοσι πέντε εκθέσεις. Μερικές από αυτές πολύ ενδιαφέρουσες, μάλιστα, όπως της Σίσελ Μέινιχε Χάνσεν στη Rodeo, δίπλα απ’ τον τερματικό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, η οποία μας φέρνει αντιμέτωπους με το σεξ στην post-digital εποχή (ένα μίνι ντοκιμαντέρ για έναν οίκο ανοχής στη Γερμανία οπού εκδίδονται κούκλες θα σας εκπλήξει), οι λεπτοδουλεμένοι πίνακες του Μπιτσάκη στην γκαλερί Can όπως και μια ομαδική αφιερωμένη στην Αγγελάκη-Ρουκ («Λυπιού», A – Dash).

Και την ίδια στιγμή έχουμε να παραδεχτούμε πως πλέον οι γκαλερί είναι πολύ πιο ενεργές ψηφιακά, ανεβάζουν βίντεο-τουρ στο Instagram, ποστάρουν έργα, ανοίγουν exclusive OVR για τις επαφές τους και δίνουν πλάνα από τα στούντιο των καλλιτεχνών, όπως είδα μετά χαράς από την Βασιλική Σιαντή για την νέα έκθεση «Tondo». Οπότε, ακόμη κι αν πρέπει να μείνουμε σπίτι, έχουμε να παραδεχτούμε πως δεν λείπουν οι επιλογές από το μέτωπο των γκαλερί οι οποίες γρήγορα συγχρονίστηκαν στις προλήσεις της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.