Η μέρα που αναπνεύσαμε (για) λίγο πιο ελεύθερα

Ευτυχώς στο εξής, μέσα στην πλέον αποπνικτική χρονιά, θα έχω να θυμάμαι, και μάλιστα μαζί με τον γιο μου, λίγα μέτρα από το σχολείο που τον άφησα το πρωί, την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η μέρα που αναπνεύσαμε (για) λίγο πιο ελεύθερα

Το πιο κοντά που έχω φτάσει σε δικαστική έδρα ήταν ως μάρτυρας υπεράσπισης σε καλλιτέχνη που κατηγορούνταν για βλασφημία από ακραία θρησκευτική οργάνωση. Το μίσος στα μάτια των οπαδών της στην είσοδο του δικαστηρίου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο τρομακτικές εικόνες που έχω δει live. Το πιο κοντά που έχω φτάσει σε δηλωμένους οπαδούς της Χρυσής Αυγής ήταν με καμία δεκαριά μαυροντυμένους που πετούσαν τελετουργικά φέιγ βολάν ανάμεσα στους ανέκφραστους επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, προσπαθώντας να νικήσω το φόβο μου πριν τα κλοτσήσω επιδεικτικά και παραπονεθώ στους υπαλλήλους στα εκδοτήρια που δεν είχαν πετάξει στα σκουπίδια τις στοίβες που τους είχαν αφήσει.

Γιατί ομολογώ ότι τους φοβήθηκα πολλές φορές, όχι μόνο όταν άρχισαν να βγαίνουν στο φως τα εγκλήματα τους αλλά από την πρώτη μέρα μετά την είσοδό τους στη Βουλή, που θυμάμαι να κοιτάζω καχύποπτα τους συνεπιβάτες μου στο μετρό προσπαθώντας να καταλάβω ποιοι από αυτούς τους είχαν ψηφίσει. Όπως φοβάμαι κάθε μέρα που μεγαλώνω το παιδί μου σε μια εποχή αναβίωσης του φασισμού ξέροντας ότι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες απ' ότι εγώ στη ηλικία του, που μάθαινα γι αυτόν μόνο στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου της νεότερης ιστορίας, να υποστεί ή ακόμη και να ενστερνιστεί ρατσιστικές συμπεριφορές.

Ευτυχώς στο εξής, μέσα στην πλέον αποπνικτική χρονιά, θα έχω να θυμάμαι, και μάλιστα μαζί με τον γιο μου, λίγα μέτρα από το σχολείο που τον άφησα το πρωί, την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Τη μέρα που παρόλο που την περισσότερη ώρα φορούσα μάσκα νιώθω ότι αναπνέω επιτέλους λίγο καλύτερα. Τουλάχιστον μέχρι να λάβω το επόμενο νέο από τους γκέι Ανατολικοευρωπαίους φίλους που διώκονται για τις σεξουαλικες τους προτιμήσεις την ίδια στιγμή που στη χώρα τους θεωρείται παράνομη η αναφορά στον κομμουνισμό στους δημόσιους χώρους, μέχρι να διαβάσω για την επόμενη ομοφοβική δολοφονία στη γειτονιά μου, μέχρι να ακούσω τον επόμενο Τραμπ να πυροδοτεί ρατσιστικές οργανώσεις να λάβουν δράση και θεωρίες συνωμοσίας που υποθάλπτουν τη διεθνή άνοδο του φασισμού, ή τον επόμενο πολιτικό να αμαυρώνει την καταδίκη της Χρυσής Αυγής συνδέοντας την με τη θεωρία των δύο άκρων…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.