Άννα Ροκοφύλλου: «Μέσα από τους κρυμμένους χώρους της Αθήνας θα αναδείξουμε τις γειτονιές της»

Ύστερα από ένα χρόνο στο τιμόνι του ΟΠΑΝΔΑ, η πρόεδρός του Άννα Ροκοφύλλου κάνει έναν μίνι απολογισμό, μιλάει για το πριν και το μετά,  όσα έγιναν εν μέσω πανδημίας κι όσα θα έρθουν μόλις ο ιός καταλαγιάσει.

Άννα Ροκοφύλλου: «Μέσα από τους κρυμμένους χώρους της Αθήνας θα αναδείξουμε τις γειτονιές της»

Ύστερα από ένα χρόνο στο τιμόνι του ΟΠΑΝΔΑ, η πρόεδρός του Άννα Ροκοφύλλου κάνει έναν μίνι απολογισμό, μιλάει για το πριν και το μετά, τα κέντρα άθλησης και το πρόγραμμα «Στηρίζουμε τον πολιτισμό», όσα έγιναν εν μέσω πανδημίας κι όσα θα έρθουν μόλις ο ιός καταλαγιάσει, αφού μετά τα νέα μέτρα ο οργανισμός βάζει άνω τελεία στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις.

Πώς καταλήξατε στην παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων;
Ήταν μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση. Εναρμονιστήκαμε με τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών της για την αναχαίτιση της πανδημίας, προχωρώντας στην προσωρινή αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, τόσο στα ανοιχτά θέατρα Γκράβας και Κολωνού όσο και στα εκθεσιακά κέντρα, έως τις 4 Οκτωβρίου. Πρέπει βέβαια να σας πως ότι από την αρχή των εκδηλώσεων «Στηρίζουμε τον πολιτισμό» ήμασταν πολύ προσεκτικοί με τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων. Προσφέραμε απολυμαντικά, απολυμαίναμε διαρκώς και είχαμε θέσει ως προϋπόθεση τη χρήση μάσκας, προτού αποφασιστεί επίσημα.
Και ο κόσμος, όμως, σεβάστηκε απόλυτα τους κανόνες. Έγιναν 66 από τις συνολικά 79 εκδηλώσεις στα θέατρα Κολωνού και Γκράβας, υψηλής ποιότητας θεατρικές, χορευτικές, παιδικές και μουσικές παραστάσεις με μεγάλα ονόματα (πολλές εκ των οποίων με ελεύθερη είσοδο) και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα συνωστισμού. Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας, προσφέροντας χαρά στους δημότες που πραγματικά τη χρειάζονται αυτήν τη στιγμή. Μέχρι τότε χαμογελάμε κι αναπνέουμε πίσω από τις μάσκες – ώσπου να έρθει η ώρα να τις βγάλουμε οριστικά.

Άννα Ροκοφύλλου: «Μέσα από τους κρυμμένους χώρους της Αθήνας θα αναδείξουμε τις γειτονιές της» - εικόνα 1
Έγιναν 66 από τις συνολικά 79 εκδηλώσεις στα θέατρα Κολωνού και Γκράβας με ειδικά μέτρα προστασίας εξ αρχής

Πώς βιώσατε την πανδημία απ’ τη θέση της προέδρου; Νιώσατε παραπάνω βάρος;
Ήταν και παραμένει μια πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδος για όλους. Εμείς ως οργανισμός από την αρχή αντιμετωπίσαμε αυτό το διάστημα δημιουργικά. Επειδή οι δομές ήταν κλειστές για το κοινό, βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε έργα που χρειάζονταν: φτιάξαμε κολυμβητήρια, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης και γενικά οργανωθήκαμε για την επόμενη ημέρα. Όλο το προσωπικό, περίπου χίλια άτομα δηλαδή, ήταν παρόν ακόμη και μέσα στην καραντίνα, χωρίς να σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα κι αυτό επειδή με ψυχραιμία τηρήσαμε όλα τα μέτρα.

Πού υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για έργα;
Στον ΟΠΑΝΔΑ ανήκουν πάνω από διακόσιες σαράντα δομές, αθλητικές και πολιτιστικές, από τις οποίες οι περισσότερες, κυρίως τα κέντρα εκγύμνασης και τα γήπεδα, είχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης όταν αναλάβαμε. Έτσι ξεκινήσαμε με τα γυμναστήρια, στην Ευελπίδων που παραδόθηκε και του Πρέκα στο Παγκράτι που ολοκληρώνεται τώρα, συνεχίσαμε με τα κολυμβητήρια και συγκεκριμένα το ανοιχτό στο Γουδή, το οποίο απέκτησε νέα εικόνα (φωτισμός, εξαερισμός, ερμάρια, βάψιμο, καινούργιοι βατήρες) και παραδόθηκε για τέσσερις μήνες δωρεάν στους δημότες, ενώ τρέχουν δύο μεγάλα προγράμματα: το ένα αφορά πέντε γηπεδάκια 5x5 –στη Ριζούπολη, στον Νέο Κόσμο, στο Ρουφ, στην Άνω Κυψέλη και στο Θησείο, κάτω απ’ την Αποστόλου Παύλου, όπου παίζεις με φόντο την Ακρόπολη– και το άλλο μόλις ξεκίνησε, γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και πρόκειται να αποφέρει τριάντα τρία ανακαινισμένα, πανέμορφα γήπεδα μπάσκετ σε όλα τα διαμερίσματα. Πολύτιμος συνεργάτης σ’ αυτή την προσπάθεια στέκεται ο αντιπρόεδρος Γιούρκας Σεϊταρίδης, παλαίμαχος των γηπέδων και παιδί του Euro 2004, ο οποίος γνωρίζει εκ των έσω τι χρειάζεται ένας αθλητής.

Άννα Ροκοφύλλου: «Μέσα από τους κρυμμένους χώρους της Αθήνας θα αναδείξουμε τις γειτονιές της» - εικόνα 2
Μόλις παραδόθηκε ακόμη ένα ανακαινισμένο 5x5 στην περιοχή του Ρουφ

Ποια είναι η ανταπόκριση; Αθλούνται οι Αθηναίοι;
Δεν φαντάζεστε πόσο διψάνε οι δημότες για άθληση. Κάθε καινούργιο χώρο που παραδίδουμε, αμέσως ο κόσμος τον αγκαλιάζει θερμά. Ίσως και λόγω των συνθηκών, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παιχνίδι, εκτόνωση και χαρά, ειδικά στους ανοιχτούς χώρους. Πλέον, η άθληση δεν είναι πολυτέλεια ή απλώς χόμπι, είναι μια αναγκαιότητα της καθημερινότητας.

Με το πρόγραμμα «Στηρίζουμε τον πολιτισμό», δώσατε πνοή στον Κολωνό και στη γειτονιά γύρω από την Γκράβα. Τις θεωρείτε αδικημένες περιοχές;
Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, διότι αποτελούν περιοχές πέραν του κέντρου που δεν τους δόθηκε ποτέ η απαιτούμενη βαρύτητα ώστε να δείξουν τις ομορφιές τους. Στο τέταρτο διαμέρισμα, κοντά στο θέατρο του Κολωνού, υπάρχει, για παράδειγμα, η Ακαδημία Πλάτωνος, ένας φοβερός χώρος φυσικού κάλλους και αρχαιολογικής σημασίας, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολιτιστικά, να διοργανωθούν δρώμενα εντός του πάρκου ώστε να τον απολαύσουν οι δημότες. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται επίσης το ανακαινισμένο γήπεδο του Τρίτωνα, όπου έπαιζε ο Αντετοκούμπο. Αλλά και ο ίδιος ο λόφος του Κολωνού έχει μεγάλη αίγλη ενώ πόσοι, αλήθεια, γνωρίζουν την ιστορική Κυπριάδου, μια υπέροχη συνοικία δίπλα στην Γκράβα με παλιά σπίτια και πολύ πράσινο;

«Η παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ήταν μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για την αναχαίτιση της πανδημίας. Μέχρις ότου επανέλθουμε, χαμογελάμε κι αναπνέουμε πίσω από τις μάσκες».

Είναι ο πολιτισμός ένας τρόπος για να δούμε ξανά την Αθήνα;
Σε κάθε περίπτωση. Είναι ένα μεγάλο εργαλείο για να εκτιμήσουμε από την αρχή την πόλη μας, να θαυμάσουμε τις ομορφιές της και να αντιμετωπίσουμε τις σκοτεινές πλευρές της, την ερήμωση, ακόμη και την εγκληματικότητα. Δική μας προτεραιότητα είναι να εκμεταλλευτούμε τους κρυμμένους χώρους της Αθήνας για να αναδείξουμε τις γειτονιές της. Τέτοια παραδείγματα είναι η κεντρική βιβλιοθήκη του δήμου στον Σταθμό Λαρίσης, που έχει μια πανέμορφη πίσω αυλή την οποία λίγοι γνωρίζουν, η Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο κι η Ακαδημία Πλάτωνος όπως αναφέραμε ήδη, αλλά και –πιο κεντρικά– το Άλσος Παγκρατίου κι ο περιβάλλων χώρος του Κέντρου Τεχνών, όπου φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά εκδηλώσεις. Είναι σημεία στα οποία προγραμματίζουμε δράσεις στο μέλλον, ώστε να τα γνωρίσουν καλύτερα οι δημότες και να τα αγαπήσουν.

Άννα Ροκοφύλλου: «Μέσα από τους κρυμμένους χώρους της Αθήνας θα αναδείξουμε τις γειτονιές της» - εικόνα 3
«Ο κόσμος σεβάστηκε απόλυτα τους κανόνες», αναφέρει η Άννα Ροκοφύλλου

Επιλέγοντας τον Χριστόφορο Μαρίνο ως επικεφαλής εικαστικών του ΟΠΑΝΔΑ, τι προσδοκάτε;
Απ’ όταν ανέλαβε ο Χριστόφορος δημιουργήσαμε ένα πολύ αξιόλογο πρόγραμμα με βάθος δύο ετών και τόσες εκθέσεις ώστε να μην υπάρξει κενό σε κανένα από τα κτίριά μας. Αποφασίσαμε κάποιες δομές να φιλοξενούν περισσότερο κλασικό περιεχόμενο, λαογραφικό φέρ' ειπείν ή αρχαιολογικό, κι άλλες σύγχρονο. Έτσι, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα έχουμε, μεταξύ άλλων, εκθέσεις με τα υψίστης σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα απ’ την Κέρο –τα οποία φέρνουν στην επιφάνεια ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού στην πρώιμη εποχή του Χαλκού–, πίνακες ναΐφ του Λευτέρη Αλεξίου, πατέρα του γνωστού Αλεξίου, αρχειακό αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη και έργα νέων καλλιτεχνών που πήραν υποτροφία απ’ το πρόγραμμα Artworks.

Κάποιο άλλο όραμα που έχετε για το μέλλον;
Θα προσπαθήσουμε να θεσπίσουμε ένα πρόγραμμα χορηγιών για να υιοθετηθούν οι παιδικές χαρές που ανακαινίσαμε και παραδώσαμε (δεκαεπτά συν δύο που ολοκληρώνονται τώρα), ώστε να παραμείνουν φροντισμένες και σε ομαλή λειτουργία στο μέλλον. Επίσης θα δώσουμε έμφαση στα όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου. Έξω στην πόλη η γυμναστική αποκτά άλλη αίσθηση και θέλουμε κάθε παιδί, έφηβος κι ηλικιωμένος να έχει επιλογές άθλησης στη γειτονιά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.