Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ

Πέντε δήμοι και μία ολόφρεσκη μουσική διοργάνωση, έρχονται να γεμίσουν με τέχνη τον υπόλοιπο Σεπτέμβρη. Στο κείμενο που ακολουθεί συνδυάζουμε παραστάσεις και συναυλίες με βόλτες, φαγητά και sightseeing ανακαλύψεις.

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ

Μάσκα; Τσεκ. Αντισηπτικό; Τσεκ. Λίγο πριν από την επίσημη λήξη της θερινής σεζόν, παραμένουμε στις γειτονιές μας και εξερευνούμε τα φεστιβάλ τους, έξω από τον σφιχτό πυρήνα του κέντρου. Πέντε δήμοι και μία ολόφρεσκη μουσική διοργάνωση, έρχονται να γεμίσουν με τέχνη τον υπόλοιπο Σεπτέμβρη. Στο κείμενο που ακολουθεί συνδυάζουμε παραστάσεις και συναυλίες με βόλτες, φαγητά και sightseeing ανακαλύψεις.

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 1

Φεστιβάλ Κολωνού // Εισιτήριο για την αθέατη γειτονιά της πόλης

Ένα φεστιβάλ με πείσμα απ’ το λόφο

Στο πλήγμα που δέχθηκαν οι καλλιτέχνες αλλά και όσοι εργάζονται στην παραγωγή θεαμάτων απ’ την πανδημία, ο Δήμος Αθηναίων και ο φορέας των πολιτιστικών του δράσεων ΟΠΑΝΔΑ απάντησαν με το πρόγραμμα «Στηρίζουμε τον πολιτισμό», παραχωρώντας δωρεάν δύο χώρους, στην Γκράβα και στον Κολωνό, για τη διοργάνωση δρώμενων. Τη μερίδα του λέοντος κατέχει το ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, ένας πολύ όμορφος χώρος στον καταπράσινο λόφο του Ιππείου, ο οποίος σταθερά κάθε αρχή της σεζόν ανάβει προβολείς για το ομώνυμο φεστιβάλ, αλλά φέτος δίνει το κάτι παραπάνω με ένα πρόγραμμα που φτάνει μέχρι τον Οκτώβριο.

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 2
«Άμλετ Β’»

Απ’ τα πιο δυνατά του σημεία, ο «Άμλετ Β’» του Σάμιουελ Μπόμπρικ, μια απελευθερωμένη παρωδία του σαιξπηρικού έργου, όπως τη διασκεύασε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης (27/9). Η εκδοχή του σύγχρονου Βρετανού συγγραφέα, με πρόθεση να σαρκάσει τον δυτικό μικροαστισμό, φέρνει τα πάνω-κάτω στο παλάτι της γνωστής οικογενείας – φανταστείτε φοβητσιάρη Άμλετ και τσαχπίνη Λαέρτη. Μόνη προϋπόθεση για να γελάσετε με την καρδιά σας είναι να έχετε μια βασική εικόνα του πρωτοτύπου. Στην ίδια σκηνή θα ανέβει η Ελένη Γερασιμίδου μ’ ένα μονόλογο για την προσφυγιά, γραμμένο πάνω της από τον Παναγιώτη Μεντή: η κυρία Αγάπη, μπροστά απ’ το σπιτικό που έχτισε με μόχθο, «Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» (7/10), εξιστορεί τα βάσανα και τις λαχτάρες του παρελθόντος, τα όνειρα και τις ελπίδες που τελικά την κρατούν φυλακισμένη. Τέλος, ανατριχίλες αναμένεται να σκορπίσει στο θέατρο η βαθιά χροιά του Σταύρου Σαλαμπασόπουλου (1/10), ο οποίος ελίσσεται σε ποικίλο ρεπερτόριο, περνώντας απ’ τους Μάνο Χατζιδάκι και Θεοδωράκη στον Φρανκ Σινάτρα κι απ’ τις διάσημες ιταλικές καντσονέτες στις άριες.

Το σώμα μιλάει καλύτερα

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 3
«Commun»

«Μερικές φορές στη ζωή δημιουργείται σύγχυση κι ο μόνος διάλογος που βγάζει νόημα είναι ο χορός», λέει ένα πολυποσταρισμένο γνωμικό στη σφαίρα του διαδικτύου, το οποίο ταιριάζει γάντι με τη σημερινή κατάσταση και την πρόθεση του φεστιβάλ να δώσει χώρο στο σώμα. Αρχικά, το νέο πείραμα της ομάδας Creo Dance Company της Πωλίνας Κρεμαστά με τίτλο «Commun» κάνει στάση στο φεστιβάλ (2/10), παρουσιάζοντας τέσσερα χορευτικά σόλο, τα οποία αντλούν το υλικό τους απ’ τη συλλογική εμπειρία. Η χορογράφος είχε απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα κατά την προετοιμασία του έργου, συλλέγοντας κινησιολογικά εργαλεία από εκατό και πλέον άτομα. Αντίστοιχη ανυπομονησία έχουμε για τη νέα δουλειά της Λαρισινής Αναστασίας Μπρουζιώτη, το κουαρτέτο «Dear Arms», που κάνει πρεμιέρα στις 10/10.

Έχουν μέρη για να βγεις τα Σεπόλια;

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 4
«ΧΟΜ»

Ένα από τα λίγα μαγαζιά που έχει ξεπεράσει τα όρια του τέταρτου διοικητικού διαμερίσματος, φέρνοντας κόσμο από άλλες περιοχές, είναι το «ΧΟΜ» (Κρέοντος 119, 2105131331) δίπλα στο μετρό: μια στιλάτη καφετέρια, με οικονομικές brunch λιχουδιές, προσεγμένα πιάτα και έμφαση στα κοκτέιλ. Όμως, αυτό που μόνον οι καλοφαγάδες γνωρίζουν είναι το πικάντικο «Ρόδι» στη γωνία Ρόδου και Κρέοντος (2105154376) με αρμένικα κεμπάπ μαζί με χειροποίητες πίτες, λαχματζούν και σις ταβούκ, συνοδεία κρασιού από ρόδι που είναι παραδοσιακό στην Αρμενία.

Ανάσες σε Σκουζέ κι Ακαδημία Πλάτωνος

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 5
Ακαδημία Πλάτωνος

Σε απόσταση ούτε δέκα λεπτών από το θέατρο, άγνωστοι πνεύμονες πρασίνου περιμένουν τους ενημερωμένους περιπατητές. Ανεβαίνοντας την οδό Πρεβέζης, η οποία καταλήγει στο Λόφο Ιππείου Κολωνού, θα βρείτε το Λόφο Σκουζέ και το ομώνυμο παρκάκι, ένα ξεκούραστο αλσύλλιο τσέπης, στην κορυφή του οποίου είναι χτισμένος ο πέτρινος ναός του Αγίου Αιμιλιανού. Εκεί οδηγεί μια ελικοειδής διαδρομή με λιθόκτιστα σκαλοπάτια, ενώ μουριές, ελιές, κυπαρίσσια και πεύκα δίνουν την αίσθηση της απόδρασης – αίσθηση που φουντώνει αν περάσουμε απ’ την άλλη πλευρά της Λένορμαν, σε μια έκταση εκατόν πενήντα στρεμμάτων, ανεξερεύνητη για τους περισσότερους Αθηναίους.

Είναι η Ακαδημία Πλάτωνος, η ευρύτερη περιοχή όπου στα αρχαία χρόνια λειτουργούσε η περίφημη φιλοσοφική σχολή και πλέον αποτελεί έναν μεγάλο χώρο πρασίνου με πολλά δέντρα και φυτά, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται αρχαιολογικό πάρκο με ευρήματα απ’ τον 4ο π.Χ. αιώνα. Δραστήρια κυψέλη και ζωογόνο δύναμη για το πάρκο αποτελεί το συνεργατικό καφενείο που λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο (Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνους, 2112217260), με χαμηλές τιμές κι εναλλακτική οπτική.


Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 6

Φεστιβάλ Ηλιούπολης // Mπίρα, παγωτό κι ακόμη να ’ρθει ο «Γκοντό»

Μουσική μέσα στο πράσινο

Η γειτονιά με τις περισσότερες κυκλικές πλατείες στην Αθήνα έχει το δικό της δημοτικό φεστιβάλ κάθε αρχή της σεζόν, σε ένα θέατρο («Δημήτρης Κιντής») που φωλιάζει ανάμεσα σε ψηλά πεύκα κι ένα από τα ομορφότερα άλση της πόλης. Μάλιστα, όσο κρατούν οι εκδηλώσεις, δημοτικό πουλμανάκι εξυπηρετεί τους θεατές από και προς το μετρό (πληροφορίες: 2109940699).

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 7
Παυλίνα Βουλγαράκη

Μέσα στο πράσινο, ως γνωστόν, οι συναυλίες παίρνουν την πιο ατμοσφαιρική τους διάσταση, οπότε σημειώνουμε το αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη (13/9) με τους Μανώλη Μητσιά, Δώρο Δημοσθένους και την κόρη του, Μαρία Κηλαηδόνη, να ζωντανεύουν την ιστορία του μοναδικού μουσικού με γλυκά, αγαπημένα κομμάτια. Επίσης, η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει με τη φωνή της Παυλίνας Βουλγαράκη (20/9, είσοδος ελεύθερη). Η τραγουδοποιός που περνάει απ’ το συναίσθημα του έντεχνου σ’ εκείνο του ροκ ή ακόμη της electro-twisted παράδοσης (θυμηθείτε το «Φέρ' τα μου όλα πίσω», με συμμετοχή του Ψαραντώνη), υπογράφοντας μάλιστα τους στίχους των περισσότερων τραγουδιών, ξαναδιαβάζει τη δισκογραφία της με ποπ διάθεση.

Ακόμη να κλείσεις εισιτήριο;

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 8
«Περιμένοντας τον Γκοντό»

Πολλές και σημαντικές οι παραστάσεις που φιλοξενεί φέτος το Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», είτε πρόκειται για επαναλήψεις είτε για φετινές πρεμιέρες, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα για την επαύριο των θεατρικών χώρων ελέω πανδημίας βρήκε εκτόνωση στις ανοιχτές σκηνές. Έτσι, πέρα απ’ τη «Μήδεια» του Μποστ με τον Μάκη Παπαδημητρίου, το πολυσυζητημένο «Στέλλα Κοιμήσου» κι άλλες παραστάσεις που θα παιχτούν και σε άλλα δημοτικά φεστιβάλ, εδώ θα έχετε την τελευταία ευκαιρία να δείτε το σαιξπηρικό «Ριχάρδος Β΄ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» με τον Τάσο Νούσια (14/9), μια παράσταση του ’18 που συζητήθηκε για τη δυναμική υπογραφή της σκηνοθέτριας Μαρλένε Καμίνσκι που ψυχογραφεί το βάρος του συντετριμμένου πρώην βασιλιά και, αφετέρου, το πολυσυζητημένο «Περιμένοντας τον Γκοντό», τη νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα με τους Σπύρο Παπαδόπουλο, Θανάση Παπαγεωργίου, Άρη Σερβετάλη και Ορφέα Αυγουστίδη, στην τελευταία της στάση προτού φύγει για το Ηρώδειο.

Γύρω γύρω απ’ τις πλατείες

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 9
«Garage»

Χάρη στην ακτινωτή της ρυμοτομία, η Ηλιούπολη προσφέρεται για βόλτες από πλατεία σε πλατεία με το αμάξι, χωρίς να συναντάς κίνηση ή πολλά φανάρια. Οπότε, ένα γρήγορο χτένισμα της περιοχής θα σας βγάλει στα πιο ζωντανά της στέκια. «Μικρές Κυκλάδες» το μεσημέρι για φρέσκες ψαριές απ’ τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά και τις γύρω Κυκλάδες, όπως τις περιποιούνται οι νησιώτες σεφ Γιάννης Καρακατσάνης και Σταύρος Σπανέλης, ενώ το απογευματάκι θέλει ένταση κι αλκοόλ προτού καταλήξουμε στην είσοδο του θεάτρου.

Εδώ, οι στάνταρ επιλογές είναι δύο: ο βασιλιάς της Ηλιούπολης, το «Garage» (Ηρώων Πολυτεχνείου 3, 2109945603), όπου πίνεις το κοκτέιλ σου παρέα με ντεπόζιτα, κινητήρες και άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων, καθώς και το τιμιότατο «Shakesbeer» (Ηρώων Πολυτεχνείου 17, 2109902566) με πάνω από εκατόν είκοσι ετικέτες κι αρκετά βαρέλια για να χαθείς στον κόσμο του ζύθου, παρέα με πληθωρικές μερίδες που εστιάζουν στο κρέας. Πριν ή μετά, στριμώξτε μια στάση στο «L’ arte del gelato» (Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 135, 2109901669): παγωτό ιταλικού τύπου δικής τους παραγωγής (από φρέσκο γάλα και φρούτα εποχής) σε άπειρες γεύσεις, μερικές από τις οποίες με αλκοόλ, που κερδίζουν βραβείο χωρίς δεύτερη σκέψη.


Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 10

Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού: Η γειτονιά που τα έχει όλα

Φεστιβάλ στο κέντρο-απόκεντρο

Εδώ και 26 χρόνια δίνει το «παρών» το θερινό πολιτιστικό γεγονός του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, φιλοξενώντας σταθερά στη σκηνή του μερικές από τις κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες και δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της πόλης στη δροσιά του Άλσους Παπάγου. Η εγγύτητα στις συγκοινωνίες, η εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο από όλα τα βορειοανατολικά προάστια σε συνδυασμό με τον ποιοτικό προγραμματισμό, κάνουν το φεστιβάλ σταθερό καλοκαιρινό προορισμό, μετά το πέρας των παραστάσεων της Επιδαύρου.

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 11
«Αντιγόνη»

Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα κλείσουν τη φετινή σεζόν, διακρίνουμε την επανάληψη της «Αντιγόνης» (17/9) σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015. Στον ομώνυμο ρόλο παραμένει η εξαιρετική Ιωάννα Παππά, ενώ τον Κρέοντα υποδύεται ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Η επιλογή του Μουμουλίδη να επεξεργάζεται από την αρχή τα κείμενα που τον άγγιξαν, ευνοεί μια δεύτερη θέαση της παράστασης, καθώς όχι μόνο η σκηνοθεσία αλλά και η σκηνογραφία παρουσιάζονται φέτος με νέα ματιά. Τη μουσική υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος, ενώ η Παναγιώτα Πανταζή ανέλαβε τη μετάφραση από το πρωτότυπο του Σοφοκλή.

Μπαρότσαρκα πόρτα πόρτα

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 12
«White Spoon»

Στην κλασική πιάτσα του Χολαργού με το που βγεις από το μετρό μπορείς να καθίσεις απευθείας ή να συνεχίσεις το «window shopping» μέχρι να βρεις το μπαρ που σου ταιριάζει. Τα τραπεζάκια πλέον απλώνονται και στο απέναντι πεζοδρόμιο, στις όχθες της Μεσογείων, στήνοντας μια διπλή περαντζάδα. «The Ritzy» (Λεωφ. Μεσογείων 242, 2106533334), «Bookali» (Λεωφ. Μεσογείων 236, 2106510676), «ΤζώννυΝτέπυ» (Λεωφ. Μεσογείων 234, 2106542082), «White Spoon» (Λεωφ. Μεσογείων 234 και Βεντούρη 1, 2106533645), χαμηλότερα η «Φυσαρμόνικα» και δύο δρόμους παραπάνω το «Bootleg» (Φανερωμένης 8, 2106511288) προσφέρουν από καφέ μέχρι aperitivo και από ελαφρύ κοκτέιλ μέχρι κρασοκατάσταση πριν από την παράσταση.

Στο «Ritzy» και το «Bookali» η μουσική κινείται σε γνωστές indie περιοχές, το «Τζώννυ Ντέπυ» ενδείκνυται για πιο χαλαρές καταστάσεις κάτω από τα πολύχρωμα φωτάκια της αυλής του και το κλασικό πλέον «White Spoon» σερβίρει εκτός από ποτά και αρκετές επιλογές φαγητού. Αντίστοιχα, η «Φυσαρμόνικα» επιλέγεται πρώτα για το νόστιμο φαγητό της με λογική μεζέ και έπειτα για κρασί ή ούζο. Στο «Bootleg», από την άλλη, η λίστα των κοκτέιλ κινείται σε tiki ρυθμούς, ιδανικούς για το αποκαλόκαιρο.

Μια καταπράσινη τρατορία

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 13
«Piu Verde»

Σε ελάχιστη απόσταση από το κηποθέατρο, λιμνούλες και γεφυράκια δημιουργούν ένα καταφύγιο κάτω από τα πεύκα του Άλσους Παπάγου. Εκεί βρίσκεται το ολόδροσο «Piu Verde» που φέτος, πέρα από τις κλασικές επιλογές του σε καφέ και ποτό, μετέτρεψε το εστιατόριό του σε ιταλική τρατορία, βάζοντας τη σφραγίδα της Μπότας στις δημιουργίες που βγαίνουν από την κουζίνα. Οι πίτσες (κόκκινες και λευκές) και τα ζυμαρικά φτιάχνονται με πρώτες ύλες απευθείας από την Ιταλία, όπως προσεκτικά επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά.

Ο εξωτερικός χώρος είναι ακόμα μεγαλύτερος λόγω των συνθηκών, ενώ η διαμόρφωση του εσωτερικού επιτρέπει να «φωλιάζουν» οι τζαμαρίες με τρόπο τέτοιο, ώστε να υποστηρίζεται η τάση του «inside-outside living», με το μέσα να μεταμορφώνεται σε μια προέκταση της αυλής. Στο άλσος, βόλτες, παιχνίδια, ποδηλατάδες, περίπατος με κατοικίδια ακόμα και απλό άραγμα στη φύση – όλα μπαίνουν στο παιχνίδι για την απαραίτητη χαλάρωση που θα προηγηθεί της θεατρικής μέθεξης.


Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 14

Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» // Μα τι έχουν πάθει όλοι με τον Βύρωνα;

Θέατρο κάτω απ’ τους Βράχους

Το φεστιβάλ των δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού που μας υποδέχεται κάθε χρόνο «Στη σκιά των βράχων», πλουτίζει και φέτος τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, φιλοξενώντας μια σειρά εκδηλώσεων και περιοδειών που το καθιστούν προορισμό για όλους τους Αθηναίους. Μπορεί οι περισσότερες συναυλίες του Σεπτεμβρίου να ακυρώθηκαν στη σκιά των νέων περιστάσεων, όμως οι θεατρικές περιοδείες καλά κρατούν, με μερικές από τις δυνατότερες παραστάσεις των τελευταίων ετών να καταλαμβάνουν τη σκηνή του.

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 15
«Στέλλα Κοιμήσου»

Ακόμη μία ευκαιρία δίνεται για το «Στέλλα Κοιμήσου» (25-26/9), το πρώτο ρεαλιστικό, αστικό δράμα του κινηματογραφικού Γιάννη Οικονομίδη που βγήκε στη σκηνή και όχι στην οθόνη και που σημείωσε αλλεπάλληλα sold out από το πρώτο του ανέβασμα το 2016. Τον φετινό χειμώνα, η παράσταση που ξεχώρισε για το βωβό φορμά της ήταν το «Mute» (23/9) με τον εντελώς σωματικό και εκφραστικό Γιώργο Χρυσοστόμου να μας αναγκάζει να κοιτάξουμε διερευνητικά απ’ την κλειδαρότρυπά του. Παράλληλα, η «Μήδεια» του Μποστ (12/9) με τον Μάκη Παπαδημητρίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, παίζει με μια εύστοχη σάτιρα στη σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ ντύνεται μουσικά με τις δημιουργίες της Monika.

Μονοήμερη στον Υμηττό

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 16
Υμηττός

Ποιος είπε ότι ένα θέαμα δεν μπορεί να γίνει μέρος εκδρομής; Φορτώστε τα απαραίτητα στο αυτοκίνητο ή στα σακίδια και αφιερώστε ολόκληρη τη μέρα στην εξερεύνηση του Υμηττού και της Καισαριανής. Η μονοήμερη ξεκινάει από νωρίς το σαββατοκύριακο στα μονοπάτια του Υμηττού, για ποδήλατο στις άπλες, περίπατο ανάμεσα στα φυλλώματα στο Αισθητικό δάσος Καισαριανής, καφέ στο αναψυκτήριο της Καλοπούλας και πικνίκ στα ξύλινα παγκάκια του λόφου. Συνεχίζεται με επίσκεψη στο δρακόσπιτο του Υμηττού, ένα μεγαλιθικό κτίσμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται μιαν ανάσα από την καρδιά της πόλης και τελειώνει με ένα πέρασμα από το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρωμάτων, στην πανεπιστημιούπολη του Καποδιστριακού (Τμήμα Γεωλογίας, 2107274112).

Μικροί και μεγάλοι γεωλόγοι θαυμάζουν τους πολύτιμους λίθους, τα σπάνια ορυκτά και τα λαμπερά, πολύχρωμα πετρώματα που εκτίθενται μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες στις προθήκες. Πριν από την επίσκεψη σας, επικοινωνήστε με το μουσείο, για να συντονιστείτε με κάποια από τις εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει, κατάλληλες για παιδιά και ενήλικες.

Για Κυκλάδες, δεξιά στο Κάραβελ

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 17
«Μπαλκόνι στις Κυκλάδες»

Είτε ξεκινάτε από το κέντρο, είτε βρίσκεστε ήδη στον Βύρωνα, οι διακοπές δεν έχουν τελειώσει και τα ελληνικά νησιά ντύνουν αισθητικά και γευστικά τη γαστρονομική εμπειρία. Στο κρητικό «Καπλάνι», απέναντι από το Κάραβελ, πληθωρικές και φίνες γεύσεις με εκλεκτά τοπικά προϊόντα σερβίρονται στα πιάτα, που πότε προέρχονται απευθείας από το συνταγολόγιο της γιαγιάς και άλλοτε κλείνουν μοντέρνα το μάτι στις πεπατημένες γεύσεις, ενώ στη «Varka» απέναντι από το καταπράσινο παρκάκι της Πλατείας Κάραβελ οι προσιτοί θαλασσινοί μεζέδες έχουν την τιμητική τους.

Κοντά στο θέατρο, στην περιοχή του Καρέα, το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες», κοιτάζει από την άνετη βεράντα του πανοραμικά την Αθήνα, με πιάτα που εμπνέονται από όλη την Ελλάδα τόσο για τους φαν του ψαριού όσο και του κρέατος. Ελληνική κουζίνα με έμφαση στην πρώτη ύλη και τη λεπτεπίλεπτη διαχείρισή της, το «Μπαλκόνι» είναι σταθερή αξία στην περιοχή του Καρέα.


Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 18

Βεάκειο // Φεστιβάλ δίπλα στο κύμα

Ανάταση με θέα το καλοκαίρι

Πολλά και διάφορα μας οδηγούν και φέτος στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, πέρα απ’ το χάζι στον ορίζοντα που προσφέρουν οι κερκίδες του στο λόφο του Προφήτη Ηλία προτού πέσει ο ήλιος κι ανάψουν οι προβολείς. Ενδεικτικά, στεκόμαστε στο μουσικό κομμάτι, στο οποίο προστέθηκε εκτάκτως ο Σωκράτης Μάλαμας μετά το χαμό που έγινε στην acoustic version συναυλία του στην Τεχνόπολη, με μία ακόμα επιτυχημένη εμφάνιση την Πέμπτη 10 του μηνός που μάλιστα είχε γίνει αμέσως sold out.

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 19
Ορφέας Περίδης

Οι μελωδίες και τα συναισθήματα ευτυχώς δεν στερεύουν τις μέρες που απομένουν, καθώς οι δεξιοτέχνες της ελληνικής μουσικής ΤΑΚΙΜ συμπράττουν με την ταλαντούχα Κατερίνα Παπαδοπούλου για ένα «Περιπλανώμενο» live (14/9) στην ιστορία και στους ήχους που γέννησε ο τόπος μας, από τη Θράκη και τον Πόντο ως την Κρήτη και τον Πειραιά. Λίγες ημέρες αργότερα, «Με δυο κιθάρες» ο Ορφέας Περίδης και ο μάστορας-των-χορδών Μανώλης Ανδρουλιδάκης μας υπόσχονται ένα αισθαντικό ταξίδι στις μουσικές τους σφαίρες (21/9), τόσο με δικά τους κομμάτια όσο και με τραγούδια που σημάδεψαν την ελληνική σκηνή.

Τσάρκα στην Τρούμπα και στα πέριξ

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 20
«Che»

Πίσω απ’ το λιμάνι, η Τρούμπα ήταν άλλοτε η πιο κακόφημη γωνιά του Πειραιά, γεμάτη καμπαρέ, πορνεία και θρυλικές ιστορίες και ανθρώπους. Την τελευταία πενταετία, όμως, εκφράζει τους πιο εναλλακτικούς μπαρόβιους λόγω των μαγαζιών που έχουν ανοίξει, τόσο στα στενά της όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Τη μεγαλύτερη φήμη συγκεντρώνει πλέον το «Che» (Kαραΐσκου 151, Πειραιάς, 2104296660), μια πολύχρωμη χασιέντα με φοίνικες, έθνικ (χειροποίητα) σχέδια και κοκτέιλ που δεν χορταίνεις, όπως και το θεατράλε «Beluga» (2ας Μεραρχίας 8-10, 2104116505) αλλά και το «Darling» (Δραγάτση 8, Πειραιάς, 2104101410) με προσεγμένα σέικερ και ενημερωμένη κάβα.

Γεύσεις πάνω στη θάλασσα

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 21
«Παπαϊωάννου»

Μια που φτάσαμε μέχρι την Καστέλα, δεν μπορούμε να μην περπατήσουμε την παραλιακή της ομορφιά, απ’ τον ιστιοπλοϊκό μέχρι τη Μαρίνα Ζέας και πάλι πίσω, όπου βραβευμένοι σεφ στρώνουν τραπέζι με θέα τη θάλασσα και τα αραγμένα σκάφη. Ως γνωστόν, εκεί βρίσκεται το «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου, το οποίο επενδύει στη νέα, θαλασσινή κυρίως, ελληνική κουζίνα με άσβεστο μεράκι, όπως και το εστιατόριο του «Παπαϊωάννου» με πάντα φρεσκότατες ψαριές, ωραίες ιδέες και μινιμαλιστική, εκλεπτυσμένη προσέγγιση.

Φυσικά, τα περισσότερα γαλόνια στην περιοχή λόγω παλαιότητας κατέχει ο «Ζέφυρος» με το μεγάλο ατού του ξύλινου open-air deck για να πιάσεις τραπέζι, όπου φρεσκάδα κι αρμύρα έχουν τον πρώτο λόγο. Αφήνοντας πίσω μας το Μικρολίμανο, ένα απ’ τα πιο ιδιαίτερα σκηνικά ξεδιπλώνεται στο πανέμορφο «Belle Amie» και το ιστορικό νεοκλασικό που εξυμνούσε ο Μπιθικώτσης, καθώς ο σεφ Μάρκο Ρόσι σερβίρει comfort ελληνικές γεύσεις με βαθιά νοστιμιά και κυκλαδίτικο ταπεραμέντο, αλλά και στο «Hams & Clams» για ψαγμένα tapas και θαλασσινά με τα σκάφη στο πιάτο.


Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 22

CT Garden Festival // Ένα φεστιβάλ γεννιεται στο Γαλάτσι

Ραντεβού στον Κήπο

Το τέλος του καλοκαιριού ήρθε αισιόδοξα χάρη στην υπόσχεση ενός νέου, πολυήμερου μουσικού φεστιβάλ που θα σπάσει το συναυλιακό εμπάργκο του χειμώνα. Έντεχνα, ρεμπέτικα, ροκ και τζαζ: απ’ όλα έχει ο μπαχτσές του City Garden που απλώνει τη σκηνή και τις καρέκλες του (θυμίζουμε ότι δεν στεκόμαστε πλέον στα live) στο προαύλιο του Christmas Theater και βάζει το Γαλάτσι στο χάρτη των φεστιβαλικών εκδηλώσεων του φθινοπώρου.

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 23
Μαρία Παπαγεωργίου

Στο πλούσιο πρόγραμμα που ξεκινάει με τους Σταύρο Σιόλα, Ευτυχία Μητρίτσα, Ρένα Μόρφη και Πέννυ Μπαλτατζή (11/9), εντοπίζουμε τόσο καταξιωμένους δημιουργούς όσο και ανερχόμενους, νέους καλλιτέχνες. Στο «Όλο το μπλε του χάρτη», ο Γιάννης Κότσιρας ταξιδεύει στα ελληνικά νησιά (12/9), στου «Καββαδία τ’ ανοιχτά» οι μελοποιήσεις του ποιητή συναντούν τις φωνές των Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστα Θωμαΐδη (14/9), ενώ στις 29/9 οι Χειμερινοί Κολυμβητές γιορτάζουν τη σαραντάχρονη πορεία τους. Τη νεότερη γενιά εκπροσωπούν μεταξύ άλλων η Μαρία Παπαγεωργίου (4/10) με την πάντα εξαιρετική φωνή της και τα Kadinelia (7/10) βάζοντας το δικό τους μουσικό λιθαράκι στην παραδοσιακή μουσική της χώρας.

Αξιοθέατα στις παρυφές της πόλης

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 24
Ομορφοκκλησιά

Να που γίνεται sightseeing στο Γαλάτσι, ενώ δεν το περιμένεις: η Ομορφοκκλησιά, η διατηρημένη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από τον 12 αι. μ.Χ. στέκεται απέναντι στην είσοδο του Άλσους Βεΐκου και αξίζει μια επίσκεψη για τις αξιοπρόσεκτες τοιχογραφίες αλλά και τον δεξιοτεχνικό γλυπτικό διάκοσμο που τη στολίζουν. Φέτος, μάλιστα, φιλοξένησε στον προαύλιο χώρο της και θεατρικές παραστάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός». Η βόλτα συνεχίζεται με καφέ στο χέρι και περίπατο στο Άλσος. Από τα ομορφότερα και εκτενέστερα σημεία πράσινου στην Αθήνα, το Άλσος Βεΐκου ενδείκνυται για βόλτες, παιχνίδι με τα παιδιά, ποδήλατο ή απλά χαλάρωση μέσα στο πράσινο και μακριά από το θόρυβο της πόλης. Από εκεί, για να περάσετε στο CT Garden αρκεί να διασχίσετε το δρόμο και να ετοιμαστείτε να πάρετε επιτέλους θέση μπροστά στη σκηνή, μια τελετουργία που πολύ έχει λείψει από τις ζωές μας όλους τους προηγούμενους μήνες.

Γεύσεις στο δρόμο με τις «Λεύκες»

Πολιτιστική αποκέντρωση: Γυρνάμε την Αθήνα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ - εικόνα 25
«Λεύκες»

Η οικογένεια των «Λευκών» απλώνεται σε τρία διαφορετικά σημεία στο Γαλάτσι, με διαφορετικές γεύσεις και διάκοσμο, αλλά πάντα με την εγγύηση ποιότητας που την ακολουθεί. Πληθωρικός ελληνισμός και μια δροσερή αυλή χαρακτηρίζει τις original «Λεύκες», όπου οι ελληνικές γεύσεις παίζουν με νέες εκδοχές. Οι φαν του κρέατος, πάλι, θα εκτιμήσουν τις διπλανές «Lefkes on the side» όπου θα βρουν ποικιλίες κοπών, premium ράτσες και βιολογικές προτάσεις. Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, το ιαπωνοπερουβιανό «Workshop by Aliento» σερβίρει nikkei γεύσεις στην πράσινη αυλή με τα πουφ και τις αιώρες, ενώ ο Άρης Χατζηαντωνίου του «MoMix» επιμελείται τη λίστα των κοκτέιλ.

Στο μπαρ κομμάτι, τώρα, το μίνιμαλ «Sorbal» (Αγ. Ειρήνης 16, 2102222337) έχει γίνει στέκι της περιοχής χάρη στην ποικιλία σε ετικέτες μπίρας και κρασιού καθώς και στον ενδιαφέροντα κατάλογο κοκτέιλ, ενώ το «Milk Bar» (Λεωφ. Γαλατσίου 135, 2102912303) είναι κομψό όσο και ιδιαίτερο και προσφέρει, πέρα από τις προτάσεις ποτού, και επιλεγμένα πιάτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.