Δήμος Αθηναίων | Βασιλίσσης Όλγας: Ευρωπαϊκός αέρας στο κέντρο της πόλης με την αρχή του Μεγάλου Περιπάτου

Ένας εντυπωσιακός πεζόδρομος σε κόκκινο χρώμα, κίτρινος ποδηλατόδρομος και περιχαρείς διαβάτες που χαίρονται τη βόλτα τους.

Βασιλίσσης Όλγας: Ευρωπαϊκός αέρας στο κέντρο της πόλης με την αρχή του Μεγάλου Περιπάτου

Μια διαφορετική πραγματικότητα απ’ όσες είχαμε συνηθίσει για το κέντρο της Αθήνας, πιο ευρωπαϊκή και συνυφασμένη με τις αρχές βιώσιμης κυκλοφορίας, που διαβάτες, ποδηλάτες κι αθλούμενοι δρομείς συνυπάρχουν με τα (λιγότερα) αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συναντούν πλέον όσοι περνάνε από την Βασιλίσσης Όλγας, ύστερα από την ολοκλήρωση του πρώτου έργου για το Μεγάλο Περίπατο. Από την Κυριακή 14 Ιουνίου, ο κεντρικός δρόμος άνοιξε ξανά για τους πολίτες με ανανεωμένη, πολύχρωμη εικόνα και νέα δεδομένα ως προς τη χρήση του.

Ένας πεζόδρομος σε κόκκινο χρώμα ξεκινά από την Βασ. Κωνσταντίνου και φτάνει ως την Βασ. Αμαλίας, ενώνοντας το Ζάππειο με το Ναό του Ολυμπίου Διός καθώς και το Παναθηναϊκό Στάδιο με το Σύνταγμα (και κατ’ επέκταση με την Ερμού και την Διονυσίου Αρεοπαγίτου), σε μια διαδρομή που χαίρεσαι να περπατάς. Πάνω από δέκα χιλιάδες τ.μ. νέου δημόσιου χώρου παραδόθηκαν σε κατοίκους κι επισκέπτες, καθώς τα σήματα στις συμβολές της οδού πληροφορούν πως η οδός μετατράπηκε σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει πως μόνον συγκεκριμένες περιπτώσεις (όπως οι μόνιμοι κάτοικοι και τα οχήματα τροφοδοσίας) μπορούν να διέρχονται με ΙΧ, ειδάλλως η δημοτική αστυνομία –είτε πεζή ή σε ποδήλατα– είναι παρούσα, ώστε να προτείνει εναλλακτικές λύσεις στους οδηγούς.

Δήμος Αθηναίων | Βασιλίσσης Όλγας: Ευρωπαϊκός αέρας στο κέντρο της πόλης με την αρχή του Μεγάλου Περιπάτου - εικόνα 1

Ξεχωριστή λωρίδα απευθύνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στους χώρους του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, στα οχήματα έκτακτης ανάγκης και στις υπόλοιπες εξαιρέσεις οχημάτων, όπως προβλέπονται από το νέο κυκλοφοριακό καθεστώς. Επίσης, παράλληλα με τον ποδηλατόδρομο, εκεί που περνούν οι γραμμές του τραμ, έχει διαμορφωθεί μια διαδρομή για ποδήλατο σε κίτρινο χρώμα, με αντανακλαστικές και αντιολισθητικές βαφές. Η διαδρομή αυτή θα ισχύει μέχρι να τεθεί ξανά σε λειτουργία το τραμ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.