Διαβάστε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Ξενάκη, πρωτοπόρου εικαστικού που έφυγε από τη ζωη

Ο εικαστικός του κώδικας συνομίλησε με τη διεθνή πρωτοπορία και περιλαμβάνει πολλά περισσότερα που αξίζει να ανακαλύψει κάνεις, από το γεγονός ότι το έργο του διακόσμησε το προηγούμενο πρωθυπουργικό γραφείο.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Ξενάκη, πρωτοπόρου εικαστικού που έφυγε από τη ζωη

«Την άμεση πολιτική δήλωση δεν τη θεωρώ έργο τέχνης. Δεν με αφορά. Αλλιώς θα κατέβω στο δρόμο, θα ρίξω πέτρες, όπως έκανα το Μάη του '68. Πιστεύω ότι η τέχνη έχει άλλο ρόλο απ' την πολιτική. Ίσως δεν έχει στόχο. Έχω κάνει έργα στο παρελθόν που είχαν μια μεγαλύτερη αμεσότητα ως προς την πολιτική, επηρεασμένος και από τις αναρχικές θεωρίες του Μπακούνιν. Όπως το περιβάλλον που είχα κάνει το '71 στο Βερολίνο -αποτελούταν από ένα σκοτεινό δωμάτιο με καπνούς και τυπωμένες ερωτήσεις με τον τίτλο ‘‘Πρόβλημα’’, όπως π.χ. ‘‘Πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι το δωμάτιο;’’- ή επί Χούντας που πρότεινα να βάλουμε συρματοπλέγματα στην Ακρόπολη και να αρχίσουμε να βομβαρδίζουμε. Αν ποτέ κάνω αναδρομική, θέλω να τα δείξω αυτά τα έργα. Η τέχνη δεν λύνει βέβαια τίποτε. Αν όμως σε βοηθήσει να ξεπεράσεις όλα τα απλοϊκά μηνύματα που προσλαμβάνεις και σε οδηγήσει στο να σκεφτείς, τότε έχω πετύχει κάτι. Αυτό ζητώ εγώ, τη σκέψη».

Αυτά μας έλεγε ο Κωνσταντίνος Ξενάκης στην συνέντευξη που μας παραχώρησε το 2007 με αφορμή την τότε έκθεση του στο Μουσείο Herakleidon. Δυστυχώς αυτήν την αναδρομική δεν την έχουμε δει ακόμη, σίγουρα όμως το έργο του συνέβαλε στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, συνομίλησε με τη διεθνή πρωτοπορία των δεκαετιών του '60-'70 και πάει ακόμη πιο πίσω από τα χαρακτηριστικά σύμβολα και κωδικούς, από την τεχνολογία, το περιβάλλον και την οργάνωση της πόλης, που μελετούσε συστηματικά. Όπως είχε αναδείξει η έκθεση του που είχε επιμεληθεί ο Εμμανουήλ Μαυρομάτης στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2003 σημαντικές αναφορές του έργου του αποτελούν το θέαμα «Έκ-στασις», με ηλεκτροκινητικά γλυπτά, μουσική J. Bruzdowicz και συμμετοχή των μίμων Jaroszewics - Marceau (Παρίσι, 1969) αλλά και «Οι κώνοι που έβγαζαν καπνούς», το 1972, στο δημόσιο χώρο μπροστά στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και την ίδια περίπου εποχή, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα. Ο εικαστικός πέθανε το Σάββατο 6 Ιουνίου σε ηλικία 89 ετών/

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική. Σπούδασε στο Παρίσι (1956-1961), αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, καθώς και ζωγραφική. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στη Σουηδία, το 1969 (Sôdertalje Konsthal). Δίδαξε στο Βερολίνο και στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1973. Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα το 1971, μέσα στην δικτατορία των συνταγματαρχών, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα. Η έκθεση του είχε λειτουργήσει σαν μια τολμηρή παρέμβαση σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι επισκέψεις του στην Ελλάδα πυκνώνουν και, βαθμιαία, αρχίζει να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Το 1996, τιμώντας την αιγυπτιώτικη καταγωγή του, παρουσιάζει στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο αναδρομική έκθεση με τίτλο Η Επιστροφή του Καλλιτέχνη, 1958-1996. Στην Ελλάδα εκθέτει σε τρία μέρη την αυτοβιογραφική σειρά με τίτλο Το βιβλίο της ζωής (1995, 1997, 2003), ενώ το 2003 γίνεται και αναδρομική παρουσίαση έργων του της τελευταίας εικοσαετίας (Κ.Μ.Σ.Τ., Θεσσαλονίκη). Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει δύο μονογραφίες για το έργο του, το 1995 και το 2009.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.