Το ερευνητικό πρότζεκτ της Γεωργίας Σαγρή επιστρέφει την πιο κατάλληλη στιγμή

Μέσα από την «Ίαση», η διεθνής καλλιτέχνης μελετά τα τραύματα στο συλλογικό σώμα, τα οποία διαφαίνονται βαθύτερα με την κρίση της πανδημίας.

Το ερευνητικό πρότζεκτ της Γεωργίας Σαγρή επιστρέφει την πιο κατάλληλη στιγμή

«Παθαίνω συχνά κρίσεις πανικού». «Είμαι χρόνια άνεργη, και έχω αγοραφοβία». «Θέλω να εξασκήσω τη φωνή μου γιατί δεν αισθάνομαι αρκετά θαρραλέος». Τα αιτήματα που δέχτηκε η Γεωργία Σαγρή προ κορονοϊού για το δεύτερο μέρος του έργου της «Ίαση» –το οποίο είχε ξεκινήσει στο Λονδίνο τον Ιανουάριο και είχε δρομολογηθεί για την Αθήνα την άνοιξη– ήταν πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα, φέρνοντας στην επιφάνεια τα πολλά πρόσωπα του τραύματος που εγγράφονται στο σώμα της πρωτεύουσας. Μερικούς μήνες μετά, το τραύμα έχει γίνει βαθύτερο. «Είμαστε όλοι άρρωστοι», έγραφε στο ArtForum η διεθνής καλλιτέχνις, η οποία επανεκκινεί το πρότζεκτ «Ίαση» την καταλληλότερη μάλλον στιγμή.

Το ερευνητικό πρότζεκτ της Γεωργίας Σαγρή επιστρέφει την πιο κατάλληλη στιγμή - εικόνα 1
Γεωργία Σαγρή, Stage of Recovery, μετ: Η σκηνή της ανάρρωσης, 2020, ξύλο, ύφασμα, αφρός, 250 x 250 x 56 εκ.
Το ερευνητικό πρότζεκτ της Γεωργίας Σαγρή επιστρέφει την πιο κατάλληλη στιγμή - εικόνα 2
Γεωργία Σαγρή, IASI (Recovery), μετ: 'Ιαση (Ανάρρωση), 2020, ατομική έκθεση ΊΑΣΗ, Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020, Mimosa House, Λονδίνο

Οι εργασίες στον ανεξάρτητο χώρο τέχνης Tavros ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές ημέρες: το γλυπτό της Γεωργία Σαγρή, μια μαλακή σκηνή, η λεγόμενη «Σκηνή της Ανάρρωσης», έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της πρώην βιοτεχνίας στην περιοχή του Ταύρου. Βάσει του νέου προγραμματισμού, οι ατομικές συνεδρίες ξεκινούν την Δευτέρα 18 Μαΐου, μια και οι συνθήκες πλέον το επιτρέπουν.

Οι συμμετέχοντες που έχουν ήδη επιλεγεί (με τους οποίους η Σαγρή τελούσε διαδικτυακές συνεδρίες κατά τη διάρκεια του lockdown) θα έρθουν σε επαφή κατά μόνας με την καλλιτέχνιδα. Μέσα από τις φωνητικές, αναπνευστικές και κινησιολογικές ασκήσεις, τις οποίες η Σαγρή έχει δημιουργήσει κι αναπτύξει από την πολύχρονη εμπειρία της στην περφόρμανς, οι συμμετέχοντες θα βρουν τους δικούς τους τρόπους παρατήρησης του πόνου και του τραύματος τους και εν γένει θα δημιουργήσουν τρόπους ανάρρωσης και αυτο-θεραπείας.

Το ερευνητικό πρότζεκτ της Γεωργίας Σαγρή επιστρέφει την πιο κατάλληλη στιγμή - εικόνα 3
Γεωργία Σαγρή, Breathing (5-1-5), μετ: Αναπνοή (5_1_5), 2020, Βίντεο υψηλής ανάλυσης, με ήχο, διάρκεια 39'

Η Σαγρή, από την πλευρά της, μπαίνει σε ρόλο διακομιστή του συλλογικού τραύματος: δουλεύοντας με κάθε άτομο ξεχωριστά, επεξεργάζεται τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων και σημειώνει σταδιακά τα σημεία που εντοπίζεται πόνος, σφίξιμο, μούδιασμα ή έντονη φόρτιση στα σώματά τους. H καλλιτέχνις καταγράφει τα δεδομένα σε σχέδια, κείμενα και αντικείμενα-«χάρτες σώματος», τηρώντας πάντα το πρωτόκολλο της ανωνυμίας.

Ύστερα από το πέρας όλων των συνεδριών, διάστημα που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες περίπου, κάποια από αυτά τα στοιχεία θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Tavros (8/6), η οποία θα ξεκινήσει με το έργο-περφόρμανς «Αναπνοή 5_1_5» από την Σαγρή. Έπειτα, η «Ίαση» θα ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, στο χώρο DeAppel, και για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει την πορεία της στο χώρο της Γεωργίας Σαγρή Ύλη[matter]HYLE στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.