Quarantine Jam: Το Trust in Play καταπολεμά το φόβο της καραντίνας παίζοντας διαδικτυακά

Λίγο πριν συντονιστούμε στο πρώτο παιχνιδιάρικο jamming από την οθόνη του υπολογιστή μας, μιλάμε με την Μαρία Σαριδάκη για όλες τις λεπτομέρειες.

Quarantine Jam: Το Trust in Play καταπολεμά το φόβο της καραντίνας παίζοντας διαδικτυακά

To Trust In Play είναι ένα δραστήριο, διεθνές δίκτυο νέων ανθρώπων που ασχολείται με το σχεδιασμό αστικών παιχνιδιών. Επαγγελματίες από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, ακτιβιστές και καλλιτέχνες από πολλές και διάφορες χώρες πειραματίζονται αντιμετωπίζοντας την πόλη ως πεδίο παιχνιδιού. Με κεντρικό συντονιστή το Goethe Institut Athen και σε συνεργασία με διάφορους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, το καινοτόμο δίκτυο οργανώνει δράσεις, όπου μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού στο δημόσιο χώρο, οι πολίτες-συμμετέχοντες συνεργάζονται, χτίζουν σχέσεις, σκαρφίζονται τρόπους να χακάρουν τους κανόνες, κερδίζουν ή χάνουν, ανακαλύπτοντας εκ νέου τη σχέση τους με τον δίπλα αλλά και την ίδια την πόλη ως χώρος συμβίωσης.

Εν καιρώ καραντίνας, το Trust In Play ετοιμάζει ένα (ή και περισσότερα) Quarantine Jam. Παίκτες-συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο, τόσο την Ελλάδα και την Ολλανδία όπου έχει σταθερές βάσεις το δίκτυο, όσο και από άλλες χώρες που έχει επισκεφθεί το νομαδικό παράρτημα του Trust In Play, πρόκειται να συντονιστούν από τις οθόνες τους, εξερευνώντας το σχεδιασμό παιχνιδιών στις νέες συνθήκες απομόνωσης. Το κάλεσμα είναι εντελώς ανοικτό, σε σχεδιαστές και μη, έμπειρους των παιχνιδιών ή πρωτάρηδες, αρκεί κάθε ενδιαφερόμενος να συνδεθεί στην πλατφόρμα, στις 14:00 ώρα Ελλάδος. Η Μαρία Σαριδάκη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Trust In Play μιλά στο «α» για όλες τις λεπτομέρειες.

Quarantine Jam: Το Trust in Play καταπολεμά το φόβο της καραντίνας παίζοντας διαδικτυακά - εικόνα 1

Τι είναι το Quarantine Jam που ετοιμάζετε;
Είναι μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά και να δημιουργήσουμε παρέα, ενώ βρισκόμαστε στα σπίτια μας! Ήταν μια ιδέα που είχαμε για να καταπολεμήσουμε αυτό το αίσθημα του φόβου και της απομόνωσης. Είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε θέλει να πάρει μέρος σε μια ανοιχτή δημιουργική διαδικασία, να μπει σε ομάδες και να σχεδιάσει ένα παιχνίδι, ένα καλλιτεχνικό έργο, μια αλληλεπιδραστική ιστορία ή ακόμα και μια αστεία παιγνιώδη συνταγή μαγειρικής.

Τι συμβαίνει σε ένα τζαμάρισμα;
Καλλιτέχνες συναντιούνται και αυτοσχεδιάζουν με στόχο την καινοτομία και την μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό ακριβώς θα δοκιμάσουμε να ζήσουμε κι εμείς, αξιοποιώντας διάφορα τεχνολογικά εργαλεία, τη φωνή, το σώμα μας και τη φαντασία μας! Θα γίνει στα αγγλικά καθώς απευθύνεται σε ανθρώπους από όλο τον πλανήτη.

Quarantine Jam: Το Trust in Play καταπολεμά το φόβο της καραντίνας παίζοντας διαδικτυακά - εικόνα 2

Μπορεί μια πόλη να είναι πεδίο παιχνιδιού, ακόμη και σε συνθήκες καραντίνας;
Η πόλη ήταν πάντοτε ένας τόπος που προσκαλεί και εμπνέει. Είτε βρισκόμαστε και μπορούμε να περιπλανηθούμε σε αυτή, είτε σαν ιδέα που τη φέρνουμε στα κείμενα, στις συζητήσεις και στα όνειρα μας. Πόσο μάλλον τώρα που εν μέσω μιας κατάστασης φόβου, αγωνίας και απαγορεύσεων, μοιάζει να γίνεται ου-τόπος. Ο αστικός χώρος ήταν πάντα ένα μέρος υπό διεκδίκηση και σε συνεχή αλλαγή. Το παιχνίδι ήταν και είναι ιδανικός τρόπος να έρθουμε κοντά και να δημιουργήσουμε τόπους που αντιτίθενται στις συνηθισμένες, κλειστές και ίσως για λίγους, χρήσεις. Μέσα από κοινές εμπειρίες μπορούμε να καταλάβουμε τον αστικό χώρο, κι εννοώ τόσο την κατανόησή του όσο και την καθαυτή κατάληψη, έστω και προσωρινή. Το παιχνίδι στον αστικό χώρο είναι μια μορφή ουσιαστική οικειοποίησης και συνύπαρξης.

Έστω κι από την οθόνη του υπολογιστή μας;
Ναι. Για όσο διαρκέσει αυτή η δοκιμασία, μπορούμε να μιλάμε, να δημιουργούμε και να διεκδικούμε τον αστικό χώρο έστω και σε φαντασιακό επίπεδο ή επίπεδο σχεδιασμού.

Τι σημαίνει εμπιστοσύνη στο παιχνίδι;
Η σχέση του παιχνιδιού με την εμπιστοσύνη είναι πολύπλευρη. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητο στοιχείο σε οποιοδήποτε παιχνίδι. Φαντάσου πως είναι να παίζεις κρυφτό με κάποιους που δεν ξέρεις αν γνωρίζουν ή αν θα τηρήσουν τους κανόνες. Από την άλλη ακόμη και το να κάνει κάποιος ζαβολιά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χάνει την εμπιστοσύνη μας, φτάνει να το χειριστεί ώριμα στη συνέχεια. Χτίζουμε εμπιστοσύνη ο ένας με τον άλλο παίζοντας και προσπαθώντας να βρούμε ο ένας τα όρια του άλλου. Είναι επίσης η εμπιστοσύνη που έχουμε στο παιχνίδι ότι μπορεί να αποτελέσει έναν ασφαλή τόπο επικοινωνίας, συνύπαρξης και βελτίωσης μέσα από τα λάθη μας. Τέλος, υπάρχουν παιχνίδια που έχουν σαν στόχο να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και να δέσουν μια ομάδα, ή παιχνίδια όπως κάποια από αυτά που σχεδιάζονται στο Trust in Play που αναζητούν τις εντάσεις σε ζητήματα εμπιστοσύνης προς τους συνανθρώπους μας, τις δομές, την εξουσία, την τεχνολογία. Στο Trust in Play θέλαμε από την αρχή να στήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης δοκιμάζοντας ανοιχτά μοντέλα συνεργασίας και συνύπαρξης με τους σχεδιαστές μας από όλο τον κόσμο.

Quarantine Jam: Το Trust in Play καταπολεμά το φόβο της καραντίνας παίζοντας διαδικτυακά - εικόνα 3

Τα παιχνίδια σας, ειδικά στο κομμάτι του community building και της εμπιστοσύνης, απαιτούν σωματική επαφή. Πώς δουλέψατε για τις νέες, εξ αποστάσεως συνθήκες;
Παρόλο που στα παιχνίδια πόλης το σώμα παίζει μεγάλη σημασία, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη σωματικής επαφής, ούτε καν ταυτόχρονης συνύπαρξης. Φαντάσου για παράδειγμα το PokemonGo, το οποίο παίζεται στην πόλη από πολλούς παίκτες χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται στο ίδιο μέρος. Ήδη αρκετά από τα παιχνίδια του Trust in Play αξιοποιούσαν την τεχνολογία και την εξ αποστάσεως αλληλεπίδραση. Από την άλλη, όσα έχουν έντονο το σωματικό στοιχείο, θα αποκτήσουν διαφορετικές μορφές, αναζητώντας τους νέους τόπους και τις νέες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Σχεδιάζουμε από απόσταση, για να βρεθούμε σύντομα όλοι κοντά. Αυτή ακριβώς η αναπάντεχη συνθήκη που υπάρχει στις ζωές όλων μας, φέρνει στους σχεδιαστές μας νέες προκλήσεις. Η διερεύνηση μίας οικειότητας από απόσταση και ο σχεδιασμός με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πώς επαναπροσδιορίζεται ο δημόσιος χώρος σε συνθήκες πανδημίας και εγκλεισμού;
Νοιώθω ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορέσουμε να δώσουμε ορισμούς. Θα ήθελα να επαναλάβω τα λόγια της Naomi Klein ότι ο ιός αυτός μας αποδεικνύει πόσο πολύ συνδεόμαστε ο ένας με τον άλλο ενώ τα προστατευτικά μέτρα μας ζητούν να απομονωθούμε για να επιβιώσουμε. Η συμμετοχικότητα, η δημιουργικότητα, η επιμονή και η αλληλεγγύη που θα δείξουμε είναι αυτά που θα ορίσουν τις ζωές και κατά συνέπεια τον δημόσιο χώρο στην επόμενη μέρα. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής, προσπαθώντας να αναπαράγουμε κομμάτια της προηγούμενης κανονικότητας μέσα από την τεχνολογία, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτή η κανονικότητα έχει ήδη αλλάξει.

Εξήγησέ μας, με δυο λόγια, τι παιχνίδια/πράγματα θα γίνουν στο πρώτο σας διαδικτυακό jam;
Το πρώτο μας jam είναι ένα πείραμα και για αυτό ακριβώς δεν θέλαμε να είναι αποκλειστικά για σχεδιαστές παιχνιδιών. Μπορεί να είναι η αρχή για ένα ψηφιακό παιχνίδι, ένα επιτραπέζιο, για έναν παιγνιώδη τρόπο επικοινωνίας ή η ευκαιρία για έναν νέο αλληλεπιδραστικό τρόπο μέσα από τον οποίο θα προκύψουν ιστορίες ή τραγούδια. Προσπαθήσαμε να προετοιμάσουμε τους συμμετέχοντες ανοίγοντας νωρίτερα τη συζήτηση του τι είδους παιγνιώδεις αλληλεπιδράσεις και έργα θα ήθελαν να σχεδιάσουν.

iTo Trust in Play: European School of Urban Game Design, συνδιοργανώνεται από μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανισμών, με συντονιστή το Goethe Institut Athen και με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.