Οδηγός κορωνοϊού: Πώς να (μην) βγείτε στην Αθήνα τις ημέρες της καραντίνας

Τα βήματα που πρέπει να κάνετε για τις λίγες, αναγκαίες μετακινήσεις που επιτρέπονται, σύμφωνα με το νέο καθεστώς κυκλοφορίας.

Οδηγός κορωνοϊού: Πώς να (μην) βγείτε στην Αθήνα τις ημέρες της καραντίνας

Τις τελευταίες εβδομάδες, η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην τη ζωή μας, τουλάχιστον τρεις φορές: πρώτα έκλεισαν τα σχολεία και οι περισσότεροι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να δουλεύουν απ’ το σπίτι, έπειτα έπεσαν ρολά σε χώρους εστίασης και η πόλη ερήμωσε με τη συνειδητή απομόνωση των περισσότερων, πολιτών ενώ το τρίτο ορόσημο συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 22/3, όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών» ως ύστατο μέτρο αντιμετώπισης του ιού.

Από το πρωί της 23ης Μαρτίου, η μετακίνηση εκτός της μόνιμης κατοικίας επιτρέπεται μόνο με προηγούμενη ενημέρωση του κράτους μέσω συγκεκριμένων εγγράφων ή τηλεφωνικών μηνυμάτων. Επίσης το όριο επιβατών σε ένα αυτοκίνητο είναι τα δύο άτομα (οδηγός και συνοδηγός). Σε περίπτωση ελέγχου, κάθε πολίτης πρέπει να μεταφέρει την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του και να έχει ήδη δηλώσει –με κάποιον από τους διαθέσιμους τρόπους που θα αναλύσουμε στη συνέχεια– το λόγο για τον οποίο βρίσκεται έξω. Κατ΄ αναλογία με τους περιορισμούς που τέθηκαν σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, οι επιλογές που δίνονται είναι πολύ συγκεκριμένες, μειώνοντας τις εξόδους στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, αλλά υπάρχει πρόληψη για σωματική άσκηση και επίσκεψη συγγενών. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο των € 150.

Μετακίνηση από και προς την εργασία

Για όσα επαγγέλματα δεν είναι εφικτή η τηλεργασία και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, αριθμός που δεν είναι λίγος αν αναλογιστεί κάποιος τις βιομηχανικές μονάδες, τις οικοδομές αλλά και εταιρίες που παραγνωρίζουν τα μέτρα ασφαλείας, προβλέπεται ξεχωριστή πάγια άδεια. Συγκεκριμένα, απαιτείται η βεβαίωση μετακίνησης τύπου Α, η οποία περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, τόπο εργασίας, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος (εάν χρησιμοποιείται όχημα) και ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Σε περίπτωση μισθωτού εργαζόμενου, η δήλωση συμπληρώνεται από τον εργοδότη, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ενώ σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, γίνεται από τον ίδιο.

Λοιπές εξαιρέσεις

Σε όλες τις υπόλοιπες εξαιρέσεις που καλύπτονται από το νέο καθεστώς κυκλοφορίας, οι δηλώσεις εξόδου είναι άπαξ, οπότε είναι υποχρεωτικές πριν από κάθε έξοδο, και συμπληρώνονται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Οι λόγοι που δικαιολογούν την περιστασιακή μετακίνηση είναι οι εξής:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
Σημείωση: Λόγω της αλλαγής της κατάστασης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε –για όλα τα φαρμακεία της Αττικής, πλην Πειραιά– νέο ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα.
2. Μετάβαση σε (εν λειτουργία) κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (π.χ. super market, mini market, φούρνο κ.ο.κ.), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (όπως συγγενείς τρίτης ηλικίας)
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση), υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων και γονέων που τελούν σε διάσταση όπου είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Οι τρόποι για να δηλώσετε την πρόθεση εξόδου σας για έναν από τους παραπάνω λόγους ώστε να είστε έννομοι είναι τρεις. Ο πρώτος τρόπος είναι συμπληρώνοντας τη βεβαίωση μετακίνησης τύπου Β από την επίσημη ιστοσελίδα (πρέπει να την εκτυπώσετε πρώτα).

O δεύτερος γίνεται μέσω τηλεφωνικού μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Σε αυτή την περίπτωση σημειώνετε το λόγο μετακίνησης με αριθμό 1 έως 6, σύμφωνα με το άνωθεν σύστημα αρίθμησης, κενό, το ονοματεπώνυμό σας και τη διεύθυνση κατοικίας σας (παραδείγματος χάρη: 1 κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση κατοικίας). Θα λάβετε απάντηση επιβεβαίωσης και σε περίπτωση ελέγχου καλείστε να δείξετε το SMS.

Ο τρίτος τρόπος είναι πολύ πιο απλός (και επισφαλής σε περίπτωση ελέγχου). Μπορείτε να γράψετε σε ένα λευκό χαρτί το λόγο μετακίνησης, τηρώντας φυσικά τις διαθέσιμες επιλογές της φόρμας, ακολούθως με τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, λόγο μετακίνησης, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.