Εγκαίνια Εβδομάδας | Η κοσμολογία του Στήβεν Αντωνάκου δίπλα στη ρώσικη πρωτοπορία

Το νέο αφιέρωμα στο MOMus Άλεξ Μυλωνά κι άλλες επτά εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή σας αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η κοσμολογία του Στήβεν Αντωνάκου δίπλα στη ρώσικη πρωτοπορία

5 artists

Δύο χρόνια μετά το «6 artists» κι κάμποσες ατομικές εκθέσεις, η σημαντική γκαλερί της Ελένης Κορωναίου επιστρέφει στην ομαδική παρουσίαση διεθνών υπογραφών: «5 artists» που δραστηριοποιούνται στη ζωγραφική παρουσιάζονται, ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε τον νεοϋορκέζο Liam Everett με τους πίνακες «οθόνες», όπως ο ίδιος αποκαλεί τα έργα του, τον πρωτοπόρο Helmut Middendorf, τον Gerasimos Floratos και τον Alex Hubbard με την χαρακτηριστική ένταση στα χρώματά τους, αλλά και τον περισσότερο μίνιμαλ Πάνο Παπαδόπουλο από την Αθήνα. Εγκαίνια την Παρασκευή 6/3 (8 μ.μ.).

iEleni Koroneou Gallery | 6/3-9/5 | Τρ.-Παρ.: 12-6 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Άνω βόλτα, κάτω βόλτα

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η κοσμολογία του Στήβεν Αντωνάκου δίπλα στη ρώσικη πρωτοπορία - εικόνα 1

Τολμηροί φωτογράφοι του σήμερα, των οποίων η δουλειά φλερτάρει με την ντοκιμαντερίστικη καταγραφή, όπως ο Πάνος Κοκκινιάς, ο Τάσος Βρεττός και η Αγγελική Σβορώνου, συναντιούνται στον ανεξάρτητο χώρο τέχνης Οχτώ (Πολυτεχνείου 8, Εξάρχεια), με την έκθεση «Άνω βόλτα, κάτω βόλτα» από την Τρίτη 10/3 (εγκαίνια στις 8 μ.μ.): περιπλανήσεις εντός και εκτός πόλης, νυχτερινές ή πρωινές, πολύ πραγματικές ή αέναες και συμβολικές, προτρέπουν το θεατή για προσωπικούς αναστοχασμούς. Ταξίδια του παρελθόντος ή και του μέλλοντος αναδύονται.

iΟχτώ (Πολυτεχνείου 8, Εξάρχεια) | 10/3-10/4 | Τετ.-Κυρ: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Προσωπικοί Παράδεισοι

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η κοσμολογία του Στήβεν Αντωνάκου δίπλα στη ρώσικη πρωτοπορία - εικόνα 2

Η καλλιτεχνική πορείας της Μαρίας Φιλοπούλου συνοψίζεται μέσα από δεκατέσσερα ζωγραφικά έργα, κυρίως μεγάλων διαστάσεων, καθώς κι ένα γλυπτό, τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από το 1986 και τις σπουδές της στο Παρίσι έως την ώριμη περίοδο και το 2016. Εσωτερικοί χώροι, παραλίες, καταρράκτες και κολυμβητές ξεθαρρεύουν στα εικάσματα της δημιουργού, παραπέμποντας σε προσωπικούς παράδεισους, ορατές ή αόρατες στέγες που προσφέρουν ασφάλεια και γαλήνη. Παρουσιάζεται στο χώρο 16 Φωκίωνος Νέγρη από 11/3.

i16 Φωκίωνος Νέγρη (Κυψέλη, 2108824681) | 11/3-16/5 | Τετ.-Παρ.: 6-9 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


…Νάρκης τοῦ ἄλγους δοκιμές…

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η κοσμολογία του Στήβεν Αντωνάκου δίπλα στη ρώσικη πρωτοπορία - εικόνα 3

Καμβάδες και τελάρα παλιότερων έργων του αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για τη νέα σειρά του Χρυσόστομου Μουσμουλίδη: ζωγραφικά έργα κι εγκαταστάσεις που αναπόφευκτα έχουν έντονη φόρτιση αποκαλύπτουν το transformativity, το τραύμα και τις ραφές-μπαλώματα στην πρακτική του έμπειρου εικαστικού. «Ο Χρυσόστομος Μουσμουλίδης οικειοποιείται με θάρρος το συλλογικό μας τραύμα και το περιποιείται με αφοσίωση», σχολιάζει η αρχαιολόγος και κριτικός τέχνης, μέλος της AICA, Βιβή Βασιλοπούλου. Η έκθεση πραγματοποιείται στη γκαλερί Κένεντι της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, από 11 Μαρτίου (7.30 μ.μ.).

iΕλληνοαμερικάνικη Ένωση | 11/3-4/4 | Παρ.: 12 μ.-9 μ.μ., Σάβ.: 10.30 π.μ.-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Παρασκηνιακές αφηγήσεις / Λαμπερά σενάρια, Aπεικονίσεις από δύο χαράκτες

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η κοσμολογία του Στήβεν Αντωνάκου δίπλα στη ρώσικη πρωτοπορία - εικόνα 4

Δύο σύγχρονοι χαράκτες, η Αριστέα Χαρωνίτη και ο Θάνος Τσιούσης, ξεδιπλώνουν τη δουλειά τους στη νέα έκθεση του TAF / the art foundation. Από τη μία η Αριστέα φωτίζει καταστάσεις της εσωτερικής ζωής με άξονα τα ψυχολογικά βιώματα, καθώς από την άλλη ο Θάνος αποτυπώνει ήρωες του ιστορικού παρελθόντος με σύγχρονη ματιά. Η προσεγμένη, λεπτομερής πρακτική και των δύο φέρνει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα, τα οποία λόγω των έντονων αντιθέσεων που προσφέρει το χαρακτικό αναβλύζουν δυναμισμό. Συνεχίζεται έως 20/3.

iTAF / the art foundation | Έως 20/3 | Δευτ.-Σάβ.: 12 μ.-9 μ.μ., Κυρ.: 12 μ.-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Φως: Ο Στήβεν Αντωνάκος και η ρωσική πρωτοπορία

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η κοσμολογία του Στήβεν Αντωνάκου δίπλα στη ρώσικη πρωτοπορία - εικόνα 5
© Nils Klinger

«Υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι που μπορούν να εξερευνηθούν και να φέρουν καρπούς από τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στα έργα των Ρώσων πρωτοπόρων και της συγκεκριμένης και αφηρημένης γεωμετρίας που χρησιμοποιώ με ποικίλα μέσα στα δικά μου έργα», έγραψε ο ίδιος ο Στήβεν Αντωνάκος σε μία από τις επεξηγηματικές επιστολές που είχε στείλει το ’12 μαζί με τα 67 έργα τυπώματα που δώρισε στο τότε Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η συγκεκριμένη σειρά από τις ενοποιημένες πλέον συλλογές του MOMus καθώς και δύο έργα με τη χαρακτηριστική νέον τεχνική του καλλιτέχνη (συλλογής Alpha Bank) παρουσιάζονται τώρα στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο. Δίπλα τους παρατίθενται δείγματα της ρωσικής πρωτοπορίας, των εμβληματικών Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιούν, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Ιβάν Κουντριασόφ, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα και Ξένια Έντερ (συλλογή Κωστάκη), αναδεικνύοντας κοινές γραμμές, αισθητικές και φιλοσοφίες ανάμεσα στους δύο εικαστικούς πόλους (έως 24/5).

iMOMus Άλεξ Μυλωνά (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, 2103215717) | Έως 24/5 | Τρ.-Τετ., Παρ.-Σάβ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Πέμ.: 11 π.μ.-10 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-4 μ.μ. | Γενική είσοδος μουσείου: € 4


Η ηχώ του χθες ως εικόνα του αύριο

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η κοσμολογία του Στήβεν Αντωνάκου δίπλα στη ρώσικη πρωτοπορία - εικόνα 6

Η Μυρτώ Βρατσάνου παρουσιάζει ένα καταδυτικό χρονικό, συνδέοντας το λεξιλόγιο και τις μεταφορές της ελεύθερης κατάδυσης με τον ψηφιακό χώρο, η Ελένη Φραγκεσκίδου επαναδιαπραγματεύται το δίπολο ανθρώπου-φύσης υπό το πρίσμα της σχέσης θύτη και θύματος, η Αθηνά Κουμπαρούλη παρουσιάζει συλλογές ευρημάτων οργανικής φύσεως, καθώς η Ελπίδα Φραγκεσκίδου αποτυπώνει μια φανταστική υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή με γλυπτικά περιβάλλοντα. Πρόκειται για τις φρέσκιες υπογραφές που βρίσκονται στη νέα ομαδική έκθεση της γκαλερί a.antonopoulou.art, η οποία συνεχίζεται έως 11 Απριλίου.

ia.antonopoulou.art | Έως 11/4 | Τετ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

T.A.F. / the art foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Eleni Koroneou Gallery

Δημοφώντος 30, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.