Updated | Απόκριες στην Αθήνα: Δείτε τις καλύτερες ευκαιρίες για να ξεφαντώσετε ελεύθερα

Παρελάσεις από το Περιστέρι μέχρι το Μοσχάτο, συναυλίες κάτω από την Ακρόπολη και θέατρο στον Δήμο Πειραιά, γιορτή σε κάθε γωνιά της πόλης. 

Updated | Απόκριες στην Αθήνα: Δείτε τις καλύτερες ευκαιρίες για να ξεφαντώσετε ελεύθερα

Update: Κατόπιν το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωναϊού στην Ελλάδα και τα έκτακτα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε στις 27/2 το Υπουργείο Υγείας, τα καρναβάλια και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ακυρώνονται σε όλη την Ελλάδα έως και την Καθαρά Δευτέρα (2/3).

Το πιο urban καρναβάλι είναι στο Μεταξουργείο

Είναι κοινό μυστικό: το Μεταξουργείο, την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι ό,τι καλύτερο έχει η Αθήνα για ξεφάντωμα. Στις 23 Φεβρουαρίου, λοιπόν, «Ντύσου, ψήσου, φέρε το ποτό σου», όπως λέει το σύνθημα για φέτος αποδίδοντας άψογα τη φιλοσοφία της φάσης. Το τουρ ξεκινά από την πλατεία Αυδή, υπό τους ήχους της αφροβραζιλιάνικης χορευτικής ομάδας Dancaue, και κατευθύνεται την Ακαδημία Πλάτωνος και το παραδοσιακό κάψιμο του καρνάβαλου, καθώς ενδιάμεση στάση θα γίνει στην Πλατεία Γεωργίου. Την ίδια μέρα, στήνει γλέντι αλληλεγγύης η κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος» (Μ. Αλεξάνδρου 122, 1 μ.μ.): ζωντανή μουσική από ρεμπέτικη κομπανία , κρασάκι, μπυρίτσα, ρακάκι, μεζεδάκια από τον Χρήστο, με τα υπέροχα τυλιχτά του από μανιτάρια και άλλα πολλά όμορφα μη ζωικά καλούδια, καθώς εδώ και λίγους μήνες ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έδωσε vegan πρόσημο στο εγχείρημά του.

Κυριακή της Αποκριάς στο «Νιάρχος»

Παραδοσιακά, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κρατά τις δυνάμεις του για το αποκορύφωμα της αποκριάτικης περιόδου και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή (1/3), όταν χιλιάδες κόσμου αναμένεται να γεμίσει τα διακόσια δέκα στρέμματα του πάρκου δίπλα από τη θάλασσα, απολαμβάνοντας τη φύση και την αρμονία που προσφέρει το έργο του Ρέντσο Πιάνο, καθώς μια σειρά από δωρεάν δράσεις βρίσκεται στο πρόγραμμα: από τις 11 το πρωί, οι Bloco Swingueira ξεκινούν τυμπανοκρουσίες για την πιο παθιασμένη αποκριάτικη παρέλαση καθώς η δραστήρια μουσική κολεκτίβα The Burger Project θα βρίσκεται στο Ξέφωτο με ανεβαστικές μουσικές. Παράλληλα, σαπουνόφουσκες, face painting και διάφορα ακόμη έρχονται μέχρι το απόγευμα.

Updated | Απόκριες στην Αθήνα: Δείτε τις καλύτερες ευκαιρίες για να ξεφαντώσετε ελεύθερα - εικόνα 1

Χαλάνδρι και Βριλήσσια κοντράρουνε στα ίσια

Για πρώτη φορά οι δήμοι Χαλανδρίου και Βριλησσίων οργανώνουν μια μεγάλη διαδημοτική γιορτή για τις Απόκριες, ενώνοντας τις καρναβαλικές δυνάμεις τους την Κυριακή της Αποκριάς (1/3), στο Πάρκο της Αττικής Οδού, στο σημείο δηλαδή που συναντιούνται οι δύο δήμοι. Σχολεία, σύλλογοι, φορείς και εθελοντές οργανώνουν παρέλαση, συνοδεία και αρμάτων, ενώ αμέσως μετά χορός και τραγούδι από τους φορτσάτους Vanila Swing. Παράλληλα, χορευτικές ομάδες σε δράση, εργαστήρι κατασκευής καραμέλας, κυνήγι θησαυρού, φουσκωτά για άπειρο παιχνίδι κι άλλες εκπλήξεις συμπληρώνουν το πρόγραμμα. Ώρα εκκίνησης: 11 π.μ.

Συναυλίες κάτω από την Ακρόπολη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων από τον Δήμο Αθηναίων, στη γωνία Αποστόλου Παύλου και Ηρακλειδών –εκεί που υπήρχε το χριστουγεννιάτικο stage– στήνεται μια open air μουσική σκηνή και στις 28 του μηνός, ημέρα Σάββατο, διάφοροι αγαπημένοι ερμηνευτές κι οργανοπαίκτες ανεβαίνουν στο πάλκο με φόντο την Ακρόπολη: ο άσσος του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς, το δίδυμο Γλυκερίας και Μελίνας Κανά, όπως και Ελένης Τσαλιγκοπούλου με Boğaz Musique αλλά και ένα ρετρο-φαν βαριετέ με θρύλους του ’60 και του ’70, όπως ο Δάκης, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης και η Μπέσση Αργυράκη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Updated | Απόκριες στην Αθήνα: Δείτε τις καλύτερες ευκαιρίες για να ξεφαντώσετε ελεύθερα - εικόνα 2

Πόσο καλά γνωρίζεις τα μνημεία της Αθήνας;

Την Κυριακή 23 του μηνός, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού, ο Δήμος Αθηναίων αγκαλιάζει το 10ο Κυνήγι Θησαυρού σε διοργάνωση του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών. Μέσα από ένα παιχνίδι γύρω από τα μνημεία της Αθήνας, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν την ιστορία της Αθήνας. Το Κυνήγι Θησαυρού φέτος θα κινηθεί στην περιοχή της Πλάκας, της «συνοικίας των Θεών». Όσοι ολοκληρώσουν την αποστολή, θα κερδίζουν δωρεάν ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1 Μαρτίου. Η εκκίνηση-εγγραφή φέτος θα γίνεται στο μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγιαννάκη (Διογένους 1-3, Πλάκα), από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12.

Μικροί, μεγάλοι στο Ζάππειο

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι μπαμπάδες και οι μαμάδες του κέντρου και των γύρω περιοχών, η Μεγάλη Αποκριάτικη Παιδική Γιορτή είναι η μεγαλύτερη χαρά για τα παιδιά, καθώς χρώμα και εκπλήξεις μεταμορφώνουν το Ζάππειο σε ανοιχτή σκηνή: στο πλαίσιο των δωρεάν εκδηλώσεων από τον Δήμο Αθηναίων, μουσικές από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, ζογκλέρ, μάγοι, χορευτές και πόσα ακόμη αναμένουν τους μικρούς μασκαρεμένους φίλους την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί, χαρίζοντας χαμόγελα και όρεξη για παιχνίδι.

Updated | Απόκριες στην Αθήνα: Δείτε τις καλύτερες ευκαιρίες για να ξεφαντώσετε ελεύθερα - εικόνα 3

Από το βράδυ πάμε Μοσχάτο

Στην τέταρτη δεκαετία βρίσκεται το πιο ξακουστό καρναβάλι της πόλης που κατέχει, φυσικά, το δίδυμο Μοσχάτου-Ταύρου. Με την ηχηρή συμμετοχή του Colour Day Festival αλλά και ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού μαζί με μουσικά δρώμενα και εργαστήρια κατασκευών να βρίσκονται στο πρόγραμμα, η φετινή έκδοση είναι από τις καλύτερες. Αποκορύφωμα οι μεγάλες παρελάσεις, η νυχτερινή στον Ταύρο, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.), και η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου στο Μοσχάτο (2μ.μ.), με τη συμμετοχή αρμάτων και χιλιάδων μεταμφιεσμένω, ενώ αμφότερες ολοκληρώνονται με συναυλία. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Πολυεθνική γιορτή στο Σύνταγμα

Σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει το «Carnaval La Land», που θέτει για κοινή πατρίδα το καρναβάλι. Χορός και ακροβατικά, χορός και βραζιλιάνικο ταπεραμένο, αφροβραζιλιάνικα κρουστά, ταραντέλα, χορευτές του δρόμου, μίμοι και καρναβαλιστές μια άλλης εποχής συναντιούνται στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Παρασκευή 28/2 με μόνο στόχο να ξεσηκώσουν κάθε περαστικό (12 μ.).

Updated | Απόκριες στην Αθήνα: Δείτε τις καλύτερες ευκαιρίες για να ξεφαντώσετε ελεύθερα - εικόνα 4

Ακροβατικά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Οι πάντα αποστομωτικοί Cirko Cachivache, ένα σύνολο από πολυμήχανους περφόρμερ που τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν μουσική και κάνουν ακροβατικά ή ζογκλερικά, πολλές φορές παράλληλα, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (29/2, 11 π.μ.) , στο πλαίσιο των δωρεάν αποκριάτικων εκδηλώσεων. Παράλληλα τα παιδιά θα ψυχαγωγηθούν με αποκριάτικη μουσική, διαδραστικά παιχνίδια, διαγωνισμό χορού και αποκριάτικης στολής, ξυλοπόδαρο, μπαλόνια, εικαστικό εργαστήρι μάσκας, εικαστικό εργαστήρι headpieces και face painting.

Χαμός στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Δίπλα από το σταθμό του μετρό Ανθούπολη, το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου & Αναπαύσεως) προσκαλεί ελεύθερα μικρούς αι μεγάλους των δυτικών προαστίων αλλά και της υπόλοιπης Αθήνας (καθώς η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη) σε μια μεγάλη, πολυήμερη αποκριάτικη γιορτή: ένας παιδότοπος 1.500 τ.μ., γεμάτος αποκριάτικα στολίδια, τραμπολίνο και φουσκωτά αλλά και μια gaming arena για εφήβους (ή μεγαλύτερους) βρίσκεται μόνιμα στη διάθεση των επισκεπτών, καθώς διάφορα δρώμενα λαμβάνουν χώρα κάθε ημέρα, από συναυλία με τoν Πασχάλη (23/2, 7 μ.μ.) μέχρι ντίσκο-λάτιν πάρτι με τον Φώτη και Πάνο Μεταξόπουλο (28/2, 7 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.