«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Δεκάδες δωρεάν δράσεις ενεργοποιούν τις γειτονιές της Αθήνας

Η νέα πρωτοβουλία από το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων ξεκινά τον Μάρτιο στο Παγκράτι. Μιλήσαμε με την Εριφύλη Μαρωνίτη για όλες τις λεπτομέρειες.

«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Δεκάδες δωρεάν δράσεις ενεργοποιούν τις γειτονιές της Αθήνας

To 58% των Αθηναίων είχε αποδειχθεί δραστήριο έως πολύ δραστήριο όσον αφορά τον πολιτισμό, σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε το Public Issue για λογαριασμό του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων πριν από δύο περίπου χρόνια. Αν και το δείγμα των χιλίων και κάτι ατόμων από τα επτά διοικητικά διαμερίσματα μεγαλώνει το περιθώριο σφάλματος, τα αποτελέσματα έδωσαν μια εικόνα: μιλώντας για την ετήσια πολιτιστική κατανάλωση, οι περισσότεροι Αθηναίοι διαβάζουν περίπου 10 βιβλία το χρόνο, προτιμούν το θέατρο, επισκέπτονται συχνά μουσεία και πολιτιστικά κέντρα ενώ μόλις το 12% θεωρεί το κόστος των εκδηλώσεων φθηνό.

Το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων – Athens Culture Net, από το 2016 όταν συστάθηκε ως βραχίονας του δήμου με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προώθηση πολιτιστικών δράσεων, προτείνει τη δικτύωση ως λύση σε αυτή την ανάγκη. Τα 33 μέλη που συμμετείχαν στην αρχική σύσταση της πλατφόρμας αυξήθηκαν σταδιακά και έφτασαν τα 63, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη, η ΑΣΚΤ, το ΕΜΣΤ κι αρκετά ακόμη, ενώ ακόμη 45 συνεργαζόμενοι φορείς προστέθηκαν πρόσφατα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πάμπολλοι φορείς οι οποίοι μέσω του Δήμου φτάνουν πιο κοντά στον πολίτη με δωρεάν δράσεις και ανοιχτά καλέσματα, στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το «Πολιτισμός στις Γειτονιές» που μόλις ανακοινώθηκε.

«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Δεκάδες δωρεάν δράσεις ενεργοποιούν τις γειτονιές της Αθήνας - εικόνα 1

Ξεκινώντας τον Μάρτιο από το διαμέρισμα Παγκράτι – Άγιος Αρτέμιος, η νέα πρωτοβουλία συντονίζει δεκάδες δωρεάν δράσεις, ενεργοποιώντας κλειστούς και ανοιχτούς χώρους: το Ωδείο Αθηνών, το Μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, τον ιστορικό κινηματογράφο Παλλάς, τα γήπεδα και τα σχολεία της περιοχής αλλά και τα πάρκα ή τα άλση που αγαπάμε στο Παγκράτι. «Στόχος μας είναι όσοι βρεθούν στο Παγκράτι αυτές τις μέρες, κάτοικοι και επισκέπτες, να συμμετέχουν ενεργά και δημιουργικά στις διαδραστικές δράσεις ή να απολαύσουν και να περάσουν καλά με τις υπόλοιπες», μου λέει η Εριφύλη Μαρωνίτη που συντονίζει το Δίκτυο με τον Φοίβο Σακαλή.

«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Δεκάδες δωρεάν δράσεις ενεργοποιούν τις γειτονιές της Αθήνας - εικόνα 2
«Οι Ιονέσκοι» από την ευρηματική θεατρική ομάδα Κινητήρας στην πλατεία Βαρνάβα ένα μεσημέρι Σαββάτου (14/3), πρώτη προβολή στην Αθήνα του ντοκιμαντέρ «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» της Αγγελικής Αντωνίου με πρωταγωνιστές-αδέσποτα (22/3), αυτοσχεδιασμός με το εκπαιδευτικό τμήμα της Λυρικής Σκηνής για άτομα 65+ (5,12,19 & 26/3) και ανοιχτή πρόβα με το πολυεθνικό El Sistema (14/3), σεμινάρια-εργαστήρια από το Balkans Beyond Borders και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής όπως και ένα διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου από τους Challedu στο Άλσος Παγκρατίου (1, 15/3) δίνουν το πράγματι πολύ ενδιαφέρον στίγμα. «Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν ομαδικά, θα περπατήσουν, θα μάθουν, θα ανακαλύψουν θησαυρούς στη γειτονιά τους, μνήμες, θα φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες», συνεχίζει η ίδια.

«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Δεκάδες δωρεάν δράσεις ενεργοποιούν τις γειτονιές της Αθήνας - εικόνα 3
«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Δεκάδες δωρεάν δράσεις ενεργοποιούν τις γειτονιές της Αθήνας - εικόνα 4

Σε πολλές περιπτώσεις, η ίδια γειτονιά αποτελεί τον πρωταγωνιστή του πιλοτικού προγράμματος – η ιστορία της, η σημερινή της πραγματικότητα, οι επαγγελματίες, οι φορείς αλλά και οι κάτοικοι έχουν μερίδιο λόγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι «Ιστορίες στις Γειτονιές», μια δράση που ξεκινά από το Παγκράτι αλλά πρόκειται να παραμείνει στον κορμό της πρωτοβουλίας και στις υπόλοιπες γειτονιές. Η ομάδα StoryMentor που με πρωταγωνιστές τον τόπο, τα γεγονότα και τους μικρούς, καθημερινούς ήρωες της πόλης συνθέτει μια παράσταση-τοιχογραφία της γειτονιάς. Στο αποτέλεσμα της πρώτης στάσης συνέβαλαν τα μέλη των «Λεσχών Φιλίας» και πρόκειται να παρουσιαστεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (κλειστό γήπεδο μπάσκετ, Αριστάρχου 24) τρεις φορές (11, 19, 26/3).

Αν το δούμε στην ουσία του, η πρωτοβουλία «Πολιτισμός στις Γειτονιές» είναι μια μακρόχρονη σειρά από πολιτιστικά καλέσματα του Δήμου, που κινείται πέρα από την εποχικότητα. Η ανάγκη του αθηναϊκού κοινού για τέτοιου είδους δράσεις έχει πιστοποιηθεί αρκετές φορές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίοδο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». «Πράγματι υπήρξε αποκαλυπτική εμπειρία η συγκεκριμένη χρονιά», σχολιάζει η Εριφύλη, «το πώς συνεργάζεσαι, πώς φέρνεις σε επαφή διαφορετικές πολιτιστικές ομάδες με πολιτιστικούς φορείς ή οργανισμούς ώστε να γίνουν συνέργειες που αιφνιδιάζουν ακόμη κι εσένα τον ίδιο, πώς με τη φαντασία και την ευρηματικότητα πετυχαίνεις τόση απήχηση, αξιοποιώντας παράλληλα τους ανοικτούς δημόσιους χώρους, τον καλό καιρό, την εξωστρέφεια, τις τοπικές κοινωνίες, τις παρέες…». Ρόλο έπαιξε και η Νύχτα Πολιτισμού, η οποία φέτος επιστρέφει νωρίτερα από το συνηθισμένο, στις 20 Μαρτίου.

«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Δεκάδες δωρεάν δράσεις ενεργοποιούν τις γειτονιές της Αθήνας - εικόνα 5

Η αρχή, λοιπόν, γίνεται από 1η Μαρτίου στο Παγκράτι, μια «ανερχόμενη γειτονιά της Αθήνας, που δεν παύει να διακρίνεται κι από δυνατές αντιθέσεις», ενώ τον Μάιο η στάση γράφει «Κολωνός – Ακαδημία Πλάτωνος – Σεπόλια» καθώς στόχος είναι όλα τα διοικητικά διαμερίσματα. Τι είναι αυτό που χρειάζονται τελικά οι γειτονιές της Αθήνας; «Χρειάζεται να πας εκεί, να αφουγκραστείς, να συζητήσεις, να εξηγήσεις, να ακούσεις, να συνδεθούν οι μεγάλοι πολιτιστικοί φορείς κι οργανισμοί με την τοπική κοινωνία, να δοθούν κίνητρα στις μικρότερες ομάδες και χώροι», απαντά η Εριφύλη, «και βεβαίως να υπάρχει σχεδιασμός, μέλλον και πόροι – να μην πας μια φορά στο Παγκράτι αλλά να επανέλθεις».

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα «Πολιτισμός στις Γειτονιές: Παγκράτι – Άγιος Αρτέμιος»:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.