Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (15-21/2)

Έβδομη τέχνη και μόδα στην Τεχνόπολη, μουσική και οικολογία στη Στέγη, ένας τρελός με κούρεμα-καπελάκι από το Μάντσεστερ κι άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις που δεν ζητούν αντίτιμο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (15-21/2)

Μια ταινία που για καιρό θεωρούταν χαμένη, ένα φιλμ που είχε αγνοηθεί ιστορικά και το οποίο τοποθετεί χρονικά τις ρίζες του ελληνικού κινηματογράφου, «Οι Απάχηδες των Αθηνών» αποκαταστάθηκαν και προβάλλονται για πρώτη φορά, ενενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Δωρεάν και με συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (σε μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη) θα ζωντανέψει το εμβληματικό έργο του Δημήτρη Γαζιάδη στις 15 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.) στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής, παρθενικής διοργάνωσης, το Fashion Film Festival μετακομίζει στο ανακαινισμένο, εντυπωσιακό αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μιλτιάδης Έβερτ», φέρνοντας ξανά τη μόδα κοντά στο σινεμά για λίγες ημέρες. Έως τις 17 Φεβρουαρίου, ένα πλούσιο διαγωνιστικό τμήμα με 80 ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ σχετικών με την τέχνη της ένδυσης προβάλλεται στο κινηματογραφικό πανί. Ανάμεσα στις προβολές βρίσκουμε επίσης το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Divino Inferno: Rodin and the Gates of Hell» (15/2, 5.45 μ.μ.) και το «We Margiela» (16/2, 5 μ.μ.) που αμφότερα καταπιάνονται με τον πατέρα της γλυπτικής, Ροντέν.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (15-21/2) - εικόνα 1

Μια εκρηκτική φιγούρα-σύμβολο του Μάντσεστερ στα τέλη των 80’s, ο Tim Burgess από τους The Charlatans έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο των μουσικών συναντήσεων. Πέρα από αρκετά άλμπουμ και μια αδιάψευστα επιτυχημένη μουσική πορεία, ο Burgess πλέον έχει φανερώσει άλλη μια πτυχή του ταλέντου του: εκείνη του συγγραφέα. Ιστορίες από όλη τη ζωή του και όλες τις δημιουργικές του πτυχές πρόκειται να ξεδιπλώσει την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, αρχικά με μια συζήτηση στο Φάρο την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος (7.30 μ.μ.) και κατόπιν παρτάρουμε με DJ set (9 μ.μ.).

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει όλους τους χώρους της σε κοινό και δημιουργούς (από τις 4.30 μ.μ.), αφιερώνοντας το φετινό Open Day στις Μουσικές Οικολογίες: εκατό συντελεστές και εξήντα έργα συνθέτουν απρόσμενες ηχητικές συναντήσεις για τους επισκέπτες από τον εμβληματικό Jοhn Cage και τον σπουδαίο François-Bernard Mâche μέχρι το κελάιδισμα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων. Η οικολογία βρίσκεται στο υπόβαθρο του όλου εγχειρήματος που ανοίγει διάλογο με σημαντικά ρεύματα της σκέψης του 20ού αιώνα, μεταξύ άλλων την οικολογία του νου, όπως την διατύπωσε ο Gregory Βateson. Περιηγηθείτε λοιπόν ελεύθερα και αφεθείτε.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (15-21/2) - εικόνα 2

Από αυτό το Σάββατο (15/2), η Αθήνα φορά την πιο φαντεζί φορεσιά της και το μήνυμα της Αποκριάς διαδίδεται απ’ άκρη σ’ άκρη: πάνω από εξήντα δωρεάν δράσεις συναποτελούν το φετινό πρόγραμμα που υπογράφουν ΟΠΑΝΔΑ και Τεχνόπολη, προτρέποντας κατοίκους και επισκέπτες να γιορτάζουν κάθε μέρα έξω, σε δρόμους και πλατείες, δημοτικά κτίρια και λόφους της πόλης. Από όσα σημειώνονται τις επόμενες ημέρες, ξεχωρίζει η ζωντανή μουσική του Μπάμπη Τσέρου στην Βαρβάκειο Αγορά την Τσικνοπέμπτη (20/2, 12 μ.) και οι μελωδίες από τη Φιλαρμονική του δήμου ακριβώς μετά (1 μ.μ.) στην πλατεία Ψυρρή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αν αγαπάς την αστρονομία ή σε ιντριγκάρουν οι ιστορίες πέραν του πλανήτη μας, ο θεσμός-σειρά ανοιχτώνομιλιών Cafe Scientifique ενδύκνειται. Με πρόθεση εκλαϊκευσης, αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη 18/2, ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ, θα μιλήσει για την ομορφιά των εκλείψεων: εκείνη τη μαγική στιγμή, το περιβάλλον μεταμορφώνεται, η θερμοκρασία πέφτει ραγδαία, η υγρασία εκτοξεύεται, η συμπεριφορά των ζώων και των φυτών αλλάζει, ενώ το απόκοσμο σκοτείνιασμα προκαλεί δέος. Πώς προκαλείται αυτό το αποτέλεσμα; Η απάντηση στο καφέ Μύρτιλλο της Πανόρμου (Τριφυλίας & Ευσταθίου Λάμψα, 2110123176).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.