Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/2)

Αφιέρωμα σε βίντεο αρτ έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ανατριχιαστικές βόλτες στα εγκλήματα των Αθηνών και πολλά βιβλία όπως και πολλά βινύλια μας περιμένουν χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/2)

Πόσο εξοικειωμένοι είστε με την εγχώρια βίντεο αρτ; Ο ανεξάρτητος οργανισμός Video Art Μηδέν συγκεντρώνει μια σειρά από επιλεγμένα έργα ελληνικής βιντεοτέχνης στο Θέατρο «Φούρνος» – Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό: είκοσι πέντε έργα δημιουργών και ομάδων που παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ Μηδέν στην Καλαμάτα –ανάμεσά τους η Παναγιώτα Τζαμουράνη, βραβευμένη με το 1 ο βραβείο ΔΕΣΤΕ– έρχονται τώρα στην Αθήνα, περιλαμβάνοντας από καταγραφές περφόρμανς και ψηφιακά έργα έως περισσότερο αφηγηματικές εκδοχές ή προσωπικούς πειραματισμούς. Καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα και αφεθείτε στα ανατρεπτικά αφηγήματα το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.).

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αθήνας παίρνουν το λόγο στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι. Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, διοργανώνεται η μηνιαία συνάντηση συζητήσεων «Συναντήσεις στο Μουσείο» στις συχνότητες των FM: Τρίτο Πρόγραμμα 90.9, Pepper 96.6, Red FM 96.03, Kosmos 93.6, Μελωδία 99.2 και Αθήνα 9.84 εκπέμπουν διαδοχικά για δώδεκα ώρες, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Κάντε μια βόλτα στο μουσείο ή ακούστε την εκπομπή διαδικτυακά από το goulandris.gr.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/2) - εικόνα 1

Έγκλημα και Αθήνα συναντιούνται για μια ανατριχιαστική βόλτα που εκκινεί από λογοτεχνικά αναγνώσματα καθώς και τα πραγματικά γεγονότα στα οποία αυτά βασίστηκαν. Στο πλαίσιο της σειράς «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου», την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη, διασχίζουμε τους δρόμους από Κολωνάκι προς Εξάρχεια με διάφορες στάσεις στο ενδιάμεσο. Οδηγός μας είναι μια συλλογή από αστυνομικά μυθιστορήματα: «Έγκλημα στη Φωκυλίδου» της Μιμής Φιλιππίδη, «Μάσκες και σερπαντίνες» της Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, «Μυρίζει αίμα» του Γιάννη Ράγκου, «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» του Σταύρου Χριστοδούλου, «Στάχτες» του Σέργιου Γκάκα καθώς και μερικά ακόμη. Σημείο συνάντησης: Πλατεία Δεξαμενής (στο τέρμα Ηροδότου, στα σκαλάκια που οδηγούν στην πλατεία), στις 5.30 το απόγευμα. Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής εδώ.

Η πλέον δημοφιλής συνάντηση για τους μουσικόφιλους, ειδικά για εκείνους που προτιμούν το ρετρό ήχο με το πάτημα της βελόνας, επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα νέοι φούρνοι). Έως τις 9 Φεβρουαρίου, το Vinyl Market συγκεντρώνει εκατοντάδες επιλογές από όλα τα είδη μουσικής, ενώ στα decks θα βρίσκονται διάφοροι DJ’s για να κρατήσουν το τέμπο στα ύψη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/2) - εικόνα 2

Πρόσβαση σε χιλιάδες βιβλία προσφέρει από 10 Φεβρουαρίου ο Φάρος του Κέντρου Πολισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ένα σημείο με πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα, τον Πειραιά και τον Σαρωνικό Κόλπο. Καθημερινά οι επισκέπτες, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, μπορούν να διαβάσουν βιβλία από τις βιβλιοθήκες, τα οποία προέκυψαν από μορφωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι πως σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, παρέχονται επίσης πάνω από πεντακόσια ομιλούντα βιβλία.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (8-14/2) - εικόνα 3

Όπως είχαν εξηγήσει στη συνέντευξή τους στο «α», οι locus athens δημιούργησαν την έδρα τους προκειμένου να δώσουν επίσης βήμα σε διαφορετικούς επιμελητές και καλλιτέχνες, πέρα από τα δικά τους πρότζεκτ. Έτσι έρχονται τώρα οι «Διασταυρώσεις», μια σειρά συζητήσεων, μια σειρά συζητήσεων για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου με καλλιτέχνες που έχουν έδρα την Ελλάδα σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Η αρχή γίνεται με το «Δεν μου αρκεί η ζωγραφική» την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στο χώρο Tavros (7.30 μ.μ.), όπου συμμετέχουν τέσσερις καταξιωμένοι ζωγράφοι, ο Απόστολος Γεωργίου, ο Ηλίας Παπαηλιάκης, ο Ευτύχης Πατσουράκης και η Μανταλίνα Ψωμά. Όπως μαρτυρά ο σκόπιμα προβοκατόρικος τίτλος, αφετηρία της συζήτησης είναι το ερώτημα για την αναγκαιότητα και επάρκεια του μέσου της ζωγραφικής σήμερα.

Ένα δυναμικό finissage ολοκληρώνει την έκθεση-οπτικοακουστικό ημερολόγιο «a.O. - b.c.» που εξετάζει την περίοδο ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το ΔΝΤ. Στις 8 Φεβρουαρίου, στο χώρο του State of Concept, έρχεται ο σχεδιαστής-μουσικής Bill Kouligas, ιδρυτής επίσης της βερολινέζικης PAN που χαίρει αναγνώρισης στο χώρο της πειραματικής electro, και παρουσιάζει μια μουσική περφόρμανς καθώς και ο Voltnoi Brege για ένα από τα γνωστά ηλεκτρισμένα dj set που στήνει. Ραντεβού στις 9 το βράδυ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.