Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη

Ξεκινούν όλα άμεσα, αξίζουν και προσφέρονται σε λογικές τιμές, αν όχι εντελώς δωρεάν. Χαρτί και μολύβι, λοιπόν, διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη

Ξεκινούν όλα άμεσα, αξίζουν και προσφέρονται σε λογικές τιμές, αν όχι εντελώς δωρεάν. Σεμινάρια, εργαστήρια κι εναλλακτικοί κύκλοι μαθημάτων από όλα τα πιθανά πεδία –το φαγητό, τις τέχνες, το θέατρο και τον κινηματογράφο, τη ρομποτική, τον προγραμματισμό ή τις γλώσσες–, που απαρνιούνται την πεπατημένη και δελεάζουν με την πρωτοτυπία τους. Χαρτί και μολύβι, λοιπόν, διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.

#1 Ισορροπώντας σε δοκούς κι εναέρια πανιά

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 1

Πίσω από την τζαμαρία στο Νο 28 της οδού Παραμυθιάς στον Κεραμεικό κρύβεται ένας φαντασμαγορικός, πολύχρωμος κόσμος με εναέριους ιμάντες και στεφάνια, δοκούς, πανιά και κορύνες ή άλλα αντικείμενα που περιστρέφονται στον αέρα αψηφώντας τη βαρύτητα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δυναμό έχει εδώ την έδρα του από το 2011, ενώ συχνά πυκνά βγαίνει στους δρόμους για ανοιχτές παραστάσεις ή πηγαίνει σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, για να προωθήσει τις παραστατικές τέχνες και το σύγχρονο τσίρκο, μακριά από το κακό παρελθόν του. Καθημερινά έμπειροι εκπαιδευτές (πολλοί από τους οποίους ανήκουν στην ομάδα Cirko Cachivache) παραδίδουν μαθήματα ισορροπίας και αυτοσχεδιασμού για κλόουν, ανάμεσά τους και κάποια για αρχάριους.

#2 Φτιάξε αυτόματους κάδους ανακύκλωσης

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 2

Καθώς το ζήτημα των σκουπιδιών κι ευρύτερα της ρύπανσης του περιβάλλοντος γιγαντώνεται, η ρομποτική δίνει τη λύση. Στα σεμινάρια διαχείρισης απορριμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στις 1 και 2/2, έφηβοι 13-16 ετών φτιάχνουν μια εικονική γειτονιά και χωρίζονται σε πολίτες που πετάνε σκουπίδια και σε εργαζόμενους που πρέπει να τα διαχειριστούν. Με τη βοήθεια του Δημήτρη Κάνουρα, μηχανικού ρομποτικής και ιδρυτή του Robotixlab, τα παιδιά κατασκευάζουν έξυπνους κάδους που ειδοποιούν αυτόματα μόλις γεμίσουν, σχεδιάζουν τις βέλτιστες διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν τα απορριμματοφόρα ώστε να ξοδέψουν λιγότερη ενέργεια και, τέλος, συζητούν για την κλιματική αλλαγή. Δηλώσεις συμμετοχής στο www.onassis.org.

#3 Γίνε επαγγελματίας στο scare acting

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 3

Και ο τρόμος θέλει την τέχνη του, κάτι που έχει συνειδητοποιήσει η εγχώρια αγορά των escape rooms, τα οποία όχι μόνο δεν υποχωρούν ως μόδα αλλά αντιθέτως εξελίσσονται, επιδιώκοντας την πρωτοτυπία και την ένταση με ηθοποιούς που κόβουν την ανάσα. Σε αυτό το κομμάτι εξειδικεύεται ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, ο πρώτος ηθοποιός σε δωμάτιο απόδρασης και πλέον ο γνωστότερος σχεδιαστής δωματίων. «Τα πρώτα σεμινάρια scare acting απευθύνονταν σε ιδιοκτήτες χώρων· πλέον όμως έρχονται ηθοποιοί, μακιγιέρ και γενικά όσοι θέλουν να εργαστούν σε δωμάτιο escape και ακόμη όλοι απορροφούνται απευθείας», σχολιάζει ο ίδιος. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει χτίσιμο χαρακτήρα, κινησιολογία κι ενδυματολογία, σπέσιαλ εφέ, φωτισμό και σκηνοθεσία, καλύπτοντας όλους τους πιθανούς χαρακτήρες τρόμου (ζόμπι, βαμπίρ, κλόουν κ.ο.κ.). Δήλωση συμμετοχής στο 6909150281.

#4 Τουρ στον κόσμο των διαμαντιών

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 4

Η Eleni Marneri Galerie, ένας χώρος που έχει αποδείξει την αγάπη του στο κόσμημα με εκθέσεις διάφορων σχεδιαστών, διοργανώνει ένα ταχύρυθμο δίωρο σεμινάριο γνωριμίας με τον ανώτερο των πολύτιμων λίθων, το διαμάντι. Ο γεμμολόγος κι εκτιμητής Γιώργος Σπυρομήλιος, μαζί με την ομάδα του από το Independent Gemological Laboratory, περνάει από τη θεωρία στην πράξη, αναλύοντας στο πρώτο μέρος την ιστορία, τα συνθετικά χαρακτηριστικά και τα είδη των διαμαντιών και καθοδηγώντας στη συνέχεια τους συμμετέχοντες στο χειρισμό των γεμμολογικών οργάνων (7 & 8/2). Κρατήσεις ­θέσεων στο 2108619488.

#5 Φτιάξε ντοκιμαντέρ με τον Αυγερόπουλο

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 5

Ενώ αναμένεται η νέα του δουλειά «Δεσμώτες - Agora II», ο γνωστός ντοκιμαντερίστας και δημοσιογράφος πρώτης γραμμής Γιώργος Αυγερόπουλος έρχεται στο iMEdD, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιούργησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την ενίσχυση της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου «Basic documentary filmmaking», το οποίο ξεκινά στις 3/2 (αιτήσεις έως και 31/1 στο www.imedd.org), οι συμμετέχοντες θα μάθουν όλα τα στάδια παραγωγής, στη θεωρία αλλά και την πράξη, παρουσιάζοντας στο τέλος το δικό τους μίνι φιλμ ανά δύο άτομα. Ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός παρέχεται από τους διοργανωτές.

#6 Πάρε μέρος στην έρευνα της Γεωργίας Σαγρή

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 6

Ένα νέο ερευνητικό project βρίσκεται σε εξέλιξη από τη διεθνούς φήμης περφόρμερ Γεωργία Σαγρή σε τρεις διαφορετικές πόλεις: το Λονδίνο, την Αθήνα και το Άμστερνταμ. Πρόκειται για το «Ίαση», ένα εφήμερο περφόρμανς στούντιο που αναζητά συμμετέχοντες. Μέσα από ατομικές συνεδρίες με την καλλιτέχνιδα στο χώρο τέχνης Tavros (Αναξαγόρα 33, 1ος όροφος, Ταύρος) για διάστημα ενάμιση μήνα, οι ενδιαφερόμενοι αφενός ασκούν τη φωνή, την ανάσα και την κινησιολογία τους και αφετέρου δίνουν τροφή στην έρευνα της Σαγρή, η οποία ασχολείται με την ψυχοθεραπευτική προοπτική της σωματικής έκφρασης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο info@tavros.space έως 21/2.

#7 Μήπως στο επόμενο τατουάζ να κρατάς εσύ τη βελόνα;

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 7

«Το τατουάζ χρειάζεται τον φυσικό του χώρο, δεν γίνεται να διδαχτεί σε αίθουσα σχολής, καθώς η διαδικασία ξεκινάει από την υποδοχή του πελάτη στο μαγαζί, συνεχίζεται στους κανόνες υγιεινής και φτάνει στα μηχανάκια, στις βελόνες και στο τατουάζ καθαυτό», εξηγεί η Ρέα Πεδιαδιτάκη, η οποία κάποτε δίδασκε σε ΙΕΚ, όμως πλέον διοργανώνει σεμινάρια τατουάζ στο στούντιό της Scripta Manent στους Αμπελοκήπους (Αρκαδίας 2 και Κηφισίας, 2114072363). Περίπου πενήντα ώρες χρειάζονται για το πρώτο επίπεδο: από τα εισαγωγικά και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μέχρι το σχέδιο και την εξάσκηση σε λάτεξ, ωσότου ο ασκούμενος κριθεί έτοιμος να σχεδιάσει σε φυσικό μοντέλο.

#8 Τρώμε ωμά, vegan και υγιεινά

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 8

Η raw κουζίνα ξεκινάει από το πιάτο, πώς να φτιάξεις δηλαδή ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγητό χωρίς να αλλοιώσεις τα υλικά με κάποια μαγειρική διαδικασία, κι εκτείνεται μέχρι τη γενικότερη φιλοσοφία του φυσικού ευ ζην αλλά και της οικολογικής πράξης. Ο μάστερ του είδος Esco Essence παρέχει όλο το θεωρητικό πλαίσιο αλλά και το πρακτικό know how στα εργαστήρια Ζωντανής Ωμοφαγικής Διατροφής, κάθε Τετάρτη, από 5/2, στο εστια­τόριο «Plant Kingdom».

#9 Αποστολή στην Αφρική για φωτορεπορτάζ

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 9

Με τη φωτογραφική μηχανή επ’ ώμου, καταφθάνεις στην Ουγκάντα και μέσα σε λίγες ημέρες καλείσαι να αποτυπώσεις το καθημερινό της πρόσωπο, τους ανθρώπους και τις ιστορίες της. Για πέμπτη φορά η ομάδα του Metapolis διοργανώνει αυτό το ταξίδι-αποστολή στην αφρικανική ήπειρο με επικεφαλής δάσκαλο τον Γιάννη Γιαννακόπουλο (από 12 έως 25/4), ούτως ώστε οι συμμετέχοντες να εξασκηθούν στη συνεχή ροή της πραγματικότητας και να κάνουν το κλικ στη σωστή στιγμή. Το σεμινάριο δεν απευθύνεται σε αρχάριους φωτογράφους. (www.metapolis.gr, 2103253550)

#10 Κεραμική, υπέροχο φαγητό και βιβλία σε μια λέσχη που ενώνει

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 10

Μυρίζει μαμά αυτό το εγχείρημα. Η Σταματία Δημητρακοπούλου (γνωστή ως καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina τα τελευταία χρόνια), βλέποντας αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό, έφτιαξε το Mum Social Club στην Κυψέλη, μια κοινωνική λέσχη που ασχολείται με το «πώς θα συνδεθούμε με τον εαυτό μας και τους γύρω μας στον φυσικό κόσμο», όπως εξηγεί η ίδια. Αυτό γίνεται μέσα από τρεις άξονες: εργαστήρια κεραμικής, food club και λέσχη βιβλίου. Κάθε μήνα το πρόγραμμα αλλάζει, οπότε σημειώστε ότι τον Φεβρουάριο φτιάχνουμε μορφές από πηλό με έμπνευση από την κουλτούρα της Αποκριάς (με τη βοήθεια εικαστικών, 15 & 16/2) και μαγειρεύουμε δίπλα στον εξαιρετικό Γιάννη Κανδυλλίδη, σεφ του «Poke Hawaiian Sushi», σερβίροντας μία από τις καλύτερες ψαρόσουπες (22/2). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών στο info@mumsocialclub.com.

#11 Mimi & Mou: ένας χώρος που ξεκλειδώνει τη φαντασία των παιδιών

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 11

Δύο νέα παιδιά, φίλοι και άλλοτε συμφοιτητές, η θεατροπαιδαγωγός-ηθοποιός Δήμητρα Βλάχου και ο σχεδιαστής μόδας-εικαστικός Δημήτρης Ζαφειρίου, άνοιξαν πέρυσι το Mimi & Mou στα Εξάρχεια (Ζωοδόχου Πηγής 58, 2103809461), προσυπογράφοντας τη ρήση του Πικάσο: «Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης· το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνουμε καλλιτέχνες μεγαλώνοντας». Έτσι έφτιαξαν έναν όμορφο, ζεστό χώρο, ντυμένο στα παστέλ και γεμάτο φως, που απελευθερώνει την έκφραση των παιδιών με κύρια εργαλεία τα εργαστήρια θεάτρου και εικαστικών – μάλιστα, κάθε Σάββατο ανεβαίνουν παραστάσεις από τους μικρούς καλλιτέχνες. Παραδίδονται επίσης μαθήματα προετοιμασίας για καλλιτεχνικά γυμνάσια (mimiandmou.com).

#12 Η αλφαβήτα με τα χέρια

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 12

Μόνο με συνειδητή προσπάθεια και κόπο ερχόμαστε ως κοινωνία πιο κοντά στη συμπεριληπτικότητα. Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος «τρέχει» σταθερά μαθήματα (ελληνικής) νοηματικής γλώσσας στη σχολή της στους Αμπελόκηπους (Φειδιππίδου & Μιχαλακοπούλου, 2105229269), τόσο για άτομα με κάποια δυσλειτουργία ακοής όσο και για εκείνους που θέλουν, για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους, να μάθουν να μιλάνε με τα χέρια. Τέσσερα χρόνια χρειάζονται για να πάρει ο μαθητής πιστοποίηση επάρκειας δίνοντας τις αντίστοιχες εξετάσεις, ενώ ένα νέο απογευματινό τμήμα μόλις ξεκίνησε (κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 4 μ.μ.) και ακόμη δέχεται εγγραφές.

#13 Ανοιχτό σχολείο προγραμματισμού για τους Αθηναίους

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 13

Χιλιάδες άτομα, από μαθητές και φοιτητές μέχρι άνεργοι, μετανάστες και ηλικιωμένοι, έχουν καθίσει τα τελευταία τρία χρόνια στα έδρανα της Οικίας Λέλα Καραγιάννη με το Start Project (2155650619), το εκπαιδευτικό κέντρο προγραμματισμού που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη της Microsoft. Όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα μεμονωμένα δίωρα σεμινάρια που καλύπτουν κάποια συγκεκριμένη υπολογιστική χρήση –από εξοικείωση με Excel για αρχάριους μέχρι προγραμματισμό με Python για προχωρημένους– και τους σεμιναριακούς κύκλους School of Code και School of Business, που προσφέρουν κι επαγγελματική προοπτική (πληροφορίες και κρατήσεις: www.startproject.gr).

#14 Η μπίρα από το μηδέν

Βρήκαμε τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια στην πόλη - εικόνα 14

Στο Αθήνεο αφρίζει η κουλτούρα της μπίρας και αυτό είναι γνωστό στους λάτρεις του είδους, που σπεύδουν μόλις ανακοινωθεί σεμινάριο στο μικρό ζυθοποιείο-μουσείο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (Λεωφ. Κηφισού 102, 2105384585), από τα καζάνια του οποίου βγαίνουν απαστερίωτες μπίρες. Η ιστορία του ζύθου, τα στάδια παραγωγής, τα συστατικά και οι διαφορετικοί τύποι μπίρας καθώς και η δοκιμή τους από τους συμμετέχοντες πακετάρονται σε ένα συμπυκνωμένο σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο, που επαναλαμβάνεται μέσα στη χρονιά (επόμενο ραντεβού: 11/3). Δηλώσεις συμμετοχών στο www.athineo.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.