Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/1)

Κάνουμε πατινάζ στα νότια, βολτάρουμε για φθηνά βιβλία στην Κοτζιά, ανοίγουμε συζήτηση για το HIV και την τεχνητή νοημοσύνη με έγκριτους επιστήμονες – όλα χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/1)

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν αλλά το παγοδρόμιο στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» παραμένει χαρίζοντας χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (απαραίτητη εγγραφή εδώ). Επίσης, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου (5 μ.μ.) –όπως και τις υπόλοιπες Πέμπτες του μήνα– ανακαλύπτουμε τον κόσμο των εικαστικών με έμπνευση το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Με έμπνευση την έκθεση-αφιέρωμα που τρέχει για τον σημαντικό Έλληνα ζωγράφο, παιδιά και συνοδοί παίρνουν μέρος σε θεατρικά παιχνίδια με θέμα τις νυχτερινές ιστορίες. Προεγγραφή εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/1) - εικόνα 1

Πόσες ώρες θα βολτάρεις στους πάγκους στην Κοτζιά ψάχνοντας ακόμη ένα βιβλίο που θα συντροφεύσει την αρχή της νέας χρονιάς; Το πιο δημοφιλές Παζάρι Βιβλίου της πόλης επιστρέφει στην πλατεία Κοτζιά για 24η φορά συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκδότες και δεκάδες χιλιάδες τίτλους που ξεκινούν από μόλις 1 ευρώ: ιστορικά βιβλία, λογοτεχνικά, παιδικά και ποιήματα, δοκίμια πολιτικής, κοινωνιολογίας και οικονομίας όπως και πολλά ακόμη αναμένουν τους βιβλιόφιλους επισκέπτες της πρωτεύουσας, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η έναρξη γίνεται στις 17 του μηνός.

Προϊόντα από μικρούς καλλιεργητές που ψωνίζοντας γνωρίζεις προσωπικά και αποκτάς κοντινότερη επαφή με την τροφή σου. Αυτό είναι το concept στο Μποστάνι που τρέχει εδώ και αρκετούς μήνες στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, αποκτώντας όλο και περισσότερους φαν – τόσο που τον Ιανουάριο διπλασιάζει τα ραντεβού του. Έτσι, πέρα από τις Τετάρτες (4-8 μ.μ.) θα τρέχει και τα Σάββατα (9 π.μ.-1 μ.μ.). Ευκαιρία για αγορές με συνείδηση.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/1) - εικόνα 2

Με στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, το διαρκώς δραστήριο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι φιλοξενεί μια συζήτηση για το HIV/AIDS. Η ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο Μάριο Λαζανά και τον οροθετικό ακτιβιστή, όπως και υπεύθυνο επικοινωνίας του Athens Pride, Ραφαήλ Μπιλίδα, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ.. Νέα επιστημονικά δεδομένα, μέτρα πρόληψης και πληροφορίες για ένα θέμα που χώνουμε κάτω από το χαλί. Την ημέρα της εκδήλωσης θα διατίθενται δελτία εισόδου, με σειρά προτεραιότητας.

Οι ιστορίες εγκλημάτων έχουν συνδεθεί βαθιά με την πένα του Πάνου Σόμπολου στην Ελλάδα, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην επόμενη εκδήλωση της σειράς «Συναντήσεις με Συγγραφείς» στο καφέ του Ιανού στο κέντρο (Σταδίου 24). Η τέχνη, η κοινωνία αλλά και η ίδια η ζωή θα τεθούν ως θέματα με συνομιλητή τον Νίκο Θρασύβουλο, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου (8.30 μ.μ.).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/1) - εικόνα 3

Στο επιστημονικό τερέν των ομιλιών, για ακόμη μια φορά, νικητής είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου. «Ένας εξωτικός παπαγάλος κάπου σε μια παραλία μπροστά από μια καφετέρια…» έχει ως τίτλο η συνάντηση με τον διακεκριμένο καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, που εξειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το μείζον θέμα του σήμερα ξεδιπλώνεται την Τρίτη 14 Ιανουαρίου (7 μ.μ.), δίνοντας τα απαραίτητα εφόδια γνώσης για την αλλαγή που (αναπόφευκτα) έρχεται. Μαζί ρου θα βρεθεί ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, καθώς και ο Γιάννης Χριστιανίδης, καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.