Εγκαίνια Εβδομάδας | Η Αθήνα μέσα από τα έμπειρα ζωγραφικά μάτια του Πέτρου Ζουμπουλάκη (6-12/1)

Μια αναδρομική-θεματική έκθεση στο χώρο τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ κι ακόμη επτά εκθέσεις που ξεχωρίζουμε.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η Αθήνα μέσα από τα έμπειρα ζωγραφικά μάτια του Πέτρου Ζουμπουλάκη (6-12/1)

Μικρογραφίες εικόνων: Γραμματόσημα από τη συλλογή του Αντώνη Χατζηϊωάννου

Γιος εμπόρου γραμματοσήμων, γνωστός δικηγόρος και συλλέκτης έργων σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, ο Αντώνης Χατζηϊωάννου πάντα έβρισκε τη γοητεία στις μικροσκοπικές χάρτινες εικόνες που οι περισσότεροι προσπερνάμε ως ασήμαντες. Η γκαλερί 7, από 9 του μηνός (εγκαίνια στις 7.30 μ.μ.) ανοίγει αυτή την λεπτεπίλεπτη συλλογή στο κοινό: αρχαιότητες, βυζαντινή τέχνη, καράβια, λαϊκές ελληνικές φορεσιές, ήρωες και σκηνές του 1821, λεπτομέρειες από έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών, όπως και πόσες ακόμη αναπαραστάσεις επιδεικνύουν την ομορφιά της μικρής κλίμακας.

iΓκαλερί 7 | 9-20/1 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Πέτρος Ζουμπουλάκης: 50 χρόνια ατομικής εικαστικής δημιουργίας

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η Αθήνα μέσα από τα έμπειρα ζωγραφικά μάτια του Πέτρου Ζουμπουλάκη (6-12/1) - εικόνα 1

«Με την Αθήνα συνδέομαι με σχέση αγάπης και μίσους· στην Αθήνα γεννήθηκα, στην Αθήνα μεγάλωσα, την γνώρισα σε όλες τις μεταλλάξεις της, η Αθήνα με πονάει καθημερινά», γράφει ο Πέτρος Ζουμπουλάκης για την θεματική-αναδρομική έκθεση που εγκαινιάζεται στο χώρο τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ, κυκλώνοντας αφενός μια πορεία πενήντα χρόνων και αφετέρου την οργανική σχέση του δημιουργού με την πρωτεύουσα. Έργα που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής του καριέρας αλλά και οπτικοακουστικό υλικό ή αντικείμενα που φέρνουν στιγμιότυπα της Αθήνας παρουσιάζονται. Εγκαίνια την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου (7 μ.μ.)

iΣΤΟart ΚΟΡΑΗ | 9/1-6/2 | Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Edward Jarvis: Worn. Kissed.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η Αθήνα μέσα από τα έμπειρα ζωγραφικά μάτια του Πέτρου Ζουμπουλάκη (6-12/1) - εικόνα 2

Δισκάδικο και δραστήριος πολυχώρος ταυτόχρονα, το Underflow στον Νέο Κόσμο φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση του Σουηδού Edward Jarvis στην Ελλάδα: ζωγραφικά έργα σε ξύλο ζωντανεύουν έναν σύνθετο κόσμο με ποιητές, μύθους διάφορων χωρών και τέχνη διαφορετικών εποχών, γνώριμες και αρχέγονες αναπαραστάσεις, αλληγορίες και συμβολισμούς. Εγκαίνια 9 Ιανουαρίου (8 μ.μ.).

iUnderflow Record Store & Art Gallery (Καλλιρρόης 39, Νέος Κόσμος) | 9/1-26/3 | Είσοδος ελεύθερη


Αρσενικό

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η Αθήνα μέσα από τα έμπειρα ζωγραφικά μάτια του Πέτρου Ζουμπουλάκη (6-12/1) - εικόνα 3

Το αρσενικό ως είδος, ως φύλο, ως αντικείμενο πόθου και ως δηλητήριο βλέπει μέσα από το φωτογραφικό του φακό ο Βασιλόπουλος Λεωνίδας στην τέταρτη ατομική έκθεση που παρουσιάζεται στο Φουάρ από 9/1 (εγκαίνια στις 8.30 μ.μ.). Παίζοντας με το φως και τις σκιές, τα γυμνά κορμιά-μοντέλα αποκαλύπτουν τη γοητεία τους.

iΦουάρ (Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 6, 1ος όροφος, Μοναστηράκι) | 7/1-19/1 | Τρ.-Παρ.: 7 π.μ.-3 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 1-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Endymion

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η Αθήνα μέσα από τα έμπειρα ζωγραφικά μάτια του Πέτρου Ζουμπουλάκη (6-12/1) - εικόνα 4

Μια ιδιαίτερη αστρονομική, ζωδιακή και μυθική αφήγηση με εργαλεία επαυξημένης και υλικής πραγματικότητας ξεδιπλώνει η Βαλίνια Σβορώνου στο νέο έργο της «Endymion / Κεφάλαιο 1: Μερική Έκλειψη Σελήνης». Ξεκινώντας με τη μερική σεληνιακή έκλειψη στις 10 Ιανουαρίου, το νήμα της ιστορίας –και συγκεκριμένα του πρώτου μέρους αυτής– αφορμάται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ενδυμίωνα και το ρομαντισμό που επηρέασε διαχρονικά τη Δύση, ενώ στη συνέχεια ανασυνθέτονται διάφορες αφηγήσεις που φτάνουν έως το σήμερα και την pop κουλτούρα. Αποτέλεσμα: ένα άχρονο μιξ σε μια εφαρμογή αστρονομίας, που επεκτείνεται στο πραγματικό με γλυπτικά έργα. Εγκαίνια την Παρασκευή 10/1 (7.30 μ.μ.) στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

iΊδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (5ος όροφος) | 10-19/1


Ambra Nera

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η Αθήνα μέσα από τα έμπειρα ζωγραφικά μάτια του Πέτρου Ζουμπουλάκη (6-12/1) - εικόνα 5

Οι αφρικανικές ρίζες είναι ο συνδετικός κρίκος των καλλιτεχνών που παρουσιάζουν έργα τους στη γκαλερί The Breeder: ακουαρέλες με αποσπασματικές φιγούρες, θηρία και φυτά της δυτικής Αφρικής από την Chioma Ebinama, σκίτσα με παραπλανητική απλότητα του Anton Kannemeyer –δουλειά του οποίου συμπεριλαμβάνονται σε συλλογές μεγάλων μουσείων της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο–, παραδοσιακά ραφτά με μετα-τραυματικές αναφορές από τον Basil Kincaid, έργα με τα «απόβλητα» της ψηφιακής εποχής από τον ανατρεπτικό Cameron Platter καθώς και film documentation από τον γνωστό Kalup Linzy που αποδομεί χιουμοριστικά τα στερεότυπα – αυτά μας περιμένουν στη γκαλερί του Μεταξουργείου έως τέλος Ιανουαρίου.

iThe Breeder | Έως 31/1 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Έργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η Αθήνα μέσα από τα έμπειρα ζωγραφικά μάτια του Πέτρου Ζουμπουλάκη (6-12/1) - εικόνα 6

Στην κινέζικη παράδοση, οι πολύτιμοι λίθοι υπήρξαν ένα σημαντικό πεδίο δημιουργίας, παρότι εν πολλοίς αγνοείται. Ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα αποκαλύπτονται μόλις παρατηρήσεις προσεκτικά έργα μικρογλυπτικής του λαού της Ανατολής, γεγονός που έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε στην έκθεση «Έργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά» στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο έως 19/4: αντικείμενα φτιαγμένα από τζαντ, ιώδη αμέθυστο, βαθυπράσινο μαλαχίτη, λευκό και κόκκινο κοράλλι ή άλλο πολύτιμο λίθο, προσεκτικά δουλεμένα, φέρνουν κοντά συμβολισμούς και μηνύματα από την κινεζική φιλοσοφία. Ενημερωτικό υλικό καθώς και μερικά ζωγραφικά συμπληρώνουν την έκθεση.

iΒυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο | Έως 19/4 | Τετ.-Κυρ.: 9 π.μ.-4 μ.μ. | Γενική είσοδος μουσείου: € 4 (είσοδος ελεύθερη για κάτω των 25 ετών)


Studios

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η Αθήνα μέσα από τα έμπειρα ζωγραφικά μάτια του Πέτρου Ζουμπουλάκη (6-12/1) - εικόνα 7

Πώς είναι να βλέπεις ένα δωμάτιο που κάτι σου θυμίζει αλλά δεν ξέρεις ακριβώς τι, ανατρέποντας με την ποιητικότητά του τους τρόπους θέασης και πρόσληψης; Σταθερή στο ραντεβού της από το 2011, η έκθεση «Studios» επανέρχεται στους χώρους του T.A.F., φιλοξενώντας έργα σπουδαστών της ΑΣΚΤ έως 12/1. Με φετινή θεματική τις «Εδαφικές Μετατοπίσεις», οκτώ φρέσκοι δημιουργοί –σε επιμέλεια των Ραλλού Αβραμίδου και Μαργαρίτας Καταγά– επαναπροσεγγίζουν την έννοια του τόπου, εσωτερικού ή εξωτερικού, της πόλης και του περιβάλλοντας. Θυμηθείτε πως οδηγός σας στην έκθεση είναι το έδαφος και οι κατευθύνσεις του.

iT.A.F. | Έως 12/1 | Δευτ.-Κυρ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

The Breeder

Ιάσονος 45, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΣΤΟart Κοραή

Κοραή 4, στη στοά
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

T.A.F. / the art foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.