Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (21-27/12)

Τα Χριστούγεννα φτάνουν στο αποκορύφωμα και εμείς διαλέγουμε τα καλύτερα, από τη Νύχτα των Ευχών στο Δημαρχείο μέχρι το εντυπωσιακό «Νιάρχος» και από το Ξουθ Festival μέχρι τα βιβλιο-μπαζάρ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (21-27/12)

Αυτή την εβδομάδα κάθε χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που εκπέμπει σε χώρους και γειτονιές της Αθήνας φτάνει το πικ, καθώς έχουμε την ημέρα των Χριστουγέννων και τις ξεκούραστα προεόρτια ή μεθεόρτια που την περιβάλλουν. Από τα πιο εντυπωσιακά που δεν πρέπει να χάσουμε είναι τα Παραμυθούγεννα στην πλατεία Κλαυθμώνος, ένα χαρούμενο χριστουγεννιάτικο χωριό που προσαράσσει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων από τον Δήμο Αθηναίων, με υπογραφή Γιώργου Λεμπέση, τη «Νύχτα των Ευχών» την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12, 6 μ.μ.) στην πλατεία Κοτζιά, όπου μικροί-μεγάλοι θα απελευθερώσουν παραδοσιακά φαναράκια στον ουρανό καθώς και την Μαρίνα Σάττι, ίδια μέρα, στη σκηνή της πλατείας Συντάγματος (6 μ.μ.).

Στο Πεδίον του Άρεως, δε, όπου η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει το εορταστικό της πρόγραμμα, ακούμε –με μια δόση καλτίλας πλέον– Going Through (21/12, 2.30 μ.μ.) και τους Vintage Band (23/12,4 μ.μ.), ενώ κάθε μέρα παραδοσιακοί χοροί και έθιμα από όλη την Ελλάδα διαλαλούν το μήνυμα των ημερών. Ταυτόχρονα, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» μας τραβάει στα νότια: λίγο το εκπληκτικό (και δωρεάν) παγοδρόμιο, λίγο τα χρυσαφένια δέντρα γύρω από το κανάλι, λίγο οι νέες φωτεινές εγκαταστάσεις που ηλεκτρίζουν τις αισθήσεις μας στην πλαγιά, το παραλιακό αρχιτεκτόνημα έχει πολλά ατού. Σημειώστε στα συν πως το «Autoteatro» συνεχίζεται. Πρόκειται για μια περφόρμανς μικρής κλίμακας στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Βρετανών Αντ Χάμπτον και Τιμ Έτσελς που αναδεικνύει τις λεπτές γραμμές επικοινωνίας στη διαδικασία της ανάγνωσης (δηλώστε συμμετοχή εδώ).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (21-27/12) - εικόνα 1

Το Ξουθ Festival, η πολιτιστική διοργάνωση που γίνεται από τον οργανισμό Artens και τη στηριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεχίζεται έως τις 22 Δεκεμβρίου. Με έμπνευση από από το μυθιστόρημα του Ι. Πιτσιπίου «Ο Πίθηκος Ξουθ ή Τα Ήθη του Αιώνος» (1848), το φεστιβάλ παρουσιάζει performances, installations, video art, film, digital art, φωτογραφία, έργα VR, sound art, αφήγηση, μόδα, παιχνίδια ζωντανής δράσης. Κεντρική ιδέα είναι το τραύμα της κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Εξελίσσεται παράλληλα σε δύο χώρου, στη Βουκουρεστίου 33 και Βουκουρεστίου 40.

Ποιος ο ρόλος της Αθήνας στη δημιουργία και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους; Με οδηγό το βιβλίο του «Αθήνα και Ελλάδα: δύο αιώνες πολιτικής και πολεοδομίας» (εκδ. Εστία), ο αρχιτέκτονας Γιώργος Πρεβελάκης περπατάει το κέντρο με το κοινό, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου (11 π.μ.). Η περιήγηση θα σταθεί στη νεοκλασική ρομαντική Αθήνα, στη μεταπολεμική Αθήνα του «οικονομικού θαύματος», στις μεταπολιτευτικές πολεοδομικές αμφιθυμίες και στη σημερινή παγκοσμιοποιούμενη πόλη. Σημείο εκκίνησης το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Απαραίτητη η κράτηση εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (21-27/12) - εικόνα 2

Η τέχνη δεν γνωρίζει ηλικία και το Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι αξιοποιεί τη συλλογή του για να παρακινήσει τους ηλικιωμένους. Με σημείο εκκίνησης τα εμβληματικά έργα που κρατά στις προθήκες του πρώτου ορόφου, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου (11 π.μ.), άτομα άνω των εξήντα χρονών μπαίνουν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, με κουίζ, παροιμίες και μουσική, προσεγγίζοντας με βιωματικό τρόπο την μοντέρνα τέχνη και τα νοήματά της. Δήλωση συμμετοχής εδώ.

Μαζί με τα μπαζάρ κοσμημάτων, αντικειμένων και ρούχων που συνεχίζονται (ή μάλλον κορυφώνονται) στην πόλη –και μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ–, εμφανίζονται και αρκετές ευκαιρίες για αγορές βιβλίων. Συγκεκριμένα το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων δίνει σε ειδικές τιμές τα βιβλία του το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου (10 π.μ.) εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Βασ. Σοφίας 11 – είσοδος από Σέκερη), η οδός Θουκυδίδου γεμίζει με συγγάφατα και βιβλία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης στις 21-22/12 (και τις δύο ημέρες θα υπάρχει ζωντανή μουσική τις μεσημεριανές ώρες), ενώ την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Futura (Χαριλάου Τρικούπη 72) θα είναι ανοιχτό από τις 11 το πρωί φιλοξενώντας φίλους εκδότες (Βαβέλ, Βιβλιοπέλαγος, Ελευθεριακή Κουλτούρα, Ενύπνιο, Έρμα. Μάγμα).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.