Λίνα Μενδώνη: «Να βάλουμε την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε τροχιά επιτυχίας»

Μετά από τις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε συνέντευξη Τύπου για το φλέγον ζήτημα.  

Λίνα Μενδώνη: «Να βάλουμε την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε τροχιά επιτυχίας»

Μετά από τις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες για την κατάσταση του προγράμματος Ελευσίνα 2021, καθώς οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποδείχθηκαν τόσο αργοπορημένες που πιθανολογείται η αποτυχία της, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο την περασμένη Πέμπτη (14/11), μαζί με το νέο δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου και την Δέσποινα Γερουλάνου από το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνας 2021 μεταξύ άλλων, μιλώντας για το φλέγον ζήτημα.

«Αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε τροχιά επιτυχίας», ανέφερε η υπουργός, «δεν έχουμε δικαίωμα, δεν έχουμε δυνατότητα να την αφήσουμε». Με μόλις δεκαπέντε μήνες να υπολείπονται μέχρι το μεγάλο γεγονός και μηδενική πρόοδο να έχει σημειωθεί, από αρχές Νοεμβρίου δημιουργήθηκε Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να λειτουργήσει ως επιταχυντής διαδικασιών, περιλαμβάνοντας εκπροσώπους από πολλά υπουργεία (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού). «Αρμοδιότητά της είναι να εισηγηθεί τα αναγκαία θεσμικά μέτρα, να παρέχει συνδρομή στον Δήμο και να διατυπώνει προτάσεις ως προς την υλοποίηση του προγράμματος των υποδομών και των καλλιτεχνικών δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», επεσήμανε η υπουργός. Επίσης, η Διυπουργική Επιτροπή θα στηρίξει τις απαραίτητες υποδομές που παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου Ελευσίνας.

Παράλληλα, ο Δήμος Ελευσίνας, ο οποίος είναι ο μοναδικός μέτοχος της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας», προχώρησε σε συγκρότηση του νέου 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο επικεφαλής είναι η Δέσποινα Γερουλάνου. Στο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας της (μόλις λίγες ημέρες), η δημοτική ανώνυμη εταιρεία έχει ξεκινήσει την επικοινωνία με πολιτιστικούς οργανισμούς αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες, ενώ σε δεύτερο χρόνο καλείται να βρει χορηγούς, με βάση όμως συγκεκριμένες ανάγκες και προτάσεις.

Τέλος, όσον αφορά την Ελευσίνα σε γενικότερο πλαίσιο, σημειώθηκε πως πρόκειται να ετοιμαστεί φάκελος υποψηφιότητας προκειμένου να ενταχθεί το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, ανακοινώθηκε πως η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα περάσει και από την Ελευσίνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.