Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11)

Οι locus athens στο νέο τους χώρο Tavros με βίντεο-έργα του Jonas Dahlberg και ακόμη έξι εκθέσεις που ξεχωρίζουν.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11)

Άγνωστη χώρα η ανθρώπινη κατάσταση

Ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο υπάρχει ο άνθρωπος, η οντολογική δηλαδή μας υπόσταση όπου βιώνουμε, μαθαίνουμε, αισθανόμαστε, επιθυμούμε και γευόμαστε, τολμάμε και απογοητευόμαστε, σκεπτόμαστε και αναπτυσσόμαστε. Η Βάσια Βανέζη προσεγγίζει το ζήτημα της ανθρώπινης κατάστασης, όπως αυτό διαμορφώνεται στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού, της φτώχειας και των κλιματικών αλλαγών, στη νέα της έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου. Εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, βίντεο, υφαντά, βιβλία κ.ά παρουσιάζονται από την Τρίτη 5 Νοεμβρίου (8 μ.μ.).

i Σπίτι της Κύπρου | 6/11-6/12 | Τρ., Πέμ.: 10 π.μ.06 μ.μ., Δευτ., Τετ., Παρ.: 10 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Floating Gestures

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11) - εικόνα 1

Δουλεύοντας με site specific έργα, η Αθηνά Ιωάννου βαδίζει σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου όπου θα παρουσιάσει. Κατόπιν δίμηνης φιλοξενίας, η καταξιωμένη εικαστικός απλώνει στο χώρο του Arch τις συνθέσεις της –υφάσματα κομμένα, ραμμένα και ανασυντεθειμένα, βαπτισμένα σε λινέλαιο– αποδίδοντας την προσωπική της ανάγνωση στον τόπο. Εγκαίνια στις 7 Νοεμβρίου (7.30 μ.μ.).

i Arch (Γκούρα 5) | 7/11-4/12 | Τρ.-Σάβ.: 11 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Hydroexpress Project

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11) - εικόνα 2

Ένα τυπικό σπίτι του 50’ στα Καμίνια, με ένα ενεργό κατάστημα υδραυλικών και ένα μικρό γκαράζ ανοίγει τις πόρτες του στην καλλιτέχνιδα Μαρίνα Παπαδάκη για το Hydroexpress Project: ένα υβριδικό μοντέλο παρουσίας εικαστικής δουλειάς που συνδιαλέγεται με την οικογένεια, τους πελάτες της επιχείρησης και τη γειτονιά. Μέσα από την οικειότητα, αποδομώντας την ταυτότητα του χώρου, θα μιλήσει για ήδη υπάρχοντα πλαίσια, νοοτροπίες, στερεότυπα και θα διερευνήσει θεσμούς, νόρμες και κοινωνικοοικονομικά μοτίβα. Εγκαίνια στις 9 Νοεμβρίου (7.30 μ.μ.).

i Hydroexpress Project (Παξών 8, Πειραιάς) | 9-17/11 | Είσοδος ελεύθερη

Oddly Satisfying Disasters

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11) - εικόνα 3

Το 12ο Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Διευρυμένων Εκφραστικών Μέσων, LAB12 με επικεφαλής τον Poka-Yio, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Κ.Α., βρίσκει στέγη στο πρώην κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ στην Κολοκοτρώνη δημιουργώντας ένα πιλοτικό χώρο πειραματικών προγραμμάτων των φοιτητών, όπως εκθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, υπό τον τίτλο «Ultra Plain». Η αρχή γίνεται την Τρίτη 5 Νοεμβρίου με την ατομική έκθεση της Εύης Ρουμάνη: βίντεο στα οποία εναλλάσσονται εικόνες απόλαυσης και καταστροφής, ολοκλήρωσης και μισοτελειωμένου, εξερευνώντας τη μεταφορικότητα των εικόνων. Εγκαίνια στις 8 μ.μ.

i Ultra Plain (Κολοκοτρώνη 4, Σύνταγμα) | 05-16/11 | Πέμ-Σάβ: 6-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


asfa showcase #1 & Giorgi Gago Gagoshidze

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11) - εικόνα 4

Ύστερα από το pre-opening event την προηγούμενη Παρασκευή με την ομιλία του καλλιτέχνη / ερευνητή Jonas Staal, τα εγκαίνια του νέου χώρου-πρωτοβουλία δύο πρωτοποριακών εργαστηρίων της ΑΣΚΤ, του 11 και του 12, με επικεφαλείς τον Βασίλη Βλασταρά και τον Poka-Yio αντίστοιχα, σημειώνονται την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου (7.30 μ.μ.). Στο παλιό Guru Bar της Πλατείας Θεάτρου, το ViZ Laboratory for Visual Culture που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ωνάση και εντάσσεται στο πρόγραμμα του δήμου This is Athens – Polis, δημιουργήθηκε τόσο για τους φοιτητές όσο και το ευρύτερο κοινό. Έτσι ξεκινάμε με την πρώτη παρουσίαση πρότζεκτ από τους διδασκόμενους των εργαστηρίων, καθώς και μια βιντεοεγκατάσταση του Γεωργιανού καλλιτέχνη Giorgi Gago Gagoshidze.

i ViZ Laboratory for Visual Culture | 6-30/11 | Τρ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Women in the Arts, a dialogue about Nature and Environment

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11) - εικόνα 5

Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και η Yumi Hogan, δύο σημαντικές εικαστικοί των οποίων έργα βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του National Museum of Women in the Arts στην Ουάσιγκτον, συναντιούνται στη νέα έκθεση του χώρου τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ. Η πρώτη με τη γνωστή χειρονομιακή πρακτική της, που χαρακτηρίζεται από ένταση και ανεπιτήδευτη ελευθερία, η δεύτερη με την αφηρημένη τεχνική της που μεταγράφει παιδικές μνήμες και παραδόσεις της Νότιας Κορέας, από όπου κατάγεται, εκθέτουν δίπλα-δίπλα και αναπτύσσουν ένα γοητευτικό διάλογο γύρω από τη φύση, το περιβάλλον και τη θέση μας απέναντι σε αυτό. Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 28 Νοεμβρίου.

i ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ | Έως 28/11 | Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Paradise lost

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11) - εικόνα 6

Με έμπνευση το πολύστιχο έπος-σημείο αναφοράς του Τζον Μίλτον «Χαμένος Παράδεισος», όπου ο άνθρωπος έχοντας επαναστατήσει ενάντια στο δημιουργό του αντιμετωπίζει την πτώση αλλά και ζητήματα καλού-κακού, υποταγής-ελεύθερης βούλησης, εξουσίας-αυτοκυριαρχίας, ο ζωγράφος Χρήστος Αθανασιάδης παρουσιάζει μια νέα σειρά έργων στη γκαλερί a.antonopoulou.art. Από τη μία ο ιδανικός, ονειρικός χαμένος παράδεισος και από την άλλη η σκληρή πραγματικότητα με σκηνές λύπης, απόγνωσης και οργής αντιδιαστέλλονται στα επιτοίχια, γεμάτα λεπτομέρεια και συναισθηματική φόρτιση, έργα έως 7/12.

i a.antonopoulou.art | Έως 7/12 | Τετ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


The Future of the Past

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11) - εικόνα 7

Το οιονεί σύμβολο των Αθηναίων που διαπερνά εποχές και πεποιθήσεις, η Ακρόπολη, με όλη τη συμβολική και εργαλειακή χρήση που συνεπάγεται, είναι ο πρωταγωνιστής της νέας ομαδική έκθεσης στη γκαλερί Kalfayan. Άλλοτε µε ποιητική ευαισθησία και άλλοτε µε βιτριολικό χιούµορ, οι Farida El Gazzar, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Ράνια Μπέλλου, Βασίλης Μπαλάσκας, Αντώνης Ντόνεφ, Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Χατζηασλάνης –όλοι τους εικαστικοί με σημαντική πορεία– διερευνούν τις πολλές προεκτάσεις αυτού του μνημείου. Συνεχίζεται έως 14/12.

i Kalfayan | Έως 14/12 | Δευτ.: 11 π.μ.-3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ.. Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


(Of) Public Interest

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένας Νορβηγός, ένα μνημείο-ανοιχτή πληγή και o νέος χώρος τέχνης στον Ταύρο (4-10/11) - εικόνα 8

Τα τελευταία χρόνια στη Νορβηγία έχει γίνει πολύ λόγος γύρω από το μνημείο Memory Wound, το έργο που προέκυψε από το κόψιμο της χερσονήσου Sørbråten, το οποίο σχεδίασε ο Jonas Dahlberg για τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ουτόγια της Νορβηγίας το 2011. Το πυκνό χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης, της σύλληψης και της ολοκλήρωσης του έργου αποτυπώνεται στα 27:55 λεπτά του «Notes on a Memorial». Το συγκεκριμένο βίντεο μαζί με ένα παλιότερο του Νορβηγού εικαστικού με πιο παραδοσιακά αφηγηματικά-κινηματογραφικά μέσα εγκαινιάζει ένα νέο χώρο τέχνης στον Ταύρο, που ακούει στο όνομα «Tavros». Πρόκειται για παιδί της εικαστικής ομάδας locus athens.

i Tavros (Αναξαγόρα 33, 1ος όροφος, Ταύρος) | Έως 27/12 | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Kalfayan

Χάρητος 11, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

a.antonopoulou.art

Αριστοφάνους 20, Ψυρρή
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Το Σπίτι της Κύπρου

Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΣΤΟart Κοραή

Κοραή 4, στη στοά
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.