Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10)

Ο θρυλικός Don Lets με ένα ασύγκριτο ρέγκε μιιξ, σινε-αριστουργήματα για τον πόλεμο του ’40, διαδρομές με ένα βιβλίο στο χέρι και ψηφιακές προβολές για τον κόκκινο πλανήτη έρχονται χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10)

Ο θρυλικός Don Lets έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ο μουσικός που σύστησε τη ρέγκε στους πάνκηδες παίζοντας με ένα δικό του τρόπο στο πρώτο πανκ κλαμπ, το Roxy, το 1977, σκηνοθέτησε εκατοντάδες μουσικά βίντεο για διάφορους καλλιτέχνες –από τους Public Image έως τον Bob Marley–, ήταν ο βασικός videographer των Clash και μετέπειτα πέρασε στη δημιουργία ντοκιμαντέρ έρχεται την Κυριακή 20 του μηνός. Η βραδιά ξεκινά με μια ανοιχτή συζήτηση που θα συντονίσει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος ενώ από τις 9 μ.μ. θα χτυπηθούμε στους ρυθμούς του Don.

Ο τρόπος που η έβδομη τέχνη έχει καταγράψει τις πιο έντονες στιγμές του πολέμου, μέσα από τη μυθοπλασία αλλά και το ντοκιμαντέρ, έρχεται στο προσκήνιο στον κινηματογράφο Τριανόν, από τις 21 έως τις 23 του μηνός. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», ελληνικές ταινίες τεκμηρίωσης αλλά και διαχρονικά κινηματογραφικά αριστουργήματα προβάλλονται στο πλαίσιο του αφιερώματος, με μία ημέρα ειδικά αφιερωμένη στα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Στο πρόγραμμα βρίσκουμε το αξεπέραστο «Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν» (Αντρέι Ταρκόφσκι, 1962), την ταινία «Ειδικό Δικαστήριο» (1975) του Κώστα Γαβρά αλλά και σύγχρονα διαμάντια όπως το «Μέρες Θυμού» (2008) του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10) - εικόνα 1

Παρότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον Άρη θα πραγματοποιηθεί μετά το 2040, οι γνώσεις μας για το κόκκινο πλανητικό σώμα έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο αιώνα. Όλα αυτά τα στοιχεία για τον άνυδρο πλανήτη με τις ακραίες θερμοκρασίες παρουσιάζονται, συνοδείας της φωνής του Στάνκογλου, στη νέα παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, «Ο Κόκκινος Πλανήτης». Η πρεμιέρα γίνεται με δύο ψηφιακές προβολές ελεύθερης εισόδου στο πάντα εντυπωσιακό Πλανητάριο (το οποίο εδώ και δύο χρόνια έχει εκσυγχρονίσει τα μηχανήματά του), την Τρίτη 22 του μηνός (6.20 μ.μ. & 8 μ.μ.), στις οποίες θα προλογίσει ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στο Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το ταμείο του Πλανηταρίου από τις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10) - εικόνα 2

Επειδή οι καλύτερες διαδρομές γίνονται με ένα βιβλίο στο χέρι, οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, που έτρεχαν την περσινή σεζόν στο πλαίσιο του «Αθηνά 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» με στόχο τη βιωματική σύνδεση των κατοίκων με την ανάγνωση, επανέρχονται για όλη τη χρονιά παρέα με γνωστούς, αγαπημένους συγγραφείς και ηθοποιούς. Αυτό το Σάββατο (19/10) χρησιμοποιούμε ως οδηγό από «Τα μηχανάκια», το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ο Μένης Κουμανταρέας το 1962 (με αφορμή την επανέκδοσή του από τις Εκδόσεις Πατάκη), και διασχίζουμε το κέντρο της πόλης. Στο ενδιάμεσο σπουδαστές-ηθοποιοί της δραματικής σχολής «Δήλος»-Δήμητρα Χατούπη παρεμβαίνουν με αναγνώσεις. Σημείο συνάντησης το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη (Ακαδημίας 65) στη 1 μ.μ. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ.

Η μικρή κινητή ποδηλατοβιβλιοθήκη που σχεδίασε και υλοποίησε η Κοιν.Σ.Επ. Αλώνι στο πλαίσιο του This is Athens-Polis ξεκινά βόλτες στη γειτονιά των Πετραλώνων, αυτό το Σάββατο (19/10, 5 μ.μ.). Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με το θαυμαστό κόσμο των βιβλίων και μαθαίνουν να αγαπούν το διάβασμα. Σημείο συνάντησης η Πλατεία Μερκούρη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10) - εικόνα 3

Πώς εξελίχθηκε ο οικιακός χώρος και συγκεκριμένα η κουζίνα στο Bauhaus; Αν και τα παραδείγματα των γυναικών που βγήκαν μπροστά στο γερμανικό αρχιτεκτονικό κίνημα δεν ήταν πολλά, το όραμα της απόλυτης ισότητας υποστηρίχθηκε έμπρακτα σε μερικά προγράμματα οικιστικής ανάπτυξης τη δεκαετία του ’20, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «Das neue Frankfurt», το οποίο έχτισε οκτώ χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες, όπου κάθε διαμέρισμα διέθετε μπάνιο, ηλεκτρισμό και με μια εντοιχισμένη κουζίνα – κίνηση-ματ για τον επαναπροσδιορισμό του κατεξοχήν χώρου που συνδεόταν με τη γυναίκα άρα και της θέσης του γυναικείου φύλου στην κοινωνία γενικότερα. Στο πλαίσιο της έκθεσης «Από το κτήριο στην κοινότητα – ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus» στο Ωδείο Αθηνών, αυτήν την Πέμπτη 24 του μηνός, βλέπουμε μια σειρά ταινιών, συζητάμε επί του θέματος και ακούμε ζωντανή μουσική (8 μ.μ.).

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Greening the Global Economy» καθώς και καθηγητής του πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης – Άμερστ, Ρόμπερτ Πόλιν, έρχεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για μια συζήτηση με έντονο περιβαλλοντικό πρόσημο. Η θέση του είναι πως οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν όχι μόνο να συμβάλουν στην σταθεροποίηση του κλίματος αλλά και να καταπολεμήσουν την ανεργία, που οι πολιτικές λιτότητας αυξάνουν. Στο τραπέζι μαζί του θα βρίσκεται η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 του μηνός (7.30 μ.μ.) ενώ επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες χρειάζεται δήλωση συμμετοχής στο 2108015870.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10) - εικόνα 4

Επώνυμες μάρκες σε είδη σπιτιού, ρούχα, τσάντες, κοσμήματα και αξεσουάρ για γυναίκες, άνδρες και παιδιά σε πολύ χαμηλές τιμές (μερικά κομμάτια ξεκινούν από € 1) περιμένουν τους επισκέπτες της Τεχνόπολης στις 20 Οκτωβρίου (10 π.μ.-5 μ.μ.) με το Second Hand Brand Bazaar. Πρόκειται για μια διοργάνωση του MDA Ελλάς, ένα φιλανθρωπικό σωματείο για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις.

Ένα ντέρμπι διαφορετικό από τα άλλα θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Markopoulo Park την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του 73ου Ελληνικού Ντέρμπι ΟΠΑΠ, στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου Αθηνών τρία κορυφαία ονόματα της γαστρονομίας, ο Βασίλης Καλλίδης, ο Διονύσης Αλέρτας και η Ελένη Ψυχούλη, θα μας μυήσουν στον κόσμο της κουζίνας, μέσα από διαδραστικά μαθήματα μαγειρικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.