Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/10)

Συμπόσιο κινηματογράφου από τον Κεραμεικό μέχρι την καρδιά της Κυψέλης, ψυχεδελική ατμόσφαιρα από Larry Gus, φεστιβάλ φανταστικού και ομιλίες για την κρατική βία έρχονται χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/10)

Από τον Κεραμεικό και τους χώρους του Communitism μέχρι την καρδιά της Κυψέλης, όπου βρίσκονται ο πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και το βιβλιοπωλείο Μετεωρίτης εξαπλώνεται 2ο Συμπόσιο Κινηματογράφου, από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου. Στο πρόγραμμά της συνυπάρχουν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες από Έλληνες και ξένους δημιουργούς, ανοιχτές συζητήσεις και μια έκθεση φωτογραφίας από τον Στεφάν Σαρπεντιέ, ενώ ξεχωρίζει το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ντοκιμαντέρ «Irving Park» (Παναγιώτης Ευαγγελίδης) και η επίσης ταινία τεκμηρίωσης «Στο Σώμα της» (Ζαχαρίας Μαυροειδής).

Φωνητικά, ηλεκτρονικοί ήχοι και ηλεκτρισμένη, ψυχεδελική ατμόσφαιρα. Ο γεμάτος ενάργεια στις εμφανίσεις του Larry Gus, κατά κόσμον Παναγιώτης Μελίδης, παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ «Subservient» μαζί με τα πιο χαρακτηριστικά του κομμάτια από προηγούμενες κυκλοφορίες στο Θόλο του Λαβύρινθου στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αυτό το Σάββατο 5 Οκτωβρίου. Η μουσική του συνδυάζει ηχητικές κατασκευές και ψυχεδελικές ποπ μελωδίες, ενώ στη φωνή του δύσκολα μένεις ασυγκίνητος (9 μ.μ.).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/10) - εικόνα 1

Το καθιερωμένο φεστιβάλ για τους λάτρεις του φανταστικού που ακούει στο όνομα «ΦantastiCon» επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην πόλη και στήνει μια διήμερη γιορτή στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Στις 5 και 6 Οκτωβρίου, δεκάδες εκθέτες βιβλίων και παιχνιδιών, ομιλίες και σεμινάρια, μουσικές μπάντες και παραμυθάδες μαζί με ομάδες Live Action Role Plarying που στήνουν sessions για τους επισκέπτες σας περιμένουν. Φυσικά δεν θα λείπει διαγωνισμός cosplay όπου οι συμμετέχοντες θα ενσαρκώσουν τον αγαπημένο τους ήρωας για να διεκδικήσουν την πρωτιά στην πιο πιστή μίμηση.

Όποια κι αν είναι τα γούστα σας, ό,τι κι αν επιλέγεται για ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας, είτε ο μοντελισμός, οι χειροτεχνίες, οι συλλογές και τα κόμικς, είτε η κηπουρική, η συγγραφή, το διάβασμα, ο χορός, οι επιστήμες και η μαγειρικοί, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι. Το Hobby Festival, το μοναδικό event για τις ερασιτεχνικές ασχολίες και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, επιστρέφει έως τις 6 Οκτωβρίου με πολλές δράσεις πέρα από τους εκθέτες στα περίπτερα, όπως εκπαίδευση και επίδειξη paintball, αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων από τη Hellenic Living History Group, τοξοβολία με την καθοδήγηση των μελών της Ακαδημίας Τοξοβολίας, swing χορούς κά.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/10) - εικόνα 2

Μεγάλη προσέλευση κόσμου αναμένεται και στη δεύτερη συνάντηση του δημόσιου προγράμματος που πλαισιώνει την έκθεση «Βία, Γρήγορη και Αργή» των Forensic Architecture, της ερευνητικής ομάδας που δούλεψε πάνω στις υποθέσεις του Φύσσα και του Ζακ παρουσιάζοντας πολύ σημαντικές πληροφορίες για τις δολοφονίες. Στη State of Concept, αυτό το Σάββατο (5/10), θα συζητηθούν οι νέες μορφές βίας που αναδύονται από τις αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, οι οποίες αναζωπυρώνουν τις φασιστικές και ξενοφοβικές ρητορικές. Πώς έχει κανονικοποιηθεί η κρατική βία την τελευταία δεκαετία; Ραντεβού στις 6.30 μ.μ. με την επιμελήτρια Ηλιάνα Φωκιανάκη και τους Άννα Κουρουπού, Μαρία Λουκά και Γιάννη Μπαμπούλια.

Πώς θα φανταζόσασταν ένα παλάτι ευτυχίας; Για το Victoria Square Project και το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων η απάντηση περιλαμβάνει ανταλλακτικά παζάρια, προβολές, γεύμα, παιχνίδια, χορό και μια έκθεση με φωτογραφίες και αφηγήσεις προσφύγων – μια γιορτή για όλη την οικογένεια, με λίγα λόγια, που ετοιμάζεται την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί ως τις 11 το βράδυ, στο φιλόξενο γωνιακό, πολυπολιτισμικό project space κοντά στην Πλατεία Βικτωρίας (Ελπίδος 13).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/10) - εικόνα 3

Ποιο είναι το πραγματικό όνομα της Μαρίας Κάλλας; Ήξερες γιατί είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο; Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους 5 έως 11 ετών έχει ξεκινήσει την πορεία του στο Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», με τίτλο «Κυνηγώντας τον μύθο». Με ένα παιχνίδι μυστηρίου, οι συμμετέχοντες ξεψαχνίζουν φωτογραφίες, παρτιτούρες, ρολόγια, επιστολές, παλτό και γάντια, αποκόμματα αρχειακού υλικού, γρίφοι και κρυμμένες πληροφορίες σκιαγραφούν, ανακαλύπτοντας το έργο της μεγάλης σοπράνο. Αυτήν την εβδομάδα το πρόγραμμα πραγματοποιείται 8, 9, 10 και 11 του μηνός, με μονόωρα σλοτς από τις 9 έως τις 12 το πρωί. Περισσότερες πληροφορίες στο 2105284856.

Έργα της περιόδου από το 2000 έως το 2010 που δημιούργησε ο Δημήτρης Αληθεινός, ένας από τους σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό του όπως και συμμετοχή σε Μπιενάλε Βενετίας, παρουσιάζονται στη γκαλερί Roma, στα οποία αναδεικνύονται εννοιολογικά οι κοινωνικοί προβληματισμοί που μόνιμα τον απασχολούν. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Αληθεινός θα μιλήσει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου (12 μ.) για τα έργα, τη διάσημη σειρά του «Κατακρύψεις» και τη γενικότερη φιλοσοφία του για την τέχνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.