Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα ψεύτικο γραφείο ζήτησε από καλλιτέχνες να ποστάρουν ιστορίες για ψεύτικα προφίλ (30/9-6/10)

Το πρωτότυπο «Fake Friends» έρχεται για είκοσι τέσσερις ώρες στο Fake Office και άλλες έξι εκθέσεις που κινούν τα εικαστικά ύδατα αυτής της εβδομάδας.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα ψεύτικο γραφείο ζήτησε από καλλιτέχνες να ποστάρουν ιστορίες για ψεύτικα προφίλ (30/9-6/10)

Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του 20ου αιώνα

Η συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, η οποία μεταξύ άλλων το φετινό καλοκαίρι είχε τροφοδοτήσει την έκθεση Τσαρούχη στην Άνδρο, είναι η πηγή της νέας έκθεσης που έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Με θεματική το τοπίο της Σαντορίνης, 84 πίνακες βαρυσήμαντων δημιουργών του 20ου αιώνα, όπως ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπη Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος, παρουσιάζονται από 30 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 8 μ.μ.).

iΜουσείο Μπενάκη Πειραιώς |30/9- 3/11| Πέμ., Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ.-Σάβ.: 10 π.μ.-8 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 6, μειωμένο εισίτ.: € 3


Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα ψεύτικο γραφείο ζήτησε από καλλιτέχνες να ποστάρουν ιστορίες για ψεύτικα προφίλ (30/9-6/10) - εικόνα 1

Μέσα από μια παιχνιδιάρικη, διαδραστική και εκπαιδευτική έκθεση στο Μουσείο Κοτσανά έρχεται στο προσκήνιο η προσωπικότητα, το όραμα και το έργο του Νίκολα Τέσλα, ενός εκ των κορυφαίων εφευρετών της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια συλλογή που δανείζεται το αθηναϊκό μουσείο από το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου. Μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του Τέσλα στο Colorado Springs και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεών του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μαζί με οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room παρουσιάζονται από 1η Οκτωβρίου.

iΜουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας | 1/10-31/1 | Δευτ.-Κυρ.: 9 π.μ.-5 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 5


Bertrand Lavier

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα ψεύτικο γραφείο ζήτησε από καλλιτέχνες να ποστάρουν ιστορίες για ψεύτικα προφίλ (30/9-6/10) - εικόνα 2

Είναι γνώριμα, καθημερινά αντικείμενα ή έργα τέχνης σε περίεργη μορφή; Αυτό αναρωτιέσαι όταν βλέπεις τη δουλειά του Γάλλου Bertrand Lavier, του αναγνωρισμένου και πολύπειρου εικαστικού που δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του ’60. Το πιο χαρακτηριστικό του είναι η τεχνική «Van Gogh», όπως την ονομάζει ο ίδιος, κατά την οποία περνάει μια πυκνή στρώση ιμπάστο σε καθημερινά αντικείμενα, όπως ψυγεία, πιάνο και τραπέζια, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο τα αντικείμενα της σύγχρονης μαζικής κουλτούρας σε έργα τέχνης – γεγονός που πρόκειται να θαυμάσουμε στην πρώτη εν Αθήναις ατομική του έκθεση, στην Bernier/Eliades, από τις 3 Οκτωβρίου (εγκαίνια στις 8 μ.μ.).

iBernier/Eliades | 3/10-21/11 | Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Μια τεθλασμένη γραμμή στο χώρο

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα ψεύτικο γραφείο ζήτησε από καλλιτέχνες να ποστάρουν ιστορίες για ψεύτικα προφίλ (30/9-6/10) - εικόνα 3

Με αφετηρία ένα δεκαετές αρχείο από φωτογραφίες καθώς επίσης και μια σειρά από χάρτες, η βραβευμένη εικαστικός Ειρήνη Ευσταθίου παρουσιάζει την ατομική της έκθεση στη γκαλερί της Ελένης Κορωναίου, κυκλώνοντας το κεντρικό της ερώτημα: Είναι τα Εξάρχεια νησί; Πρόκειται για μια σειρά έργων-αναμορφώσεις του πρότερου υλικού που περιλαμβάνουν παραδοσιακές τεχνικές τυπώματος, όπως η λιθογραφία, η χαλκογραφία και το μετζοτίντο. Τα έργα εμφανίζονται ως ίχνη ενός κινούμενου τοπίου που ανακαλείται στη μνήμη. Εγκαίνια την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου (8 μ.μ.).

iEleni Koroneou gallery | 3/10-23/11 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-6 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


How to Repair a Tear

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα ψεύτικο γραφείο ζήτησε από καλλιτέχνες να ποστάρουν ιστορίες για ψεύτικα προφίλ (30/9-6/10) - εικόνα 4

Πώς γίνεται να επισκευάσεις ένα δάκρυ; Ο φωτογράφος Μανώλης Μπαμπούσης, που τα τελευταία σαράντα πέντε χρόνια δραστηριοποιείται στην αντικειμενική και ευκρινή εικόνα-tableau εγείροντας ερωτήματα για τις κυρίαρχες αφηγήσεις γύρω από τους θεσμούς, την εξουσία, το περιβάλλον και την απώλεια, δημιουργεί μια ενιαία πολυμεσική ασπρόμαυρη εγκατάσταση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα: ένα σύνολο εικόνων, οι οποίες ενώ λειτουργούν αυτόνομα, συνομιλούν μεταξύ τους, τοποθετημένες άλλοτε στον τοίχο και άλλοτε σε ψηλές κατασκευές, μαζί με δύο βιντεοπροβολές, καλώντας τον επισκέπτη να βρει τις δικές του αλληλουχίες. Εγκαίνια την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου (7.30 μ.μ.).

iΚέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα | 3/10-9/11 | Τρ.-Πέμ.: 3-8 μ.μ., Τετ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Fake Friends

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα ψεύτικο γραφείο ζήτησε από καλλιτέχνες να ποστάρουν ιστορίες για ψεύτικα προφίλ (30/9-6/10) - εικόνα 5

Το Fake Office, το εγχείρημα που δραστηριοποιείται σε πολλά καλλιτεχνικά επίπεδα, κάλεσε τον περασμένο Αύγουστο μερικούς καλλιτέχνες/δημιουργούς περιεχομένου να ανεβάσουν στο instagram μια ιστορία (story) για μη υπαρκτούς φίλους, την οποία αποθήκευσαν σε offline μορφή. Τα δεκατέσσερα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας εκτίθενται σε ένα pop up show για είκοσι τέσσερις ώρες στις 4-5 Οκτωβρίου (εγκαίνια στις 7 μ.μ.), στο project space του εγχειρήματος, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την ψηφιακή αφήγηση.

iFake Office (Αγίου Μάρκου 15) | 4-5/10 | Είσοδος ελεύθερη


Σταύρος Ιωάννου. Δέκα Χρόνια Σιωπής…

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα ψεύτικο γραφείο ζήτησε από καλλιτέχνες να ποστάρουν ιστορίες για ψεύτικα προφίλ (30/9-6/10) - εικόνα 6

Ένα αφιέρωμα στον Έλληνα εκπρόσωπο της εξπρεσιονιστικής αφαίρεσης Σταύρο Ιωάννου, μαθητή του Μόραλη, φιλοξενεί η Evripides Art Gallery σε συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον του εικαστικού, επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τον επιθανάτιο έτος. Πρόκειται για λάδια, ακουαρέλες και σχέδια, τα οποία αποκαλύπτουν τη δυναμική του Ιωάννου στη διαχείριση χρώματος και συναισθήματος, καθώς και το τοπίο της Αίγινας που υποδόρια σημάδεψε το έργο του. Εγκαίνια την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου (8 μ.μ.).

iEvripides Art Gallery | 3/10-2/11 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-8.30 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Bernier/Eliades

Επταχάλκου 11, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Evripides Art Gallery

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Νικόλαου, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Eleni Koroneou Gallery

Δημοφώντος 30, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.