Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019: Δείτε όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις

Κρατικά μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι συντονίζονται με την ευρωπαϊκή γιορτή πολιτισμού που φέτος έχει τη θεματική «Τέχνες και Ψυχαγωγία: αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019: Δείτε όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις

Με πρωταρχικό στόχο την προβολή της πολιτιστικής παρακαταθήκης και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε σχέση με τα μνημεία και τη συντήρησή τους, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς –το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο πλέον συμμετέχουν πενήντα χώρες– επιστρέφει στη χώρα μας για 23η χρονιά και δημιουργεί ένα κύμα δωρεάν δράσεων με πρωταγωνίστρια πόλη την Αθήνα.

Κεντρικό θέμα φέτος είναι το «Τέχνες και Ψυχαγωγία: αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο». Πώς έχει διαμορφωθεί η έννοια του ελεύθερου χρόνου σήμερα, σε μια εποχή που προστάζει γρήγορες ταχύτητες και διαρκή πίεση, και πώς επηρεάζει αυτό την απόλαυση του πολιτισμού; Ποια είναι η σχέση των μουσείων με την ψυχαγωγία και πώς έχει μεταβληθεί αυτός ο διάλογος μέσα στα χρόνια; Τι έχει ανάγκη πλέον η κοινωνία; Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρές ηλικίες, περιοδικές εκθέσεις, ξεναγήσεις και περιηγήσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, δραματοποιημένες ιστορίες, προβολές ταινιών και πόσα ακόμη δρώμενα που άπτονται επί του θέματος βρίσκονται στα προσεχώς.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019: Δείτε όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις - εικόνα 1

Ενώ η γιορτή διεθνώς σημειώνεται 27 με 29 Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των δράσεων συγκεντρώνεται το σαββατοκύριακο, όταν κρατικά μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι –ακόμη κι αν δεν έχουν προγραμματισμένη εκδήλωση– ανοίγουν με ελεύθερη είσοδο. Όπως κάθε χρονιά, το πρώτο σημείο αναφοράς, είναι το μνημείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα: ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης. Παράλληλα, από κρατικά μουσεία η νούμερο ένα αναφορά είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς με πάνω από έντεκα χιλιάδες εκθέματα-ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Αυτό το σαββατοκύριακο, οι φροντιστές προτρέπουν το κοινό να σπαταλήσει περισσότερο χρόνο στα εκθέματα προκειμένου να ανακαλύψει αναπάντεχες λεπτομέρειες.

Με κεντρικό άξονα την ψυχαγωγία, πολλοί μουσειακοί χώροι ενεργοποιούν τα αντίστοιχα κομμάτια των συλλογών τους: θέατρο, εορτές, αθλητισμός και συμπόσια μέσα από τις επιγραφές του Επιγραφικού Μουσείου (28/9, 12 μ.)· ιππόδρομος, αγορά, λουτρά , παλάτι, εκκλησίες και χώροι που ικανοποιούσαν την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία την εποχή του Βυζαντίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (29/9)· η έννοια του ελεύθερου χρόνου και της ψυχαγωγίας στο πεδίο των μαχών μέσα από περιοδική έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο. Από τις περιηγήσεις σε αθηναϊκά μνημεία, που εθιμοτυπικά είναι ο πυρήνας της δράσης, αξίζει μια βόλτα στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού προκειμένου να μάθουμε για το εμπόριο βιβλίων στην Αρχαία Αγορά (29/9, 10 π.μ.) καθώς και μια επίσκεψη στο Λουτρό των Αέρηδων, λίγο πριν ανοίξει επίσημα τις πύλες του ως παράρτημα του Μουσείου Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Δείτε όλο το πρόγραμμα για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.