Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (21-27/9)

Φεστιβάλ ποίησης και ανοιχτό πάρτι στο Νέο Κόσμο, θεατρικές παραστάσεις που γεφυρώνουν αποστάσεις, ενδιαφέροντα εργαστήρια και οι μοναδικοί Last Drive έρχονται αυτήν την εβδομάδα χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (21-27/9)

Μπορεί να μας τα χάλασε ο καιρός την Παρασκευή, όμως το σαββατοκύριακο προβλέπεται χωρίς βροχή, οπότε ορμάμε ξανά στις δωρεάν προβολές σε open air οθόνες. Την Κυριακή (8.30 μ.μ.), λοιπόν, επιστρέφουμε στα γρασίδια του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το «The Rose» του Μαρκ Ράιντελ (1979). Η ζωή μιας αυτοκαταστροφικής ροκ σταρ έρχεται στο προσκήνιο –με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Μπέτι Μίντλερ–, η οποία παλεύει να αντέξει τις πιέσεις δίπλα σε ένα αδίστακτο μάνατζερ. Πρόκειται για την άτυπη κινηματογραφική βιογραφία της Τζάνις Τζόπλιν. Το φιλμ απέσπασε τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες.

Ιστορική ελληνική μπάντα που τιμά το αυθεντικό rock 'n' roll, με εννιά γράμματα και ένα κενό ανάμεσα: είναι οι Last Drive και, φυσικά, τους αγαπάμε πολύ – γεγονός που δεν θα αμελήσουμε να δείξουμε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, όταν θα ανέβουν στη σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Παλιά διαχρονικά κομμάτια αλλά και νεότερα από τον ομώνυμο δίσκο του 2018 μπαίνουν στη λίστα. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι ΚΡΑΑΚ, εκπρόσωποι ενός garage punk με post-rock επιρροές και αναφορές στην ελληνική παραδοσιακή μουσική (9 μ.μ.)

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (21-27/9) - εικόνα 1

Με όχημα την τέχνη γεφυρώνονται και οι πιο μεγάλες αποστάσεις. Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης προς τους εξαρτημένους, το ΚΕΘΕΑ Reload παρουσιάζει για πέντε ημέρες, από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, θεατρικά και μουσικά δρώμενα στο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν: μέλη και γονείς που υποστηρίζονται στα θεραπευτικά προγράμματα του δικτύου ανά την Ελλάδα ανεβαίνουν στο σανίδι, έχοντας στο πλευρό τους επιμορφωτές, θεραπευτές και εθελοντές. Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις εδώ.

«Αυτό το Σεπτέμβριο ας βάλουμε την ποίηση στη ζωή μας». Με αυτό το σύνθημα επιστρέφει το Φεστιβάλ Ποίησης στην Αθήνα και καθιερώνεται ως ετήσιο. Το εγχείρημα που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από μια μικρή ομάδα ανθρώπων το 2013 μένει πιστό στο στόχο του, τη διάχυση δηλαδή του ποιητικού λόγου σε κάθε πιθανό σημείο, και από τις από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου οργανώνει μια σειρά δράσεων στο Δήμο Αθηναίων αλλά και σε άλλους δήμους στην πόλη: ποιητές πρώτης γραμμής από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη χώρα μας, διαβάζουν ποίηση με Έλληνες ομοτέχνους τους, η ποίηση συνδυάζεται με μουσική, εικαστικά και θέατρο, ενώ ενδιαφέρουσες ημερίδες είναι στα προσεχώς. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (21-27/9) - εικόνα 2

Η αρχή της σεζόν για τη Στέγη έρχεται με μουσικό αυτοσχεδιασμό. Αθήνα και Παρίσι ενώνονται μέσα από μια σειρά συναντήσεων που γεφυρώνουν τέχνη και επιστήμη, με διαλέξεις, εργαστήρια, demos και συναυλίες, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Από τον σημαντικό ακαδημαϊκό Gérard Assayag στον εμβληματικό σαξοφωνίστα Evan Parker, από τον φιλόσοφο και κιθαρίστα της τζαζ Garry Hagberg στον καθηγητή επιστήμης υπολογιστών και μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια του Καναδά, Γιώργο Τζανετάκη, από τον ιδιοφυή μουσικό και πανεπιστημιακό Steve Lehman στον καθηγητή αμερικανικής μουσικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, George E. Lewis, το Improtech 2019 είναι γεμάτο από ενδιαφέρουσες δράσεις, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εκτός αυτού, έχουμε το opening block party της Στέγης! Όπως και πέρσι, η γειτονιά του Νέου Κόσμου πλημμυρίζει από κόσμο και όμορφες μουσικές. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, από τις 5.30 το απόγευμα, ανεβαίνουν στα decks διάφοροι μουσικοί και παραγωγοί, όπως οι Trophy Wives, οι Discosodoma Soundsystem –ένα «καλτ dance κλαμπ για κουήρ άτομα και φίλους» όπως αυτοχαρακτηρίζονται– και η Σtella. Παράλληλα, αναμένονται μερικές περφόρμανς ενώ κουλούρια, χοτ ντογκ και μπύρες θα προσφέρονται.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (21-27/9) - εικόνα 3

Νέα σεζόν σημαίνει νέα ξεκινήματα. Το Κέντρο Τεχνών Shantom στον Πολυχώρο Πολιτισμού & Τεχνών «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala» (Τριπόλεως2 35Α, Χαλάνδρι) ανοίγει για μια μέρα τις πόρτες του και μυεί τους ενδιαφερόμενους σε διαφορετικούς τρόπους άσκησης και ανακάλυψης του εαυτού μας: κλασική ινδική γιόγκα (για ενήλικες και παιδιά), πιλάτες, χοροθεραπεία, πολεμικές τέχνες (Kung fu, T’ai chi, Σπαθασκία) αλλά και παραδοσιακοί χοροί της Ανατολής (όπως ο ινδικός κλασικός Bharata Natyam) μας περιμένουν. Πρόκειται για μαθήματα γνωριμίας από την αναγνωρισμένη σχολή της Λήδας Shantala. Ραντεβού την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την επίσημη έναρξη του φθινοπώρου, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ντύνεται στα γιορτινά και φιλοξενεί ένα αστικό πανηγύρι. Παραδοσιακή μουσική ξεσηκώνει τους επισκέπτες, με την ορχήστρα «Μουσικό Σεργιάνι» να ενώνει τραγούδι, βιολί, λαούτο και κρουστά. Με τη σειρά τους, χοροί από νησιά και χωριά της Ελλάδας, όπως σούστα, μπάλος, ικαριώτικος και πολλά ακόμη, ενώνουν τους πάντες χέρι-χέρι.

Στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας έκθεσης «Πέρα από τη σκιά σου. Τέσσερις τρόποι να περιγράψεις έναν άνθρωπο.» που τρέχει στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά έργα των Γιανάκου, Λάππα, Γεωργίου και Θεοφυλακτόπουλου, ένα μουσειοπαιδαγωγικό προγραμμα περιμένει όλη την οικογένεια αυτό το Σάββατο (21/9, 10.30 π.μ.): παιδιά ηλικίας 6-10 ετών μαζί με τους γονείς αντλούν έμπνευση από τα εκθέματα και καλούνται να εκφραστούν μέσω αυτοσχεδιασμών και να δημιουργήσουν τα δικά τους εικαστικά έργα. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα 2107248150 και 210723260.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.