Έφυγε από τη ζωή ο ακούραστος και πολυσχιδής, ο μεγάλος Νάνος Βαλαωρίτης

Σε ηλικία 98 ετών απεβίωσε ο Νάνος Βαλαωρίτης, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια λογοτεχνική κληρονομιά.

Έφυγε από τη ζωή ο ακούραστος και πολυσχιδής, ο μεγάλος Νάνος Βαλαωρίτης

«Έφτασα σχετικά ξεκούραστος / στο ζενίθ των δυνατοτήτων μου / από δω και πέρα ο δρόμος / εξαφανίζεται και μένω / ante portas χωρίς / άλλη πορεία προς / τα πίσω ή προς / τα εμπρός», έγραφε σε ένα από τα ποιήματα της τελευταίας συλλογής του, «Στο υποκύανο μάτι του Κύκλωπα» (εκδ. Ψυχογιός). Σε ηλικία 98 ετών, ο σπουδαίος λογοτέχνης και ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης άφησε την τελευταία του πνοή. Όπως έγινε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δημοσιογράφου και εκδότη Ντίνου Σιώτη, «χθες βράδυ χάσαμε τον Νάνο, τον Νάνο τον Βαλαωρίτη, τον Νάνο όλων μας, τον Νάνο που σημάδεψε όσο λίγοι, με τις πολλές του ιδιότητες, τα ελληνικά γράμματα».

Δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο Νάνος –ή Ιωάννης– Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1921, έζησε μερικά χρόνια στη Γερμανία και την Ελβετία αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, στο Κολωνάκι. Σπούδασε νομικά, φιλολογία (αγγλική και γαλλική), ενώ στα χρόνια της γερμανικής κατοχής έφυγε στο εξωτερικό: Τουρκία, Μέση Ανατολή κι έπειτα Λονδίνο και Παρίσι. Εκεί, ήρθε σε επαφή με όλη τη λογοτεχνική ελίτ του 20ου αιώνα, τους Τ.Σ. Έλιοτ, Γ.Χ. Όντεν, Ντύλαν Τόμας αλλά και τον Αντρέ Μπρετόν ή άλλους υπερρεαλιστές.

Λόγω της ευχέρειας που είχε στις γλώσσες και της βαθιάς γνώσης στην παγκόσμια λογοτεχνία, ο Βαλαωρίτης μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930 και δημοσίευσε πολλά άρθρα. Το ’60, όταν γύρισε στην Ελλάδα ήταν επικεφαλής στο περιοδικό-ορόσημο «Πάλι» αλλά με τη Χούντα αυτοεξορίστηκε στην Αμερική, όπου και δίδασκε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργικό γράψιμο στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, μια θέση που κράτησε για 25 χρόνια.

Πρόκειται για έναν από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς της γενιάς του ’40. Ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, δάσκαλος και ερευνητής, ο Νάνος Βαλαωρίτης παρέμενε ακούραστος, ατίθασος και γεμάτος πάθος. Βραβεύτηκε πάρα πολλές φορές από επίσημους θεσμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Μερικές γυναίκες» (1952) και το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολo του έργου του (2006).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.