Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (7-13/9)

«Ξενοδοχείο για τέρατα» με θέα τα αστέρια, περφόρμανς που ξεπερνούν τα όρια προσβασιμότητας, ξεναγήσεις στον άνθρωπο-ορόσημο του μοντερνισμού και φουάρ αφιερωμένη στις καλλιτεχνικές εκδόσεις έρχονται χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (7-13/9)

Τι χαμός γίνεται μέσα σε ένα «Ξενοδοχείο για τέρατα»; Οι προβολές στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο, με το παιδικό του Τζέντι Ταρτακόφσκι να παίρνει τη σκυτάλη αυτή την Κυριακή (9/8, 8.30 μ.μ.): o Δράκουλας χτίζει στην Τρανσιλβανία έναν πύργο-πολυτελές θέρετρο για όλα τα τέρατα, κρύβοντας την ύπαρξή του από τους ανθρώπους, αλλά στη γιορτή των γενεθλίων της κόρης του ένας νεαρός ταξιδιώτης εμφανίζεται από το πουθενά και φέρνει τα πάνω κάτω. Παράλληλα, για τους ηλικιακά μεγαλύτερους θεατές, έχουμε τους «Ατσίδες με τα Μπλε» την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου (8.30 μ.μ.). Μπλουζ μουσική και ασταμάτητο γέλιο. Πρόκειται για την κωμωδία καταστροφής του Λάντις που ακολουθά τις περιπέτειες δυο αδερφών, πρώην τροφίμων των φυλακών (Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρουντ), που προσπαθούν να σώσουν ένα ορφανοτροφείο από την πτώχευση.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (7-13/9) - εικόνα 1

Εκεί που εξαφανίζονται τα όρια ανάμεσα στο χορό, το χοροθέατρο, το μουσικό θέατρο και την περφόρμανς υπάρχει η συμπεριληπτικότητα. Με έμπνευση από τους στόχους του ευρωπαϊκού έργου ImPArt (Immediate Performing Arts), περισσότεροι από είκοσι καλλιτέχνες από τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Αρμενία) συμπράττουν για την παράσταση που έρχεται αυτήν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.) στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η παρουσίαση αποτελείται από δύο αυτόνομες περφόρμανς, την «Gravity and Other Attractions, The Little Prince» και μια εγκατάσταση-περφόρμανς με τίτλο «Re:construction», στις οποίες τα όρια προσβασιμότητας μετατρέπονται σε πεδίο έμπνευσης, πειραματισμού και καινοτόμου δημιουργίας.

Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Σάββατο 7/9, 12μ.) έρχεται το φθινόπωρο – και αυτό δεν είναι όσο άσχημο ακούγεται. Η παιδική παράσταση-χοροθέατρο «Η Παράξενη Αγάπη», βασισμένη στο βιβλίο «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» του Χρήστου Μπουλώτη, έχει για πρωταγωνιστές μια λεύκα στη μέση ενός φθινοπωρινού λιβαδιού και ένα άσπρο άλογο (Σταύρος Παργινός και Μαίρη Παρδαλάκη). Μία μέρα αρχίζουν να μιλούν, συνειδητοποιώντας με μεγάλη τους έκπληξη ότι το ένα καταλαβαίνει τη γλώσσα του άλλου. Πώς θα ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο;

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (7-13/9) - εικόνα 2

Ευκαιρία να ανακαλύψουμε ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδόσεις από διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και την πόλη μας –μια και οι ανεξάρτητη εικαστική βιβλιοπαραγωγή παραμένει εν πολλοίς άγνωστη– δίνει το Athens Art Book Fair, η οποία σημειώνει την πρώτη της χρονιά. Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στη Στοά Καΐρη στο Μοναστηράκι, έργα που πολύ δύσκολα βρίσκονται σε βιβλιοπωλεία – αναλογικές, ψηφιακές και υβριδικές εκδόσεις– συγκεντρώνονται από συνολικά περίπου πενήντα δημιουργούς. Παράλληλα, λογοκεντρικά δρώμενα, όπως poetry slam, παρουσιάσεις, ομιλίες και επιτελεστικές αναγνώσεις, συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (7-13/9) - εικόνα 3

Γίνεται να μην ταΐσεις ένα κατοικίδιο; Μια νέα σειρά παρεμβάσεων, ονόματι «P.E.T. Treat», εγκαινιάζει το project space που ίδρυσε ο εικαστικός Άγγελος Πλέσσας στην Κυψέλη, P.E.T. Projects, κατά την οποία καλλιτέχνες πρόκειται να κάνουν δημόσια έργα επί της οδού Κερκύρας 87. Την αρχή κάνει στις 9 Σεπτεμβρίου ο Αριστείδης Λάππας με μια ιδιαίτερη τελετή: έχοντας σχεδιάσει τα γλυπτά, τα ζωγραφικά και τα κοστούμια της περφόρμανς, τρεις πρωταγωνιστές ενσαρκώνουν τρεις χαρακτήρες –τον Lover, τον Warrior και τον Builder–, οι οποίοι εξετάζουν το κενό ανάμεσα στις καταστάσεις που συχνά συναντάμε και τις υποσυνείδητες αντιλήψεις, προσκαλώντας έτσι τον θεατή να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα. Ραντεβού στις 9 μ.μ.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου (12 μ.) το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου μας περιμένει στην Κηφισιά για δωρεάν ξενάγηση. Με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου στην οδό Δημοκρατίας, κάνουμε μια βόλτα στην υπαίθρια γλυπτοθήκη που περιλαμβάνει έργα του σπουδαίου Έλληνα μοντερνιστή. Πέρα από την Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού, επισκεπτόμαστε την κατοικία και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.