10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο

Αναδρομική στον μεγάλο Ακριθάκη, δυναμική φουάρ στο Ζάππειο με τριάντα έξι γκαλερί και πρώτη φωτογραφική ανάθεση του οργανισμού ΝΕΟΝ με καρέ από την Αθήνα βρίσκονται στην εικαστική αφρόκρεμα του μήνα.

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο

#1 Athens Art Book Fair

Ακολουθώντας τη διεθνή τάση να δημιουργούνται νέες, περισσότερο εξειδικευμένες φουάρ, το Athens Art Book Fair κάνει την εμφάνισή του. Πρόκειται για μια διοργάνωση που γεννήθηκε από καλλιτέχνες και αφορά αποκλειστικά τις εικαστικές εκδόσεις – ένα μέσο που δεν έχει αναγνωριστεί στη χώρα μας όσο του αξίζει. Αντίστοιχα artist run παραδείγματα γύρω από το artist book υπάρχουν κατά εκατοντάδες σε άλλες χώρες. Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στη Στοά Καΐρη στο Μοναστηράκι, κατόπιν ανοιχτού καλέσματος, περίπου πενήντα καλλιτέχνες, πρωτοβουλίες και ανεξάρτητοι εκδότες από δεκατρείς χώρες συγκεντρώνουν τα έργα τους (αναλογικές, ψηφιακές και υβριδικές εκδόσεις), ενώ το παράλληλο πρόγραμμα του διήμερου έχει λογοκεντρικά δρώμενα, όπως poetry slam, παρουσιάσεις, ομιλίες και επιτελεστικές αναγνώσεις.

iΣτοά Καΐρη, Μοναστηράκι | 7-8/9 | 12 μ.-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#2 Polymorphic Entrancing Topos: The Lover, the Warrior and the Builder

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 1

Το project space που ίδρυσε ο εικαστικός Άγγελος Πλέσσας στην Κυψέλη προχωράει ένα βήμα και ξεκινά το P.E.T. Treat: περιστασιακά ένας διαφορετικός καλλιτέχνης θα «ταΐζει» τα Π.Ε.Τ. με μια καλλιτεχνική παρέμβαση/επιβράβευση, η οποία θα γίνεται δημόσια επί της οδού Κερκύρας 87. Την αρχή κάνει ο Αριστείδης Λάππας με μια ιδιαίτερη τελετή: έχοντας σχεδιάσει τα γλυπτά, τα ζωγραφικά και τα κοστούμια της περφόρμανς, τρεις πρωταγωνιστές ενσαρκώνουν τρεις χαρακτήρες –τον Lover, τον Warrior και τον Builder–, οι οποίοι εξετάζουν το κενό ανάμεσα στις καταστάσεις που συχνά συναντάμε και τις υποσυνείδητες αντιλήψεις, προσκαλώντας έτσι τον θεατή να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα. Η επιτέλεση θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως 7 Δεκεμβρίου.

iP.E.T. (Κερκύρας 87, Κυψέλη) | 9/7-9/12 | Είσοδος ελεύθερη


#3 Γιάννης Βαρελάς: Anima 1

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 2

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, ο μεγάλος Ελβετός μελετητής και ιδρυτής της σχολής της Αναλυτικής Ψυχολογίας, χρησιμοποίησε τον όρο «anima» για να ορίσει ένα προσωπικό σύμπλεγμα στην ψυχή ενός αρσενικού υποκειμένου που μαρτυρά το θηλυκό αρχέτυπο, τη γυναικεία πλευρά δηλαδή μέσα στον άνδρα. Δανειζόμενος από εκεί τον τίτλο της νέας του έκθεσης, ο Γιάννης Βαρελάς παρουσιάζει μια σειρά έργων που διερευνούν τις έμφυλες πολιτισμικές αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής: στην αρχή, φωτογράφισε φίλους και γείτονες στο εργαστήριό του συμπεριλαμβάνοντας αντικείμενα καθημερινής χρήσεις από τις ιστορικές συλλογές του Μουσείου Μπενάκη αλλά και τετριμμένα αντικείμενα, ενώ σε δεύτερο χρόνο αποτύπωσε αυτά τα πορτρέτα στον καμβά. Το αποτέλεσμα έρχεται από 12 Σεπτεμβρίου στην Πειραιώς 136, με τη συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση.

iΜουσείο Μπενάκη – Κτίριο Πειραιώς | 11/9-17/11 | Πέμ., Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ.-Σάβ.: 10 π.μ.-10 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισίτ.: € 3,5


#4 Εν Αιθρία 10

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 3

Ένα από τα καθιερωμένα ραντεβού για τους λάτρεις της ένατης τέχνης, η ομαδική έκθεση κόμικς «Εν Αιθρία», σβήνει το δέκατο κεράκι της επιστρέφοντας στο γνωστό χώρο, τη γκαλερί της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης στο Κολωνάκι. Πρόκειται για την πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού κόμικς Γαβριήλ Τομπαλίδη με στόχο να συνδυαστούν γνωστά και πρωτοεμφανιζόμενα ονόματα της εγχώριας σκηνής. Φέτος, από τις 11 Σεπτεμβρίου, αδημοσίευτα έργα από εβδομήντα τέσσερις δημιουργούς –ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε τον Σταύρο Κιουτσούκη, τον Soloup και τον Tasmar– παρουσιάζονται. Διαφορετικές σχολές και τεχνοτροπίες διεκδικούν την προσοχή μας, ενώ η έκθεση πλαισιώνεται από ξεναγήσεις και κυνήγι θησαυρού μέσω social media.

iΕλληνοαμερικάνικη Ένωση | 11-28/9 | Δευτ.-Παρ.: 12-9 μ.μ., Σάβ.: 10.30 π.μ.-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#5 Condo Unit Athens 2019

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 4

Μαζί με την πύκνωση των art fairs διεθνώς –στην πόλη μας αυτό το μήνα έχουμε δύο–, οι γκαλερί αναζητούν εκ νέου την ταυτότητά τους, εξερευνώντας νέα μοντέλα παρουσίασης τέχνης και συνεργασίας με άλλους αντίστοιχους χώρους. Για δεύτερη χρονιά, η ιδέα που ξεκίνησε από την Vanessa Carlos (Carlos/ Ishikawa Gallery) το 2016 στο Λονδίνο, το Condo Unit, καταφτάνει στην πόλη μας μέσω της γκαλερί The Breeder. Όπως δηλώνει και το όνομά του, το οποίο προέρχεται από το condominium που σημαίνει συγκυριαρχία, πρόκειται για ένα πρότζεκτ στο οποίο οι γκαλερί φιλοξενούν, μοιράζονται ή ανταλλάσσουν τους χώρους τους με άλλες, είτε με την έννοια της συνδιαχείρισης μιας έκθεσης, είτε με τη διαίρεση των γκαλερί τους και την κατανομή των εκθεσιακών τους χώρων. Από τις 12 του μηνός, στη The Breeder θα δούμε έργα από την The Approach (Λονδίνο), την Dastan' s Basement (Τεχεράνη), τη David Lewis (Νέα Υόρκη), την Meredith Rosen Gallery (Νέα Υόρκη), την Spaghetto Gallery (Αθήνα), την Tiwani Contemporary (Λονδίνο) και την VI, VII (Όσλο), ενώ στο χώρο του Hot Wheels Projects έρχεται η Fanta (Μιλάνο).

iThe Breeder & Hot Wheels Projects | 12-28/9 | Τρ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σάβ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#6 24η Art Athina

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 5

Το αδιέξοδο του πολύπαθου «Ακροπόλ Παλλάς», όπου όπως είχε ανακοινωθεί επρόκειτο να φιλοξενήσει τη φετινή Art Athina αλλά λόγω γραφειοκρατικών και άλλων κωλυμάτων ήταν αδύνατο να ανοίξει εντός του χρονοδιαγράμματος, δεν πτόησε την αθηναϊκή φουάρ, η οποία χωρίστηκε στα δύο, έδωσε μια έξτρα θερινή πρόγευση με το pop up σόου στην Αιόλου και τώρα ήρθε η ώρα για το κυρίως πιάτο. Στο απαστράπτον Ζάππειο Μέγαρο, το ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα μέσα στον Εθνικό Κήπο που έχει συνδεθεί με την πορεία της νεότερης Ελλάδας, τριάντα έξι συνολικά γκαλερί κυρίως από Ελλάδα αλλά και εξωτερικό (Εδιμβούργο, Νιου Τζέρσεϊ, Μελβούρνη, Κύπρος) συγκεντρώνονται κάτω από την ίδια στέγη για τρεις ημέρες, από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Επενδύοντας για ακόμη μια φορά πέρα από την εμπορική φύση του θεσμού, το παράλληλο πρόγραμμα δίνει πολλές αφορμές για να επισκεφθούμε τη φουάρ ξανά και ξανά: περφόρμανς σε διάφορα σημεία του Ζαππείου (σε επιμέλεια της Σωζήτας Κουντούνα), παιδικά εργαστήρια με διαφορετικούς ινστράκτορες, ομιλίες για ζητήματα τέχνης αλλά και μια βραδιά στο θερινό Σινέ Αίγλη με επιλεγμένα βίντεο αρτ έργα (16/9, 9 μ.μ.) έρχονται.

iΖάππειο Μέγαρο | 14-16/9 | 2-8.30 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 8, μειωμένο εισίτ.: € 5


#7 Πάνος Κοκκινιάς: Stock Images

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 6

Η πρώτη φωτογραφική έκθεση που αναθέτει ο οργανισμός ΝΕΟΝ φέρει το όνομα του Πάνου Κοκκινιά, ενός καλλιτέχνη που είναι πολλά χρόνια στο χώρο της εικαστικής φωτογραφίας δρόμου και της πρακτικής του ντοκιμαντέρ, ενώ έχει εκθέσει, πέρα από την Ελλάδα, στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, την Ρώμη, τη Μαδρίτη, την Νέα Υόρκη, το Κάσσελ κ.α. Τώρα, σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο στην καρδιά της Αθήνας, επί της οδού Σοφοκλέους 4 στη Στοά Αθηνών, μεγάλα καρέ της αστικής μητρόπολης και των ανθρώπων της παίρνουν το λόγο. Με την επιμέλεια της Shoair Mavlian, διευθύντριας του Photoworks και για χρόνια συνεργάτιδας της Tate Modern του Λονδίνου, οι προσδοκίες ανεβαίνουν. Υπομονή μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου που εγκαινιάζεται η έκθεση.

iΣτοά Αθηνών, Σοφοκλέους 4 | 16/9-3/12 | Είσοδος ελεύθερη


#8 How to Survive the Present / Landscape: A Philosophy in Form

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 7

Ενώ η ατομική του Φίλιππου Καβακά «If you want to have sex with a Sparrow, You have to make love with a Dinosaur» συνεχίζεται στον ισόγειο χώρο της Allouche Bernias –μια σειρά με ανασυνθέσεις από ποπ αναφορές που έχουν έντονη ειρωνική διάθεση υπονόμευσης–, δυο ακόμη εικαστικές πένες μας καλούν στο όμορφο νεοκλασικό στο Κολωνάκι από 19 του μηνός: ένα σόλο σόου με τα πιο γνωστά έργα του Αμερικανού Ross Bleckner, αποτυπώσεις λουλουδιών με θολό εφέ που πέρα από την ηρεμία παραπέμπει στη φθαρτότητα και τη θνητότητα του εαυτού μας («How to Survive the Present»), καθώς και την –παρθενική στη χώρα μας– ατομική έκθεση της γαλλοαμερικανίδας Vicky Colombet, στην οποία εξερευνάται η περιοχή ανάμεσα στην αφαίρεση και τη φύση («Landscape: A Philosophy in Form»).

iAllouche Bernias Gallery | 19/9-7/12 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#9 Αλέξης Ακριθάκης: Τσίκι τσίκι

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 8

Ογδόντα χρόνια από τη γέννηση και είκοσι πέντε από το θάνατο του μεγάλου Αλέξη Ακριθάκη συμπληρώνονται φέτος, ενός δημιουργού που σμιλεύτηκε μέσα στον παρισινό υπαρξισμό, τους κύκλους του Τζιακομέττι και του Μπέκετ, καταπιάστηκε από νωρίς με την τέχνη και δεν έχασε ποτέ το πάθος του για αυτήν, διακρίθηκε πολλές φορές και κατέκτησε μια θέση στην εγχώρια εικαστική ελίτ του 20ου αιώνα. Η τεχνική του, αναγνωρίσιμη από την ροπή στην παιδικότητα και τη χαριτωμένη μαγικότητα, το «τσίκι-τσίκι» όπως την είχε αποκαλέσει ο Κώστας Ταχτσής στα μέσα του ’60, είναι ανάλογη διαδικασία με το κολάζ που συνθέτει ετερόκλητα τρισδιάστατα αντικείμενα. Έργα της σειράς «Τσίκι-τσίκι», τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70, μαζί με άλλα σημαντικά του Ακριθάκη παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη – Ελληνικός Πολιτισμός από 25 Σεπτεμβρίου.

iΜουσείο Μπενάκη – Ελληνικός Πολιτισμός | 24/9-17/11 | Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ.-12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισίτ.: € 5


#10 The Manual of the Perfect Traveler

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 9

«Γι’ αυτό κάθε άρτιος ταξιδευτής δημιουργάει πάντα τη χώρα που ταξιδεύει», έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης. Με σημείο εκκίνησης αυτή τη φράση, έξι γνωστοί εικαστικοί φτιάχνουν ένα ξεχωριστό εγχειρίδιο για τον τέλειο ταξιδευτή. Τι σημαίνει το ταξίδι για τον καθένα μας; Είναι μια καινούργια αρχή ή ένα βεβιασμένο φινάλε; Ένας τρόπος φυγής ή ο δρόμος της επιστροφής; Μια βουτιά προς το εσώτερου του εαυτού ή απόλυτη εξωστρέφεια; Σε επιμέλεια της Μαρίας Διαλεκτάκη, με την υποστήριξη της Outset Greece από τον οργανισμό ΝΕΟΝ, η Μαρίνα Βελησιώτη, ο Κωστής Βελώνης, ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, η Ράνια Μπέλλου, ο Παύλος Τσάκωνας και Marco Raparelli διηγούνται –με διαφορετικά μέσα, τεχνοτροπίες και επεκτάσεις– το δικό τους ταξίδι, στο Snehta, από 26 του μηνός.

iSnehta Residency | 26/9-5/10 | Δευτ.-Παρ.: 6-9 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#11 Forensic Architecture

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 10

Τη δουλειά των Forensic Architecture την μάθαμε μέσα από τις έρευνες που έκαναν για τις υποθέσεις του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου: κατόπιν συλλογής κάθε διαθέσιμου τεκμηρίου, η πολυεπιστημονική ερευνητική ομάδα οπτικοποίησε τα κρίσιμα λεπτά των δολοφονιών και έφερε στην επιφάνεια πολύτιμα στοιχεία – στη μία περίπτωση ήταν το χρονικό κενό μέχρι να φτάσει το αστυνομικό γκρουπ στο σημείο της συμπλοκής και στο δεύτερο ο μάρτυρας με το κίτρινο μπλουζάκι. Ώρα να δούμε μια εκτενή παρουσίαση της μεθοδολογίας τους, καθώς και μελέτες που έχουν κάνει για το προσφυγικό, με την έκθεση που έρχεται στην State of Concept στο Κουκάκι από 27 Σεπτεμβρίου.

iState of Concept | 27/9-23/10 | Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#12 The Still-Life Show

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβριο - εικόνα 11

Η νεκρή φύση, ως θεματολογία στην εικαστική σκηνή της Δύσης, ήταν παρούσα σε πολλές περιόδους της ιστορίας, από τα κλασσικά χρόνια ή αργότερα την Αναγέννηση μέχρι το μοντερνισμό και τον 21ο αιώνα, παίρνοντας νέες προεκτάσεις κάθε φορά. Μέσα σε αυτή την αναζήτηση του πως τοποθετείται το θέμα της νεκρής φύσης σήμερα εντάσσεται η έκθεση που φιλοξενείται στην Eleftheria Tseliou Gallery μέχρι το τέλος του μήνα (30/9). Χωρισμένο σε δύο ενότητες, το «The Still-Life Show» περιλαμβάνει έναν χαμηλό πάγκο που διασχίζει κατά πλάτος την αίθουσα και πάνω του βρίσκονται επιλεγμένα από τους καλλιτέχνες αντικείμενα, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να περιστοιχίσουν κατά το δοκούν και να φωτογραφήσουν/βιντεοσκοπήσουν, ενώ στο δεύτερο μέρος είναι τα έργα των δεκατεσσάρων συμμετεχόντων. Ανάμεσά τους βρίσκουμε τον Αντωνάκη, την, Ρένα Παπασπύρου, τον Κύριλλο Σαρρή και τον Γιώργο Χατζημιχάλη.

iEleftheria Tseliou Gallery | Έως 30/9 | Tρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

The Breeder

Ιάσονος 45, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Snehta Residency

Δροσοπούλου 47, Κυψέλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Eleftheria Tseliou Gallery

Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Allouche Benias Gallery

Κανάρη 1, Σύνταγμα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Hot Wheels Athens

Ευπαλίνου 14, Πατήσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.