10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο

Ένας από τους μεγαλύτερους πιονιέρους της σύγχρονης φωτογραφίας, διάλογος Πικάσο-αρχαιότητας και έξυπνα τεστ ενσυναίσθησης στην εικαστική αφρόκρεμα του μήνα.

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο

#1 Athens Photo World

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 1

Για πρώτη φορά στην Αθήνα, η τέχνη του φωτορεπορτάζ αποκτά το δικό της φεστιβαλικό σημείο αναφοράς. Αφιερωμένο στον πρόσφατα αποθανόντα κορυφαίο Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, το Athens Photo World διασπείρει εντυπωσιακά κάδρα σε διάφορα σημεία της πόλης με κέντρο του χώρους του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ανάμεσα στις επιμέρους εκθέσεις/ παρουσιάσεις που τρέχουν από 7 έως 16 Ιουνίου συμπεριλαμβάνεται το World Press Photo 2019 –τα πιο σημαντικά βραβεία φωτορεπορτάζ παγκοσμίως–, η ρετροσπεκτίβα «Eyewitness» του Γιάννη Μπεχράκη με τις σημαντικότερες δουλειές του κυρίως από το προσφυγικό που για πολλούς θεωρείται η πλέον ώριμη περίοδός του, καθώς και καθημερινές βραδινές ψηφιακές προβολές με σημαντικούς Έλληνες φωτορεπόρτερ από μεγάλα πρακτορεία. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει το παράλληλο πρόγραμμα.

iΚΠΙΣΝ και αλλού | 7-16/6 | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες εδώ


#2 ωωω δ ι σ ι ααα: Οmega to Αlpha

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 2

Ακόμη ένα δυνατό εικαστικό πρελούδιο από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ανεβάζει τη θερμοκρασία, προτού φτάσουμε στην περίοδο που θα ανοίξει επίσημα τις πόρτες του και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Αντλώντας έμπνευση από την «Οδύσσεια» του Ομήρου, τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις και «Τα ταξιδιωτικά» του Νίκου Καζαντζάκη, Έλληνες και ξένοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα πάνω στο δίπολο αρχή-τέλους και το ταξίδι του ήρωα μέσα σε αυτό. Με την συμμετοχή της Ιστορικού Τέχνης, θεωρητικού πολιτισμού και επιμελήτριας εκθέσεων Δρ Εύας Κέκου, γλυπτά και πίνακες με αρκετά επίπεδα συμβολισμού τοποθετούνται στο Λουτρό των Αέρηδων από 8 Ιουνίου.

iΛουτρό των Αέρηδων | Κυρρήστου 8, Πλάκα | 2103244340 | 8/6-14/7 | Δευτ., Τετ.-Κυρ.: 8.30 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#3 Νίκος Αλεξίου: Μια Εκδοχή

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 3

Τα μοτίβα, η αρχιτεκτονική και τα ταπεινά υλικά χαρακτήρισαν ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του Νίκου Αλεξίου, ενός από τους σημαντικότερους εικαστικούς της γενιάς του που χάθηκε πρόωρα πριν από μερικά χρόνια. «Μια εκδοχή» από το έργο που παρουσίασε το 2005-2006 στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, παράλληλα με την 23η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, έρχεται στη γκαλερί Ζουμπουλάκη. Από την Πέμπτη 13 του μηνός, ο χώρος γεμίζει με διάτρητα καλλιτεχνήματα που αιωρούνται κρεμασμένα από καλάμια και φτιαγμένα από κομμένα χαρτιά, κόλλα, σπάγκο, κλωστή και νήμα βιβλιοδεσίας. Λόγω της φύσης των υλικών, ακόμη κι ο ανεπαίσθητος αέρας της κίνησης των επισκεπτών μετακινεί τα γλυπτά, δίνοντας την εντύπωση της ζωντανής εικόνας.

iΓκαλερί Ζουμπουλάκη | 13/6-20/7 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. &5-8 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#4 Salvadores Dei - Ep. 1 - Εκεί Ψηλά Στον Υμηττό

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 4

Αν και αναγνωρίζουμε τον Cacao Rocks για τα περίτεχνα σχέδια που ζωγραφίζει σε τοίχους ή καμβάδες και άλλα αντικείμενα, αυτή τη φορά έρχεται ένα εντελώς διαφορετικό πρότζεκτ στην πρώτη του ατομική έκθεση. Το κεντρικό κόνσεπτ είναι η ανάβαση του Υμηττού. Τα τελευταία δύο χρόνια ανέβηκε το βουνό πάμπολλες φορές, επιχειρώντας να ανοίξει το δικό του μονοπάτι. Τελικά τα κατάφερε. Σημάδεψε το δρόμο του με σπρέι σε πέτρες ανά σημεία, όπως κάνουν οι ορειβάτες για να μην χάνουν τον δρόμο τους, και του έδωσε τίτλο «Salvadores Dei» από τον λατινικό τίτλο της «Ασκητικής» του Καζαντζάκη που ήταν και η έμπνευση του για αυτή την πορεία. Πρόκειται για ένα on going project, του οποίου το πρώτο μέρος παρουσιάζεται από 13 του μηνός στη γκαλερί Alibi.

iAlibi gallery | 13/6-30/7 | Είσοδος ελεύθερη


#5 City in Pieces

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 5

Τα τελευταία χρόνια, η πόλη απασχολεί ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης τέχνης – τόσο ως περιβάλλον που επηρεάζει οργανικά το δημιουργό όσο και ως πολιτικό διακύβευμα. Πηγαίνοντας ενάντια στη σύγχρονη προσταγή της καλλιτεχνικής παραγωγής για διαρκώς νέα, μεταβαλλόμενα πράγματα, η νέα έκθεση που έρχεται στο χώρο του Οχτώ επανεξετάζει έργα και δράσεις που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συνθήκες και χρονικές στιγμές. Αρκετοί σημαντικοί δημιουργοί που ασχολούνται με το αστικό τοπίο και τα βιώματά μας μέσα σε αυτό, όπως η Ελένη Τζιρτζιλάκη ο Κωστής Βελώνης και οι Campus Novel, παρουσιάζουν έργα τους, συγκεντρώνοντας μερικά από τα κομμάτια αυτής της πόλης. Η έκθεση ξεκινά από τις 14 Ιουνίου και θα πλαισιωθεί από παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

iΟχτώ | Πολυτεχνείου 8 | 14/6-30/9 | Είσοδος ελεύθερη


#6 Art Athina Summer Pop Up

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 6

Μια και η φετινή Art Athina μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο λόγω διάφορων προβλημάτων που προέκυψαν –αφενός λόγω της προκήρυξης εθνικών εκλογών και αφετέρου λόγω της δαιδαλώδους γραφειοκρατικής διαδικασίας που προέκυψε κατά τη διαδικασία παραχώρησης του Ακροπόλ Παλάς (χώρος που αναμενόταν να φιλοξενήσει το μεγάλο εικαστικό δρώμενο)–, ένα pop up φουάρ προθερμαίνει το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας αυτόν το μήνα. Στο κτίριο επί της οδού Αιόλου 48-50, μέσα στους άδειους χώρους γραφείων, τριάντα τέσσερις σημαντικές γκαλερί από Ελλάδα αλλά και έξι ακόμη από Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σουηδία και Αυστρία δίνουν μια πρώτη γεύση, παρουσιάζοντας η κάθε μία από έναν καλλιτέχνη. Ανάμεσα στις συμμετοχές βρίσκουμε μεταξύ άλλων τον Γιώργο Λάππα, τον Άγγελο Σκούρτη και τον Κωστή Βελώνη. Η έκθεση θα διαρκέσει από 19 έως 23 Ιουνίου.

iΑιόλου 48-50 | 19-23/6 | Τετ.: 4-11 μ.μ., Πέμ.-Κυρ.: 1-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#7 Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 7

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, ο Πάμπλο Πικάσο για να φτάσει στη ζωγραφική πρωτοπορία που τον ανέδειξε σε εμβληματικό εικαστικό δοκίμαζε πρώτα την κυβιστική του γλώσσα στις τρεις διαστάσεις, φτιάχνοντας γλυπτά. Η αφαιρετική αισθητική που –όπως είναι λογικό– επαναφέρει αναφορές από την απλότητα των αρχαίων έργων, καθώς και η πολιτιστική κληρονομιά που αφομοίωσε επισκεπτόμενος αρχαιολογικά μουσεία της Μεσογείου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για γόνιμο διάλογο ανάμεσα στον 20ο αιώνα και τα βάθη της ιστορίας. Αυτό θα επιχειρήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίος –όπως μας είχε προϊδεάσει με το φινάλε της προηγούμενης περιοδικής έκθεσης– υποδέχεται σπάνια έργα του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη. Εικόνες από θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα θέματα, εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, παρουσιάζονται από τις 20 του μηνός δίπλα από έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

iΜουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | 20/6-20/10 | Δευτ., Τετ.-Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 7.5, μειωμένο εισίτ.: € 3


#8 Jeff Wall

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 8

Αν και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους πιονιέρους της σύγχρονης φωτογραφίας, ο Jeff Wall δεν ξεκινούσε ποτέ φωτογραφίζοντας: ο Καναδός πρωτοπόρος εικαστικός της εποχής του ’70, αντί να βγει στους δρόμους με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι, επιχείρησε να ανασυνθέσει μνήμες από την καθημερινή ζωή και να τις ανασκευάσει σε «σχεδόν ντοκιμαντερίστικες» φωτογραφικές λήψεις που έδιναν έμφαση στο αισθητικό αποτέλεσμα και την τέλεια σύνθεση. Συνομιλώντας με αναφορές του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας ή της ζωγραφικής, τα μεγάλα κάδρα του Jeff Wall άνοιξαν νέους ορίζοντες στο μέσο της φωτογραφίας αλλά και στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μακρόχρονης πορείας του παρουσιάζεται στο νέο αρτ σόου της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου από τις 20 Ιουνίου. Έργα από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως το πιο πρόσφατο παρελθόν, συμπεριλαμβάνοντας αρκετές από τις χαρακτηριστικές του μεγάλες φωτογραφίες tableaux σε φωτεινό κουτί, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

iΣυλλογή Οικονόμου | 20/6-Απρίλιος 2020 | Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#9 Στο ίδιο ποτάμι δύο φορές: Σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 9

Στη συνεχόμενη ροή της Αθήνας κατά τη μετα-documenta εποχή, όπου δεκάδες αυτοδιαχειριζόμενα artist-run πρότζεκτ ξεπετάγονται, νέες συνεργασίες γεννιούνται, εναλλακτικοί χώροι τέχνης ανοίγουν και ξένοι καλλιτέχνες στήνουν τα εργαστήριά τους, η νέα έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς 138, από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το New Museum της Νέας Υόρκης, επιχειρεί να παρουσιάσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα από το τι υπάρχει εκεί έξω. Από 21 του Ιουνίου, πάνω από τριάντα σημαντικοί και αρκετά δραστήριοι δημιουργοί, όπως η Ειρήνη Βουρλούμη, ο Σωκράτης Σωκράτους και η Εύα Γιαννακοπούλου, ή από παλαιότερη γενιά η Ρένα Παπασπύρου και ο Άγγελος Παπαδημητρίου, συγκεντρώνουν έργα τους, καλύπτοντας μια μεγάλη εκφραστική και θεματική γκάμα.

iΜουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) | 21/6-22/7 | Πέμ., Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ.-Σαβ.:10 π.μ.-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#10 Love Story

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 10

Ποιες ιστορίες είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε; Ποιες ιστορίες μας συγκινούν; Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και συγκεκριμένα του προγράμματος Άνοιγμα στην Πόλη, η Νοτιοαφρικανή Κάντις Μπράιτς στήνει την πολύ ενδιαφέρουσα βιντεο-εγκατάσταση «Love Story» στην Πειραιώς 260, τεστάροντας τη φύση της ενσυναίσθησης που έχουμε: στο πρώτο μέρος, προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων μεταφέρονται αποσπασματικά στο γυαλί διά στόματος των χολιγουντιανών ηθοποιών Τζούλιαν Μουρ και Άλεκ Μπάλντουιν και μοντάρονται υπό κινηματογραφικούς όρους, ενώ στο δεύτερο οι ίδιες συνεντεύξεις παρουσιάζονται αυτούσιες και αμοντάριστες από τους αφηγητές τους. Συνεχίζεται έως 30 Ιουνίου.

iΠειραιώς 260 | Έως 30/6 | Δευτ.-Κυρ.: 7 μ.μ.-12 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#11 Χρήστος Καπράλος και Βάσω Κατράκη: Ελεγείες σε πέτρα και μέταλλο

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 11

«Ξεκινώ από μια μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο και αυτήν θέλω να εκφράσω», έλεγε ο Χρήστος Καπράλος, ο σημαντικότερος ίσως Έλληνας γλύπτης-μοντερνιστής του 20ου αιώνα, ενώ η μεγάλη χαράκτρια Βάσω Κατράκη: «Μ’ ενδιαφέρει να έρθω σε όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, να τους μιλήσω με τη γλώσσα τους». Όπως αυτή η στιχομυθία, έτσι και η νέα έκθεση της γκαλερί Roma βάζει στο ίδιο τραπέζι τους δύο βαρυσήμαντους δημιουργούς, επιχειρώντας ένα διάλογο ανάμεσα στα υλικά που χρησιμοποιούν –την πέτρα και το μέταλλο–, όπως και ανάμεσα στις ιδέες που εμφυσούν στα έργα τους. Κοινό τους θέμα τα σύμβολα του μύθου, ο άνθρωπος, ο πολεμιστής και η αντίσταση. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη «γλυπτική πράξη» της Βάσως Κατράκη που προϋπάρχει του τελικού έργου της, μέσα από τις πέντε πρωτόλειες μήτρες που παρουσιάζονται σε διάλογο με τις γλυπτικές φόρμες του Χρήστου Καπράλου. Συνεχίζεται για όλο το μήνα.

iRoma gallery | Έως 31/7 | Δευτ., Τετ., Σάβ.:11 π.μ.-5 μ.μ., Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#12 Group Show

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούνιο - εικόνα 12

Δέκα σημαντικά ονόματα της σύγχρονης τέχνης από Ελλάδα και εξωτερικό συναντιούνται στο όμορφο νεοκλασικό της γκαλερί Bernier/Eliades στην Πλάκα, ατομικές εκθέσεις των οποίων είχαμε δει το περασμένο διάστημα: οι λογοκεντρικές επιχρυσωμένες επιφάνειες του Νίκου Ναυρίδη, τα συναισθηματικά φορτισμένα ζωγραφικά του Paolo Colombo, η σύγχρονη φυσιολατρία της Christiane Löhr, τα ανατρεπτικά γλυπτά του Διονύση Καβαλλιεράτου που συστήνουν ένα νέο μυθολογικό σύμπαν, οι αφηγηματικές φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη και η ξεχωριστή γλώσσα της Ραλλού Παναγιώτου, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται για όλο τον Ιούνιο.

iBernier/Eliades | Έως 10/7 | Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Περισσότερες πληροφορίες

Bernier/Eliades

Επταχάλκου 11, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Κριεζώτου 6, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Λεωφ. Κηφισίας 80, Μαρούσι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Alibi Gallery

Σαρρή 12, Ψυρρή
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.